- Welcome To My Kitchen -


There is no spectacle on earth more appealing than that of a beautiful woman in the act of cooking dinner for someone she loves.

Thomas Wolfe (1900–1938), U.S. author. The Web and the Rock, ch. 28 (1939).




Daisypath Anniversary Years Ticker

Weight Loss B4 The BIG Day

Monday, August 11, 2008

The Heart Of Banana

U may be amaze what can u do with 'jantung pisang'.Apart of boiled it & dip into 'sambal belacan' or 'budu', u can also cook it with chicken or meat, or make it as 'kerabu' or 'acar'.Yesterday my mom boiled it & we eat it with 'budu' but today,my mom cook it with coconut milk;'masak lemak jantung pisang'.

Masak Lemak Jantung Pisang
~ My Mom's Recipe ~

Bahan-bahan :
Jantung pisang - dipotong halus & dicelur hingga lembut

Bahan tumbuk :
Bawang Merah
Kumyit Hidup
Lada Hitam
Ikan Bilis

Asam Keping
Santan
Garam
Bahan Perisa

Cara-caranya :
1. Masukkan semua bahan yang ditumbuk, asam keping & santan ke dalam periuk.
2. Masak di atas api yang kecil supaya santan tak pecah minyak.
3. Masukkan garam & bahan perisa.
4. Sedia untuk dihidangkan.


Gulai Jantung Pisang versi MIL

Bhn
Jantung pisang - buang kelopak pisang, tinggalkan yg lembut...sedia utk direbus bersama garam

Bhn tumbuk
Cili padi
Bwg merah
Kunyit hidup
Belacan
Ikan bilis

Asam keping
Santan cair dan santan pekat

Cara
1. Masukkan semua bhn tumbuk,jantung pisang (belah 2),asam keping dan santan cair dlm periuk.
2. Masak dengan api kecil...sentiasa di kacau supaya tak keluar minyak
3. Masukkan santan pekat...kacau...biarkan seketika...dan bolehlah diangkat.
4. Makan ngan sambal belacan pun sodap...

Gulai Lemak Jantung Pisang & Ikan Masin Talang

Bahan-Bahannya :-)
1 biji jantung pisang (tataw ni jantung pisang brand apa)
2 batang serai, dititik
1 cawan pati santan
1 biji bwg kecik
1 biji bwg putih
1 genggam cili padi (tumbuk)
2 inci kunyit hidup (tumbuk)
Garam secukupnyer
2-3 potong isi ikan masin talang (direndam seketika)
Sedikit air

Cara membuatnya :-)
1. Kupas jantung pisang. Rebus sehingga lembut,toskan.
2. Tumis bwg merah, putih,serai,cili padi& kunyit hidup sehinga pecah minyak.
3. Masukkan kan ikan masin tadi.Masukkan sedikit air,gaul rata dan masukkan jantung, didihkan. Tuang pati santan dan masak hingga jantung pisang lembut.
4. Rasa dan jika kurang masin tambah sedikit garam.


Ikan Cencaru Masak Lemak Jantung Pisang

BAHAN:
6 ekor ikan caru
6-8 batang cili hijau
1/2 jantung pisang yang dicelur dan dihiris halus
5 btg cili padi ( Utk tambah pedas)
1 in halia
1 in lengkuas
1 biji bawang besar
3 biji buah keras
2 susu serbuk ketumbar
1 mangkuk pati santan
2 batang serai
2 keping asam keping saiz kecil
garam dan gula secukup rasa

CARA:
1. Ikan caru disiang kemudian digoreng dahulu tanpa garam (elak rasa hanyir).
2. Bawang, cili hijau, cili padi, lengkuas, halia dan buah keras di kisar halus.
3. Masukkan santan dalam periuk.
4. Masukkan kesemua bahan yang dikisar tadi. Masak hingga mendidih dan pekat.
5. Masukkan ikan caru yang sudah digoreng, rempah ketumbar, jantung pisang dan serai yang dititik-titik, asam keping garam dan gula secukup rasa.
6. Hidangkan bersama nasi.

MASAK LEMAK PUTIH JANTUNG PISANG n PUCUK UBI
[anak_minang]

Bahan-bahan :-
1 ikat pucuk ubi dicelur n toskan
1 ketul jantung pisang bersihkan dan rebus hingga empuk n toskan. agak2 dah sejuk, carik2kan.
1 biji kelapa diperah n ambik santannyer
2 ikat tempe potong serong

bahan untuk menumis :-
minyak utk menumis
2 ulas bwg putih
5 ulas bwg kecil
sedikit cili padi
1 batang serai diketuk
garam secukup rase

Cara..
1. mule2, panaskan periuk n minyak.
2. pastu tumis bhn2 tu, agak2 dah naik bau,
3. masukkan santan kelapa kemudian tempe.
4. last skali...nampak cam dah nak mendidih santan tu, masukkan pucuk ubi dan jantung pisang.

