Today my MIL is coming to kl, again, bcoz' tomorrow my hubby's cousin is getting engaged. This time in damansara damai. I'm not sure how long she'll be staying here this time. So i'm making some kueh for this evening; a starter. Since she didn't eat chicken or meat, i plan to make popiah. But after rethinking, my husband suggests to me to make something different. Then i remembered my pai tee (top-hats) mould. I bought it at kedai 1.99 not long ago after eating the pai tee for the first time at TCRS. Konon2 nk tunjuk skill kt mak mertua. of course my hubby won't eat it bcoz' the filling consists of vege. He ends up eating the pai tee skin. I make the pai tee skin earlier bcoz' it takes time to make it. After that i make the filling. I'll put in the filling when my MIL arrived this evening.
Pai Tee
oleh: zaliana
Bahan-bahan ( 25 biji )
KULIT PAI:
1/2 cawan tepung beras -guna cawan penyukat (update: bersamaan 75 gm) jika guna cawan minum lebih kurang 3/4 cawan
125 ml air
2 sudu besar telur (lebih kurang 1/2 biji)
1/2 sudu teh kapur makan
1/2 sudu teh garam
Acuan pai tee
INTI:
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
30 gram udang kering-rendam dan tumbuk halus
1/2 sudu teh garam
Sayuran potong memanjang /parut:
- 1 batang lobak merah
- 1 biji sengkuang
- 1 batang timun
********
1/4 cawan kacang tanah (bakar dlm oven)
Sos pencicah
Cara-cara
UNTUK KULIT PAI:
1. Satukan semua bahan-bahan -tepung beras,air,kapur,telur dan garam, gaul hingga sebati.
2. Panaskan minyak cukup untuk merendamkan acuan pai. Panaskan juga acuan pai dalam minyak.
3. Celupkan acuan pai dalam adunan kulit pai.Jangan sampai penuh,tinggalkan sedikit ruang di atasnya.
4. Masukkan ke dalam minyak panas. Pastikan api sederhana kecil.
5. Biarkan seketika.Jangan keluarkan sampai ia agak masak,jika tidak kulit pai akan terlipat. Bila sudah keras sedikit tolakkan keluar dari acuan menggunakan garfu. Balikkan sekali-sekala hingga kekuningan barulah diangkat.Biar sampai kekuningan supaya kulitnya garing. Toskan minyak dan simpan dalam bekas kedap udara.
UNTUK INTI:
1. Tumis bawang putih dan bawang besar..Bila garing masukkan udang kering dan garam. Tutup api.
2. Masukkan lobak merah,sengkuang dan timun.Gaul rata. Kemudian isikan inti ke dalam pai tadi.
3. Tabur sedikit kacang tanah keatasnya dan tuangkan sos pencicah. Makan segera.
KUIH JAMBANG (PAI TEE)
Sumber: Hajjah Senesa Abdul Rahman
Sumbangan: Diana Rnet
Bahan-bahannya
500 gram tepung beras
30 gram tepung gandum
2 biji telur kecil
850 ml air
sedikit garam
sedikit pewarna kuning
minyak untuk menggoreng
secukup inti samosa, atau inti popiah
sedikit daun bawang, daun sup dan hirisan lada merah
sedikit sos cili
acuan kuih jambang
Cara-caranya
1. Kedua-dua tepung diayak dalam mangkuk. Ketepikan. Telur, garam dan pewarna kuning dikacau rata. Tuangkan 1/2 bahagian air, ratakan, lalu dimasukkan sedikit-sedikit kedalam mangkuk tepung, sambil mengacau sehingga adunan sebati. Tambah baki air kedalam adunan sehingga menjadi cair dan nipis.
2. Gunakan kuali kecil ukuran 10". Tuangkan minyak 1/2 kuali. Panaskan acuan jambang didalam minyak tersebut. Keluarkan acuan itu sebentar, supaya tidak terlalu panas, lalu celupkan kedalam adunan dan goreng dengan api sederhana. Acuan hendaklah dienjut-enjutkan sehingga adunan menjadi kekuning-kuningan, baru boleh dilepaskan dan ditolak perlahan-lahan dengan lidi. Apabila menggoreng, ratakan sehingga berwarna perang. Angkat dan toskan.
3. Isi kelongsong dengan inti daging, seperti inti samosa atau sayuran sengkuang seperti inti popiah. Hiaslah diatas dengan daun bawang atau daun sup serta lada merah dan sos cili.
Pai Tee (Singapore Pai)
Sumbangan: Koaysc Restoren Pak Amir
Bahan Kulitnya:
600gm tepung gandum
150gm tepung beras
2 biji telur ayam
2 cawan air
sedikit kapur
Cara-caranya:
Bancuh semua bahan diatas (kalau boleh blender supaya tepung tak berbiji (bergentel).
