- Welcome To My Kitchen -


There is no spectacle on earth more appealing than that of a beautiful woman in the act of cooking dinner for someone she loves.

Thomas Wolfe (1900–1938), U.S. author. The Web and the Rock, ch. 28 (1939).




Daisypath Anniversary Years Ticker

Weight Loss B4 The BIG Day

Thursday, August 21, 2008

Seaweed - Kerabu Sare

Another dish well known in east cost of malaysia.U can find it sold a lot at the market.During fasting month,u can find it at every bazar ramadhan.People like to eat it during this month, may be bcoz' it's a little bit hot & sour,so that it's 'membuka selera'.It was made of sea weed.It was my mom's favorite.Most of the time she eat it with rice.

Kerabu Sare

Bahan-bahan :
1/4 kilogram sare
7 biji cili kering
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 batang serai
garam dan gula secukup rasa
budu cuka
1 biji cili merah untuk hiasan dipotong nipis serong
1 biji kelapa
halia

Cara Membuatnya :
1. Sare direndam satu malam, kemudian dibasuh, digosok buang segala kekotorannya. Apabila bersih ditoskan dan dijemur.
2. Kelapa diparut, separuh digoreng tanpa minyak, separuh lagi diramas ambil santannya sebanyak 2 cawan.
3. Cili kering, bawang merah, bawang putih, halia dan serai ditumbuk lumat.
4. Masak santan sehingga pecah minyak kemudian masukkan bahan yang ditumbuk tadi, masak lagi sehingga pekat dan berminyak.
5. Masukkan gula dan garam secukup rasa. Boleh juga digunakan manisan kelapa sebagai ganti gula.
6. Semasa hendak makan, letakkan sare di dalam sebuah mangkuk, tabur kelapa goreng di atasnya, 3 sudu besar tumis, 1 sudu besar cuka dan sedikit budu. Gaul rata-rata dan sesuaikan rasanya.
7. Hiaskan dengan cili merah dan hidang.



KERABU SAGHE

BAHAN-BAHAN
100 grm saghe ( rumput laut ) ~ direndam 1 malam dan dibersihkan sehingga putih dan bersih. toskan.

SAMBAL KERABU
1/2 biji kelapa parut - dibuat kerisek
5 ulas bawang merah ] dihiris
3 ulas bawang putih ] dihiris
lada hitam ditumbuk
2 ekor ikan kembong. direbus dan diambil isinya
2 batang serai ] dihiris
garam
gula

Caranya:
>>Kelapa parut + bawang merah + bawang putih + serai digoreng tanpa minyak - dibuat kerisik.(ditumbuk/diblend)
>> Campurkan dengan garam, gula, isi ikan + lada hitam yang ditumbuk. Siap.

AIR CILI
>>Cili api + Cili merah + bawang putih ( kesemuanya diblend )
>>Campurkan dengan cuka dan sedikit air + garam.+ gula

KUAH TUMIS
>> Halia + cili kering + bawang putih + bawang merah + serai ( kesemuanya diblend )+ santan pekat + garam + asam keping dimasak sehingga naik minyak dan pekat.

BUDU.
Budu + air limau nipis + cili api

Caranya:
1. Letakkan saghe dalam pinggan, kemudian letakan sambal kerabu. Masukkan sambal tumis +budu. Perah air limau nipis. Gaul biar sebati. Dah boleh makannnnnn.

No comments:


One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well.
Virginia Woolf (1882–1941), British novelist. A Room of One’s Own, ch. 1 (1929).