- Chef Norzailina -
Bahan-bahan
80 ml minyak
5-6 keping ikan siakap (anggaran 900 gm)
700 ml santan (dari 1 biji kelapa)
Jus dari 2 biji limau kasturi
2 sudu besar biji ketumbar ] goreng tanpa minyak, tumbuk halus
2 sudu besar jintan manis ]
1 sudu teh lada putih - ditumbuk
2-3 keping daun limau purut
Garam, gula secukupnya
Bahan (kisar halus)
5 biji cili hijau
5-6 biji cili padi hijau
1/2 labu bawang besar
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 cm halia
1 cm kunyit
1 pokok (4 tangkai daun), batang & akar ketumbar
1 batang serai
2 helai daun limau purut
Cara membuat
1. Panaskan minyak. Tumis bahan kisar dan kacau rata.
2. Masukkan serbuk ketumbar, jintan manis & lada putih.
3. Bila wangi, masukkan daun limau purut & santan. Kacau hingga mendidih.
4. Masukkan ikan, garam & gula. Kacau sekali-sekala.
5. Bila kuah mendidih, perlahankan api & kacau lagi hingga ikan masak.
6. Sebaik saja ikan masak, masukkan pula jus limau dan angkat.
Bahan2:
5 ketul ikan pari
3 biji bwg merah
2 biji bwg putih
1 biji bwg besar (potong bulat)
5 biji cili hijau
7-8 biji cili padi
1 cm belacan
Segenggam ikan bilis
3 sudu besar santan pekat
1 keping asam keping
Garam & gula secukup rasa
Kunyit utk goreng ikan
Minyak secukupnyer
Cara2:
1. Bersihkan ikan pari. Lumur garam & kunyit. Kemudian goreng sehingga agak garing.Ketepikan.
2. Blend bwg merah, putih, cili hijau, cili padi, belacan & ikan bilis. Panaskan minyak dan tumis sehingga agak garing.Masukkan asam keping.Kemudian,asukkan santan,bwg potong bulat,& ikan tadi. Kacau2 hingga mesra.
- cheeff.blogdrive.com -
BAHAN BAHANNYA
1/2 KG IKAN BAWAL }
100 GM HALIA }
100 GM BAWANG PUTIH } DIKISAR
100 GM KUNYIT HIDUP }
300 GM CILI HIJAU }
20 GM CILI PADI HIJAU }
300 GM SANTAN
40 GM JINTAN PUTIH
60 GM SERBUK KETUMBAR
SEDIKIT MINYAK
CARA CARA MEMBUATNYA
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan bahan yang dikisar tadi hingga wangi dan garing.
2. Kemudian masukkan santan dan kacau ia dengan perlahan lahan.
3. Tunggu hingga mendidih dan masukkan ikan bawal. Masukkan garam secukup rasa berserta ajinomoto dan taburkan daun ketumbar didalamnya.
Bahan:
2 ekor ikan asin kembung (jenis apa aja asal dagingnya agak tebal)
Bumbu:
10 btr bawang merah, hiris halus
5 sng bawang putih, hiris halus
100 gr lada hijau, hiris serong
4 biji tomato hijau, masing2 potong 4
2 cm lengkuas
2 lbr daun salam
sedikit air panas.
sedikit garam dan gula
Cara:
1. Rendam ikan asin dalam air panas selama 15 menit agar berkurang rasa asinnya. Toskan kemudian goreng.
2. Tumis bawang merah dan bawang putih sampai wangi. Tambahkan daun salam, lengkuas, lada hijau dan tomato. Gaul sampai lada dan tomato layu.
3. Masukkan ikan asin dan sedikit air. Biarkan sesaat sampai bumbu meresap. Angkat. Hidangkan bersama nasi hangat.
- Dairy Champ -
Ingredients:
600g tenggiri fish
5 tbsp oil
A
5 - 6 pcs kaffir leaves
2 sprigs daun kesum
2 tbsp fish sauce
salt to taste
100ml DAIRY CHAMP EVAPORATED FILLED MILK
180ml lukewarm water
2 tbsp DAIRY CHAMP INSTANT HIGH CALCIUM NON-FAT MILK POWDER
(mix water & milk powder together)
B
4 - 5 pcs ladies fingers, cut in 3cm length
2 - 3 tomatoes, cut wedges
C
6 green chilies
1 large green bell pepper
3 sprigs daun ketumbar inclusive of roots
rind of 2 kaffir fruits (limau purut)
1 tbsp cumin seeds or 1 1/2 tbsp coriander powder
1 stalk lemon grass
3 slices galangal
1/2 tbsp turmeric powder
1/2 pc belacan
Methods:
1. Blend (C) with 3 tbsp oil till fine.
2. Heat oil, 2 tbsp oil fragrant (C).
3. Mix in (A) and simmer, stirring constantly.
4. Add in fish together with (B) until cooked.
5. Serve well with rice.
No comments:
Post a Comment