Panaskan minyak dalam periuk agak besar sikit utk minyak penuh. rendam acuan dalam minyak supaya panas sebelum celup dalam bancuhan tepung tadi. ambil sesenduk taruh dalam mangkuk kemudian celup acuan yg telah dipanaskan tadi kedalam mangkuk tadi agak-agak setengah dari acuan. takut susah nak lekang pulak kalau celup penuh. dah lekang dari acuan , goreng seketika agak kekuningan. angkat dan toskan. betul betul sejuk baru simpan dalam bekas kedap udara atau tin. caranya macam nak buat kuih loyang saja.
Bahan inti:
1 biji sengkuang }
1 batang lobak merah } dihiris nipis panjang
1 biji timun }
2 biji telur
sedikit bawang goreng
Cara-caranya:
tumis bersama telur dan bawang goreng hingga kering - toskan.
Sos cili:
50gm cili kering }- dikisar
5 ulas bawang putih }
1 camb. cuka
sedikit air asam jawa
garam/ gula secukup rasa
Cara-caranya:
masak kesemua bahan tersebut hingga pekat.
***jika suka sosnya boleh diganti dengan kuah kacang.
PAI TEE
Bahan Kulit
7 camca besar tepung beras
1 camca besar tepung serba guna
1 camca besar tepung ubi
sedikit garam
1 biji telur
200 ml air
minyak secukupnya unutk menggoreng terendam
Bahan Inti
3 camca besar minyak
4 biji bawang merah - ditumbuk
2 ulas bawang putih ditumbuk
2 biji cili merah - ditumbuk
125 gm isi udang - dihiris
2 camca besar sos tiram
300 gm kobis bulat - dihiris
200 gm lobak merah - dihiris
5 camca besar air
sedikit garam
Cara Membuatnya
1. Satukan semua tepung dan garam di dalam mangkuk
2. Masukkan telur dan sedikt demi sedikit air , kacau sehingga adunan sebati.
3. Panaskan minyak, letak acuan pai tee di dalam miyak.
4. Biar acuan panas kemudian celupkan pada adunan . Letak semula acuan di dalam minyak panas . Goreng sehingga kulit pai lekang dari acuan.
5. Angkat dan sejukkan kulit pai sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara.
6. Untuk inti, panaskan minyak tumis bahan tumbuk sehingga wangi.
7. Bubuh udang dan sos tiram , kacau rata. Masukkan kubis , sengkuang, lobak merah dan bubuh sedikit air. Bubuh garam secukup rasa.
8.Bubuh inti di dalam kulit pai dan hias mengikut citarasa anda.
Pai Tee
oleh: zaliana
Bahan-bahan ( 25 biji )
KULIT PAI:
1/2 cawan tepung beras -guna cawan penyukat (update: bersamaan 75 gm) jika guna cawan minum lebih kurang 3/4 cawan
125 ml air
2 sudu besar telur (lebih kurang 1/2 biji)
1/2 sudu teh kapur makan
1/2 sudu teh garam
Acuan pai tee
INTI:
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
30 gram udang kering-rendam dan tumbuk halus
1/2 sudu teh garam
Sayuran potong memanjang /parut:
- 1 batang lobak merah
- 1 biji sengkuang
- 1 batang timun
********
1/4 cawan kacang tanah (bakar dlm oven)
Sos pencicah
Cara-cara
UNTUK KULIT PAI:
1. Satukan semua bahan-bahan -tepung beras,air,kapur,telur dan garam, gaul hingga sebati.
2. Panaskan minyak cukup untuk merendamkan acuan pai. Panaskan juga acuan pai dalam minyak.
3. Celupkan acuan pai dalam adunan kulit pai.Jangan sampai penuh,tinggalkan sedikit ruang di atasnya.
4. Masukkan ke dalam minyak panas. Pastikan api sederhana kecil.
5. Biarkan seketika.Jangan keluarkan sampai ia agak masak,jika tidak kulit pai akan terlipat. Bila sudah keras sedikit tolakkan keluar dari acuan menggunakan garfu. Balikkan sekali-sekala hingga kekuningan barulah diangkat.Biar sampai kekuningan supaya kulitnya garing. Toskan minyak dan simpan dalam bekas kedap udara.
