- Welcome To My Kitchen -


There is no spectacle on earth more appealing than that of a beautiful woman in the act of cooking dinner for someone she loves.

Thomas Wolfe (1900–1938), U.S. author. The Web and the Rock, ch. 28 (1939).




Daisypath Anniversary Years Ticker

Weight Loss B4 The BIG Day

Sunday, November 30, 2008

Instant Curry Puff

U know what?I'm not good at making puff either i've no idea to make a dough or i don't know how to make the design (kelim kt tepi tu).I used to help my cousin to make curry puff but we used the 'acuan karipap'.Usually if i wanted to eat curry puff,either i bought it straight from the food stall or i bought a frozen one.But today i found out that i can make curry puff with no hassle by using instant roti canai as the skin (kulit luar).Hahaha,very easy hah...


Instant Curry Puff
- elianas -

bahannya :-
Instant roti canai brand kawan

inti curry puff
1 tin Sardin jenama ayam brand
bawang besar yg dihiris nipis
cili merah dipotong...

tumis dgn butter semua bahan diatas dan masak hingga agak kering...

cara wat curry puff tu....
1. ambil sekeping roti canai tu...potong dua - letak inti tengah -lipat 3
2. kelim tepi, tekan dgn garfu jer..bagi nampak kelim tu...
3. Sapu kuning telur diatas puff tu...
4. bakar dlm oven suhu 190 hingga masak...jika guna oven jetcook...guna api atas dan kipas....



Instant Curry Puff
- ida -

bahannya :-
Instant roti canai brand kawan or kulit puff

cara membuat inti curry puff
Kari daging - tambah air - jerang atas dapur
kentang - dipotong dadu - masukkan dlm
kari daging tadi - biarkan sehingga empuk
tambah sikit garam - masak hingga kuah pekat..
tunggu sejuk baru dijadikan inti .

cara wat curry puff tu....
1. ambil sekeping roti canai tu...potong dua - letak inti tengah -lipat 3
2. kelim tepi mcm karipap biasa ..
3. kelar2 sikit kulit puff tu kalau suka leh
4. sapu kuning telur or kalau tak suka sapu mentega sudah cukup..
5. bakar dlm oven suhu 190 = 45 minit guna api bawah 10 minit terakhir baru guna api atas bawah supaya puff menjadi garing dan ranggup

note : kalau tak ada oven boleh digoreng jugak puff nie...tak suka sapu kuning telur, so sapu mentega sudah cukup lagi ranggup tapi kalau disapu kuning telur, puff akan kelihatan lagi cun melecun tau



Instant Puff
Kiriman : maklang
Sumber : cranko

Bahan
Roti prata or roti canai segera (make sure yg mentah dan bukan yg dah goreng 1/3 masak)

Bahan lain yg perlu
sebiji telor - pukul sedikit
sausage or sardine or sambal tumis

Cara
Biarkan kepingan roti prata tadi hingga lembut sedikit agar mudah tuk digulung atau lipat roti prata tadi...

Untuk sausage puff :
Gulung sausage tadi ngan roti prata dan di kelar2 sedikit...sapukan ngan telor yg telah di pukul tadi dan bakar dlm ketuhar 180 deg celcius, 35 minits

Untuk sardine puff :
1 tin sardine - buang sos sedikit
1 bawang besar - hiris halus
1 batang lada merah - potong kecil
2 sudu makan mayonese
- gaulkan bahan2 ni buat inti.

Cara:
1. letakkan 2 sudu inti sardine tadi dan lekapkan keliling roti prata tadi.... (jadikan semi circle)
2. sapukan telur yg di pukul tadi di atas dan bakar dlm ketuhar 180 deg cel selama 30 minits ( or sehingga mendapat kekuningan yg di sukai)

No comments:


One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well.
Virginia Woolf (1882–1941), British novelist. A Room of One’s Own, ch. 1 (1929).