Masak Tempoyak Jantung Pisang
~Paja~

Bahan-bahan :
1 jantung pisang (sederhana besar) - hiris nipis
daun kunyit (3 helai, hiris nipis)
semangkuk santan pekat (kira mangkuk kecik ler ni)
semangkuk tempoyak
cili api (10)
bawang merah (5)
bawang putih (3)
kunyit hidup (dalam 1/2 inci. nak pakai serbuk pun boleh gak)
serai ( 1 dititik)

Cara:
1) Kisar cili, bawang2, kunyit.
pastu masukkan dalam periuk, campur santan, serai tempoyak, didihkan ..
api kena pelan.
2) masuk jantung pisang, garam, daun kunyit.
bila dah menggelegak 2 kali ... boleh angkat.

Tempoyak Jantung Pisang

Bahan-bahan
1 biji jantung pisang (sederhana besar) - hiris nipis
3 helai daun kunyit - dihiris nipis
1 mangkuk santan pekat
1 mangkuk tempoyak
Garam

Bahan kisar
10 biji cili api
1 batang cili merah
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
½ inci kunyit hidup
1 batang serai

Cara Menyediakannya
1. Masukkan bahan kisar dan santan kedalam periuk - didihkan
2. Masukkan tempoyak, gaul rata.
3. Masukkan jantung pisang, garam.
4. Kacau dan biar hingga pekat.

Jantung Pisang Stir Fry [style india]
- ninoZ -

Bahan-bahan
1 jantung pisang - belah 4 memanjang pastu hiris kecik2
ikan bilis sket - bersihkan then tos
1 tbsp kelapa parut
1 tbsp tairu/plain yogurt
1 bwg beso - hiris
3-4 garlic sket - titik
2 btg cili kering - bersihkan n potong pendek
1 tsp jintan putih
daun kari
secubit serbuk kunyit
garam n gula secukup rasa
minyak utk menumis

Cara membuatnya
1. rendam jap hirisan jantung pisang tu dlm air panas/suam n campurkan garam [agak2 10 minit ke] pastu toskan
2. panaskan minyak, then saute garlic dgn bwg beso sampai golden..
3. pastu masukkan jintan putih, daun kari,ikan bilis n cili kering..kacau lagi sampai naik bau
4. then masukkan jantung pisang, kelapa parut, tairu n perisakan garam gula secukupnya..kacau kejap
5. tabur kunyit n kacau lagi sampai sedikit kering..
6. pastu angkat n siap utk dihidangkan panas2

Gulai Daging dgn Jantung Pisang
- ninoZ -

caranya mudah je
buat gulai cam biasa, paling sedap daging/tulang or ayam la
tapi taruk kerisik sket bagi pekat..daging/tulang/ayam bior empuk
pastu taruk je jantung pisang yg telah di potong n direndam air panas+ garam terlebih dahulu
[ bior byk sket jantung tu..sedap wooo]
masak bior jantung tulembut..then bleh dihidangkan


Teresek Jantung Pisang Puteri Saadong

Bahan-bahannya
1/4 ekor ayam-dipotong kecil2{lebih sedap jika dpt yg tulang2 (cthnya bahagian tengkuk,kaki,kepak dan jika sukakan pedal ,jantung atau hati ayam boleh juga}.
1 biji jantung pisang saiz sedang – kalau boleh dihiris-hiris halus baru cantik,direndam dlm air berisi garam kasar dlm 1-1/2 jam baru ditapis,perah utk buang kelatnya.
1 biji kelapa- ambil 2 cawan santan pekat
3 s/b kerisek
1 biji cili merah dan 1 biji hijau~dihiris agak panjang
garam ,gula@nise kelate secukupnya
sedikit air asam jawa/1 asam keping
4 s/b rempah kari daging timbang dr Pasar Siti khadijah( 1 paket pun ok jika rempah baba’s)

Bahan Kisar/tumbuk:
7 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 inci halia
1 inci lengkuas
sedikit cili kering ikut citarasa/kepedasan(rendam dlm air panas terlebih dahulu)

Cara Membuatnya
1.Tumis bahan kisar/tumbuk hingga wangi.Baru masukkan rempah kari.Biarkan agak wangi baru masukkan potongan ayam tadi.Biarkan ayam masak sebati dgn kari tadi.
2.Masukkan jantung pisang ,bila sudah agak lembut jantung, masukkan kerisek, garam dan hanya sedikit gula/nise.
3.Kacau dan biarkan sehingga kuah agak pekat. Masukkan cili potong. Masukkan sedikit air asam jawa dan rasakan masin dan masamnya(sedikit rasa masam aja),biarkan masak sekejap,digaul2 dan bolehlah siap dihidang.

Masak lemak ikan pekasam + Jantung Pisang

Bahan-bahan :
2 ekor ikan pekasam (nak byk pun tak per)
sebijik jantung pisang (potong memanjang)
2 batang serai (ketuk2..campak)

Bahan kisar :
5 bijik cili padi
2.5 cm kunyit idup
5 bijik bwg merah
5 ulas bwg putih
500 ml santan
garam

Cara2 :
1) masak santan..kacau pelan2
2) masuk bhn kisar
3) masuk ikan pekasam n jantung pisang
4) garam

No comments:


One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well.
Virginia Woolf (1882–1941), British novelist. A Room of One’s Own, ch. 1 (1929).