- Welcome To My Kitchen -


There is no spectacle on earth more appealing than that of a beautiful woman in the act of cooking dinner for someone she loves.

Thomas Wolfe (1900–1938), U.S. author. The Web and the Rock, ch. 28 (1939).




Daisypath Anniversary Years Ticker

Weight Loss B4 The BIG Day

Tuesday, March 17, 2009

Tok Aji Serban

Tok Aji serban? What a wierd name. Even though i'm from trganu, i don't know how this kuih got its name but one thing for sure there are a lot of other kuih with wierd names here. This is one of the famous kuih in trganu. Some said it was called pulut seri muka here in kl & kelantanese called it pulut kaya. We in trganu called the top layer as sekaya & we eat it on its own or spread it with bread. U can find it sold at almost every 'pasar' in trganu.
Yesterday i tried to make this kuih for the first time & voila, ia menjadi. Cantek....


Tok Aji Serban
Sumber : sajionline

BAHAN LAPISAN BAWAH:
500 gm beras pulut
750 ml santan
1/2 biji labu (potong kiub)
Sedikit garam

BAHAN LAPISAN ATAS:
10 biji telur ayam
500 ml santan pekat
1 ketul gula merah
125 ml air daun pandan
1/2 biji labu

CARA MENYEDIAKAN:
1. Bahan lapisan bawah disatukan dan dikukus sehingga masak.
2. Setelah masak, masukkan ke dalam loyang empat segi. Tekan hingga padat.
3. Satukan pula bahan lapisan atas dan tuangkan ke atas lapisan bawah tadi. Kukus semula sehingga masak.




TOK AJI SERBAN
Kiriman : Kak Liza

Bahan-bahan

Lapisan Bawah
2 cawan pulut
2 1/2 cawan santan cair + sikit garam

Lapisan Atas
3 cawan santan pekat
1/2 cawan gula pasir
½ cawan gula merah
1/2 cawan tepung gandum
3 biji telur
1 s/t garam

Cara Memasak

Lapisan Bawah
1. Basuhkan pulut dan rendamkan beberapa jam sebelum dimasak.
2. Kukuskan sehingga masak.
3. Lapikkan pelastik dalam loyang bulat atau 4 segi berukuran 8 inic.
4. Tekankan pulut yang telah masak tadi supaya mampat dan cantik.
5. Kukuskan semula dan tuangkan adunan bahagian atas.

Lapisan Atas
1. Masukkan semua bahan dalam mngkuk dan kacau rata. Tapiskan.
2. Tuangkan perlahan-lahan atas pulut tadi.
3. Kukuskan lebih kurang 30 minit.
4. Sejukkan dahulu baru potong dengan pisau pelastik.




Tok Aji Serban/Seri Muka
Kiriman : mamiyati

bahan A - Lapisan bawah
1 cawan beras pulut
1 cawan santan - sederhana pekat
Secubit garam

bahan B - Lapisan Bawah
5 biji telur
1 cawan santan pekat
1 cawan gula merah

cara
Masakkan lapisan bawah mcm masak nasi. Dah masak, tekankan kedlm loyang. Campurkan semua sekali bahan B. Pukul sekejan ngan sudu je... pastu tuangkan dlm loyang tadi. Kukus hingga masak kira2 30 minit.

No comments:


One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well.
Virginia Woolf (1882–1941), British novelist. A Room of One’s Own, ch. 1 (1929).