- Welcome To My Kitchen -


There is no spectacle on earth more appealing than that of a beautiful woman in the act of cooking dinner for someone she loves.

Thomas Wolfe (1900–1938), U.S. author. The Web and the Rock, ch. 28 (1939).




Daisypath Anniversary Years Ticker

Weight Loss B4 The BIG Day

Tuesday, March 10, 2009

Fritata

Hari malas sedunia. I've no idea what to cook + M A L A S...so i'm thinking of making 2-1 dish; the vege + the main course. I remembered frittata. Not long ago i saw chef wan make frittata using brinjals & tomato but i've already forgot the ingrediants. Then i managed to get this recipe; zucchini tomato frittata. Instead of zucchini (no zucchini in the freeze), i switch to brinjals.


Zucchini Tomato Frittata
Sumber : marthastewart

Bahan-bahan
1 sudu besar minyak zaitun - minyak biasa pn boleh
1 ulas bawang merah - dipotong dadu
3 biji zucchini - dipotong serong setebal 1/4" (i switch to long brinjals (terung panjang))
1 sudu besar daun thyme (1 sudu kecil serbuk thyme) - optional (i switch to daun ketumbar)
Garam & serbuk lada hitam secukup rasa
8 biji telur bersaiz besar
1/4 cawan susu segar
3/4 cawan keju parut - optional
3 biji tomato yang ranum - dipotong bulat & nipis

Cara-cara
1. Panaskan minyak. Masukkan bawang merah, zucchini/terung & thyme/daun ketumbar. Masak hingga zucchini/terung menjadi lembut (lbih kurang 8 - 10 min). Masak hingga semua air di dalam kuali kering. Perisakan dgn garam & serbuk lada hitam. Angkat & ketepikan.
2. Satukan telur, susu, keju, garam & serbuk lada hitam di dalam sebuah mangkuk. Pukul hingga sebati.
3. Panaskan kembali kuali tadi. Tuang campuran telur ke atas zucchini/terung. Alih zucchini/terung perlahan2 agar telur rata di bahagian bawah kuali.
4. Atur potongan tomato di atas campuran telur tadi.
5. Tutup kuali supaya campuran telur masak secara menyeluruh.




FRITATA TELUR
Sumber : Kak Liza

Bahan A [blend ]
1 mangkuk putih telur
3 tangkai cili merah
1 ulas bawang putih
sedikit garam

Bahan B
1 labu bawang besar [potong dadu]
4 batang kacang buncis atau kacang panjang [potong kecil]
1/2 batang carrot [sagat]
sedikit kobis [racik]
3 s/b minyak

Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan B sehingga layu.
2. Masukkan bahan B yg telah dimasakkan dalam adunan bahan A. Kacau rata.
3. Panaskan minyak dalam pan dan masukkan adunan yg telah digaulkan rata.
4. Masakkan dengn api perlahan sehingga masak dan terbalikkan perlahan-lahan.
5. Hidangkan dengan salad.




Vegetables Fritata
Sources : Zuraida 1001recipes

Ingredients
2 large potatoes, peeled and thinly sliced
1 onion, thinly sliced
5 eggs
450ml sour cream
340g can asparagus spears, drained
1/2 red capsicum, cut into strips
2 zucchinis, cut into strips
2 tbsp parmesan cheese

Directions
1) Preheat oven to 180C.
2) Arrange potatoes and onion over base of greased 23cm pie plate.
3) Combine eggs and sour cream. Pour half the mixture over potatoes.
4) Bake for 15 minutes at 180C.
5) Arrange asparagus, capsicum and zucchinis in a circle over potato. Pour over remaining egg mixture. Sprinkle with cheese.
6) Bake for a further 12-14 minutes at 180C.
7) Brown for 3-4 minutes under grill. Cool slightly.
Cut into wedges.




Fajita frittata
oleh: junjs11

Bahan-bahan ( 2-3 org )
1 sudu besar butter/minyak zaitun
1/2 cawan cili capsicum-hiris/dadu kecil
1/2 cawan bawang besar-hiris nipis
1/2 sudu teh serbuk cili
1/4 sudu teh serbuk jintan putih
1/2 cawan tomato-dadu kecil
4 biji telur
1/4 cawan air
1 biji tomato-hiris besar2
2 sudu besar parutan mozzarella cheese

Cara-cara
1. panaskan minyak dalam non-stick pan atas api sederhana. masukkan capsicum, bawang, serbuk cili dan jintan putih. kacau 3-4 min, masukkan tomato dadu. tutup api.
2. dalam mangkuk, pukul telur dan air. panaskan semula pan tadi bersama bahan2 yg dimasak tadi. curahkan telur keatas bahan2 tadi. biar masak lebih kurang 6-8min. letakkan tomato hiris bersama cheese diatasnya. angkat.
3. *telur ni juga boleh dimakan bersama tortilla dan letak sos kesukaan anda.




Baked Potato and Cheese Frittata
oleh: ummizaihadi

Bahan-bahan ( loyang bulat 7 in )
4 biji kentang sederhana besar (800 gm)
4 biji telor - dipukul sikit
1/2 cawan daging cincang (hirisan sosej pun boleh)
1 biji tomato - dipotong dadu
2 labu bawang besar - hiris nipis/dadu
1 sudu besar hirisan daun parsley (boleh juga letak daun sup)
1 cawan parutan cheddar cheese / mozarella cheese

Cara-cara
1. Preheat oven pada suhu 180 C dan griskan loyang.
2. Parut kentang dan perah buang sedikit airnya.
3. Campurkan semua kentang, telor, sausage, tomato, bawang, daun sup/parsley dan separuh parutan cheese.
4. Gaul rata dan tuangkan ke dalam loyang. Tabur rata lebihan parutan cheese tadi.
5. Bakar selama 40 minit atau sehingga kekuningan.
6. Sejukkan dan potong untuk hidangan bersama sos cili dan mayonis.



FRITTATA TELUR
Sumber : Alaf21

Bahan-bahan
Bawang besar (jika suka) 1, dikiub kecil
Cili merah 1, dibuang biji dan dikiub kecil
Cili hijau 1, dibuang biji dan dikiub kecil
Daun bawang 4 tangkai, dicincang halus
Telur 4, dipukul
Mentega 2 sudu besar
Roti gandum tulen halus 4 keping, dipotong 4 segiempat sama
Minyak masak 2 sudu besar
Garam secukupnya
Serbuk lada hitam secukupnya

Cara membuatnya
-Campurkan bawang, cili merah, cili hijau, daun bawang, telur, garam dan serbuk lada hitam. Kacau sebati kemudian ketepikan.
-Panaskan separuh mentega di dalam kuali leper. Atur 8 kepingan kecil roti pada dasar kuali.
-Bila bahagian bawah roti keperangan, terbalikkan setiap keping.
-Kemudian tuangkan separuh campuran telur. Masak di atas api perlahan hingga bahagian bawah dadar telur kelihatan masak.
-Titiskan separuh minyak di atasnya. Kemudian ubah ke bawah gril supaya bahagian atasnya masak. Jika tiada gril, terbalikkan roti bertelur itu supaya bahagian bawahnya masak.
-Ulang proses untuk memasak sekeping lagi frittata.

No comments:


One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well.
Virginia Woolf (1882–1941), British novelist. A Room of One’s Own, ch. 1 (1929).