UNTUK INTI:
1. Tumis bawang putih dan bawang besar..Bila garing masukkan udang kering dan garam. Tutup api.
2. Masukkan lobak merah,sengkuang dan timun.Gaul rata. Kemudian isikan inti ke dalam pai tadi.
3. Tabur sedikit kacang tanah keatasnya dan tuangkan sos pencicah. Makan segera.
KUIH JAMBANG (PAI TEE)
Sumber: Hajjah Senesa Abdul Rahman
Sumbangan: Diana Rnet
Bahan-bahannya
500 gram tepung beras
30 gram tepung gandum
2 biji telur kecil
850 ml air
sedikit garam
sedikit pewarna kuning
minyak untuk menggoreng
secukup inti samosa, atau inti popiah
sedikit daun bawang, daun sup dan hirisan lada merah
sedikit sos cili
acuan kuih jambang
Cara-caranya
1. Kedua-dua tepung diayak dalam mangkuk. Ketepikan. Telur, garam dan pewarna kuning dikacau rata. Tuangkan 1/2 bahagian air, ratakan, lalu dimasukkan sedikit-sedikit kedalam mangkuk tepung, sambil mengacau sehingga adunan sebati. Tambah baki air kedalam adunan sehingga menjadi cair dan nipis.
2. Gunakan kuali kecil ukuran 10". Tuangkan minyak 1/2 kuali. Panaskan acuan jambang didalam minyak tersebut. Keluarkan acuan itu sebentar, supaya tidak terlalu panas, lalu celupkan kedalam adunan dan goreng dengan api sederhana. Acuan hendaklah dienjut-enjutkan sehingga adunan menjadi kekuning-kuningan, baru boleh dilepaskan dan ditolak perlahan-lahan dengan lidi. Apabila menggoreng, ratakan sehingga berwarna perang. Angkat dan toskan.
3. Isi kelongsong dengan inti daging, seperti inti samosa atau sayuran sengkuang seperti inti popiah. Hiaslah diatas dengan daun bawang atau daun sup serta lada merah dan sos cili.
Pai Tee (Singapore Pai)
Sumbangan: Koaysc Restoren Pak Amir
Bahan Kulitnya:
600gm tepung gandum
150gm tepung beras
2 biji telur ayam
2 cawan air
sedikit kapur
Cara-caranya:
Bancuh semua bahan diatas (kalau boleh blender supaya tepung tak berbiji (bergentel).
Panaskan minyak dalam periuk agak besar sikit utk minyak penuh. rendam acuan dalam minyak supaya panas sebelum celup dalam bancuhan tepung tadi. ambil sesenduk taruh dalam mangkuk kemudian celup acuan yg telah dipanaskan tadi kedalam mangkuk tadi agak-agak setengah dari acuan. takut susah nak lekang pulak kalau celup penuh. dah lekang dari acuan , goreng seketika agak kekuningan. angkat dan toskan. betul betul sejuk baru simpan dalam bekas kedap udara atau tin. caranya macam nak buat kuih loyang saja.
Bahan inti:
1 biji sengkuang }
1 batang lobak merah } dihiris nipis panjang
1 biji timun }
2 biji telur
sedikit bawang goreng
Cara-caranya:
tumis bersama telur dan bawang goreng hingga kering - toskan.
Sos cili:
50gm cili kering }- dikisar
5 ulas bawang putih }
1 camb. cuka
sedikit air asam jawa
garam/ gula secukup rasa
Cara-caranya:
masak kesemua bahan tersebut hingga pekat.
***jika suka sosnya boleh diganti dengan kuah kacang.
PAI TEE
Bahan Kulit
7 camca besar tepung beras
1 camca besar tepung serba guna
1 camca besar tepung ubi
sedikit garam
1 biji telur
200 ml air
minyak secukupnya unutk menggoreng terendam
Bahan Inti
3 camca besar minyak
4 biji bawang merah - ditumbuk
2 ulas bawang putih ditumbuk
2 biji cili merah - ditumbuk
125 gm isi udang - dihiris
2 camca besar sos tiram
300 gm kobis bulat - dihiris
200 gm lobak merah - dihiris
5 camca besar air
sedikit garam
Cara Membuatnya
1. Satukan semua tepung dan garam di dalam mangkuk
2. Masukkan telur dan sedikt demi sedikit air , kacau sehingga adunan sebati.
3. Panaskan minyak, letak acuan pai tee di dalam miyak.
4. Biar acuan panas kemudian celupkan pada adunan . Letak semula acuan di dalam minyak panas . Goreng sehingga kulit pai lekang dari acuan.
5. Angkat dan sejukkan kulit pai sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara.
6. Untuk inti, panaskan minyak tumis bahan tumbuk sehingga wangi.
7. Bubuh udang dan sos tiram , kacau rata. Masukkan kubis , sengkuang, lobak merah dan bubuh sedikit air. Bubuh garam secukup rasa.
8.Bubuh inti di dalam kulit pai dan hias mengikut citarasa anda.
No comments:
Post a Comment