- Welcome To My Kitchen -


There is no spectacle on earth more appealing than that of a beautiful woman in the act of cooking dinner for someone she loves.

Thomas Wolfe (1900–1938), U.S. author. The Web and the Rock, ch. 28 (1939).




Daisypath Anniversary Years Ticker

Weight Loss B4 The BIG Day

Tuesday, November 4, 2008

We Both 1 Month Married

It has been a month since i got married.Today my husband is coming home.Konon2 nak celebrate sempena 1 bln kawin.Chewah,mcm nk celebrate aniversary plak.Konon2.So i'm going to cook something special today,all his favorite using meat & cuttlefish.So i surf the internet & found this 2 recipes.I'm sure he'll like it as he said he has enough of curry & dish using coconut milk.& for the vegetables' i'm thinking of making something that he'll eat; kerabu mangga.Drinks,i'll make durian belanda juice,his favorite too.Thanx to the owner of the recipe that has safe the day.i don't have to think more what to cook.


MASAK ASAM DAGING
- Jie Jie -

Bahan2:
1 kg daging~dihiris nipis
1 kuntum bunga kantan
Daun kesom
1 1/2 sudu ekstrak asam jawa dibancuh dengan sedikit air, Boleh tambah jika kurang masam
sejemput halba
2 sudu serbuk ketumbar
2 sudu serbuk jintan manis
2 sudu serbuk jintan putih
6 helai daun limau purut
minyak untuk menumis
garam secukup rasa
1 sudu gula

Pes Rempah, dikisar
1 1/2 in halia
4 batang serai~dihiris halus
1 1/2 in lengkuas
3 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
10-15 biji cili kering~ boleh tambah untuk lebih pedas
2 biji cili merah
1/3 keping belacan

Cara:
1. Panaskan minyak, tumis pes rempah, serbuk ketumbar, serbuk jintan manis, serbuk jintan putih, halba, daun limau purut dan garam sehingga garing.
2. Masukkan daging, gaul biar rata,(Kalau terlalu kering boleh tambahkan sedikit air tak sampai 1/2 cawan) dan direnehkan sebentar sehingga naik minyak.
3. Masukkan air secukupnya (biar tenggelam daging tersebut) masak sehingga mendidih.
4. Masukkan bunga kantan, air asam jawa, daun kesom dan gula. Renehkan sehingga daging empuk atau kuah sedikit pekat.
5. Rasai garamnya dan angkat.
6. Sesuai dimakan dengan nasi atau roti canai.




SOTONG GORENG BERSAMA KARET
- Jie Jie -

Bahan-bahannya
5 ekor sotong sederhana besar~dibersihkan dan dipotong 3 bhg.
1 biji karet~dipotong dan dihiris halus
Garam secukup rasa
Serbuk kunyit
1 pokok daun bawang~dipotong2
sedikit minyak untuk menggoreng

Bahan hiris
4 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
1 labu bawang besar
3 biji cili merah

Cara membuatnya
1. Sotong digaul garam dan kunyit dan goreng dengan sedikit minyak
2. Bila sotong sudah masak, masukkan karet. Gaul rata dan biarkan seketika.
3. Bila karet sudah masak dan air sotong kering , masukkan bahan yang dihiris,kacau sehingga bawang sedikit garing. Taburkan daun bawang. Boleh juga dimasukkan tomato yang dipotong 4.
4. Angkat dan hidangkan.




KERABU MANGGA
- familiazam -

Bahan-bahannya:
1/2 biji mangga muda - dihiris halus
50 gram kacang panjang - dipotong kecil
1 biji tomato - dipotong dadu
8 biji cili padi - dihiris halus
100 gram udang kering
50 gram kacang tanah - di tumbuk
2 biji bawang kecil - dihiris
1 biji limau nipis - diperah
Cili merah Garam dan serbuk perasa secukupnya

Cara-cara membuatnya:
Gaulkan kacang panjang, tomato, cili padi, udang kering, kacang tanah, bawang kecil, mangga muda, dan perahan air limau kedalam satu bekas. Kemudian bubuh garam dan serbuk perasa secukupnya. Hiaskan dengan cili merah sebelum dihidangkan.




SLURPY DURIAN BELANDA
- Jie Jie -

Bahan2:
Sepotong isi durian belanda~dibuang bijinya
gula
beberapa ketul ais.

Cara2:
~Blend sehingga ais hancur.
~sedia untuk diminum

No comments:


One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well.
Virginia Woolf (1882–1941), British novelist. A Room of One’s Own, ch. 1 (1929).