NASI AIR KAK JIE 1
Bahan-bahannya
Beras
Air mencukupi- mesti banyak lebih daripada tanak nasi biasa
garam
ubi kentang~dipotong kecil
daun bawang~dipotong 2 inci
daun saderi~dipotong 2 inci
isi ayam~dipotong kecil
Cara membuatnya
1. Masukkan air dan beras kedalam periuk dan masak sehingga mendidih
2. Masukkan isi ayam, kentang,daun saderi dan daun bawang. Dikacau2.
3. Bila nasi sudah empuk dan lembik bolehlah masukkan garam. Angkat dan hidangkan
Untuk taburan atas Nasi Air.
Daun bawang~dihiris
Daun saderi~dihiris
Kicap
Sambal Garam ~ cili api + garam ditumbuk lumat
[color=blue]Sambal Ikan Bilis Goreng Special
Ikan bilis+hirisan bawang merah
+hirisan bawang putih+hirisan halia.
~caranya:
Digoreng dengan minyak sehingga kesemuanya
garing.Masukkan separuh gorengan ini ke dalam blender. Blend dia sampai hancur. Siap.
Amat sesuai juga ditabur ke dalam Mee/bihun/macaroni/atau ape saje jenis sup.
( ciptaan orang demam ni)
NASI AIR KAK JIE 2
Bahan-bahannya
Beras
Air mencukupi- mesti banyak lebih daripada tanak nasi biasa
garam
Ubi kentang~dipotong kecil( ari ni kentang sudah kehabisan stok. Aye masukkan karet)
daun bawang~dipotong 2 inci( kehabisan stok, aye masukkan bunga sekincan kering)
daun saderi~dipotong 2 inci(kehabisan stok, aye gantikan dengan kacang peas)
isi ayam~dipotong kecil
1 kiub perencah ikan bilis~untuk lebih sedap( aye tak masukkan takut lagi tambah pening- aye alah dengan bahan perasa)
Cara membuatnya
Sama dengan nasi air yang pertama
Untuk taburan atas nasi air ini
Kicap soto ~ kicap+hirisan bawang putih+cili api+ sedikit garam+sedikit gula+perahan
air limau nipis
Ikan bilis goreng bersama bawang merah, bawang putih dan halia
Sambal Ikan Bilis Special ciptaan terkini
Serbuk lada sulah.
Hirisan ayam goreng
Sambal garam
Nasi Air Siam
oleh: sitiazma
Bahan-bahan ( 4-5 orang )
Nasi - dimasak sedikit lembik
Daging - 1/2 kilo
halia - 5 inch -ditumbuk lumat
cili padi (hijau atau merah) - segenggam
cuka makan - 3 atau 4 sudu besar
garam,gula sesedap rasa
BAHAN TAMBAH
ikan bilis - digoreng garing
bawang goreng
bihun - 1/4 dari plastik. Dibasuh dan sejat. Digoreng dalam minyak
air lada (cili) - sila rujuk cara membuat
daun sup - dihiris halus-halus
limau nipis/limau kasturi - di potong (utk diperah semasa makan)
**bahan tambah ini-perlu dihidangkan dalam bekas berasingan. Memudahkan anda untuk menambah apa yang anda suka ketika makan.
Cara-cara
1. Masak Nasi seperti biasa cuma lebihkan air sedikit.
2. Daging tersebut -dipotong besar-besar dan direbus dlm air yang banyak. Setelah masak - Air daging tersebut dipanaskan semula dan ditambah garam dan gula sesedap rasa. Kalau rasa tak cukup utk seisi keluarga (bagi yg suka kuah byk) boleh tambah air lagi.
3. Daging yang direbus tadi - dipotong/disiat kecil-kecil dan digaul dengan halia. Seterusnya digoreng hingga garing.
4. Air lada - Cili padi ditumbuk lumat. Masukkan ke dalam mangkuk kecil-tambah cuka, gula dan garam sesedap rasa.
5. Semua sudah siap. Bolehlah ambik satu senduk-masukkan air daging-masukkan semua bahan tambah-gaul2kan semuanya-MAKAN-kalau tak cukup pedas-tambah air lada :).
6. TIP- bahan yang perlu digoreng ialah - bihun, ikan bilis, daging. Anda perlu menggoreng ikut aturan bihun-ikan bilis-daging. Kalau goreng daging dulu nanti-serdak dari halia tersebut akan bercampur dgn bihun atau ikan bilis.
7. CARA MAKAN- ambik nasi sesenduk-masukkan air daging yang tengah panas tu-kemudian di masukkan segala bahan tambah. Sedap dimakan panas-panas apalagi kalau semakin pedas. Jaminan 100% sedap!
Nasi Air
- mekarmewangi -
lauk & dressing:
isi ayam goreng halia(carik2kan isi ayam yg di rebus, gaul w salt+crushed ginger>>goreng)
paru goreng
ikan bilis goreng
lobak asin
bawang goreng
bawang putih goreng
coriander
scallion
celery
air lada(cili padi+cuka+salt+sugar)
asam limau nipis
others:
nasi lembik
air rebusan ayam (or tulang , daging)
Nasi Air Slurrrrp
Kiriman: Nur Hidayah
Bahan-Bahan:
1pot beras
Bahan A:
3ketul ayam
4ulas bawang merah (ditumbuk)
2ulas bawang putih (ditumbuk)
½ inc halia (ditumbuk)
dua gelas air
garam, perisa* secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis
Bahan B:
50grm bawang goreng
100gram ikan bilis goreng (bilis halus)
5biji cili api (dipotong-2)
4btg daun sup (dipotong-2)
5potong lobak masin (dipotong-2)
Cara:
1) masak nasi hingga menjadi bubur;
2) tumiskan bahan2 yg ditumbuk hingga wangi, masukkan ayam, gaul-2kan, masukkan air dan garam, masak hingga mengeledak,keluarkan ayam dan potong kecil-2;
3) sendukkan nasi yg lembik tu kedalam mangkuk, ayam yg dipotong tadi,bahan-2 B dan kuah sup tadi.
No comments:
Post a Comment