Usually i made 'roti jala' but this time around,i'm gonna make something almost the same of it,roti kerca.It was eaten also with chicken or beef curry. It used the same ingrediants with roti jala but the shape is different.I guess,it's suitable for those who want to eat 'roti jala' but don't have the 'acuan'.
Bahan-bahan :
500 gm tepung gandum
3 biji telur
sedikit garam
air secukupnya
sedikit majerin
Bahan sampingan :
daun bawang - dipotong halus
bawang goreng
Cara penyediaan :
Campurkan kesemua bahan hingga menjadi seperti adunan 'pancake'. Masukkan kesemua adunan ke dalam mesin pengisar supaya adunan menjadi sebati tanpa ada ketulan2 tepung. Panaskan kuali leper tidak melekit dan sapukan sedikit majerin di atasnya. Tuangkan sedikit adunan ke dalam kuali dan lenggangkan kuali supaya adunan menjadi nipis. Masakkan atas api yang perlahan sehingga ia menjadi keperang-perangan. Angkat dan gulungkan. Potong selebar 1cm dan hidangkan dengan kari daging (ada dalam resipi kakcik...). Kalau nak lebih sodap, taburkan di atasnya dengan bawang goreng dan daun bawang. Selamat mencuba....
No comments:
Post a Comment