(Zaiton Dahlan)
Bahan2-
3 potong bahagian ayam
1 sudu teh serbuk lada putih
1 kotak tepung goreng ayam
1 sudu teh garam
1 biji telur (gunakan putihnya saja)
1 sudu teh serbuk perasa
Caranya
Bersihkan ayam, gaul dengan garam, lada putih, serbuk perasa dan putih telur.
gaul dengan separuh bahagian tepung kemudian ambil satu dan lumurkan dengan tepung kering, lalu digoreng dalam periuk tekanan wap selama 9 minit.
Bahan bahan salad
1 labu bawang besar- dipotong dadu kecil kecil
1 batang lobak- dipotong dadu kecil kecil
1 sudu teh garam
500g kobis- hiris halus
100g krim pekat (nestle cream)
150g kraft miracle whip
Caranya
Gaul kobis, lobak dan garam kemudian perahkan jusnya.
Campurkan dengan krim pekat, miracle whip dan bawang.
Simpan dalam petisejuk hingga tiba masa untuk di gunakan.
Bahan bahan Mashed Potato
600g ubi kentang
1 sudu teh garam
1 sudu teh serbuk perasa
1 1/2 cawan air
1 sudu teh serbuk lada hitam
2 sudu teh krim pekat
Caranya
Kupas kentang dan potong kecil kecil kemudian rebus dengan garam, lada putih dan air hingga empok.
Lecek kentang dan campurkan dengan krim pekat.
Bahan bahan Brown Sauce
5 sudu teh Bisto
4 sudu makan krim pekat
500gm air rebusan ayam
Caranya
Masak Bisto dengan air rebusan ayam kemudian bubuhkan krim dan kacau hingga rata.
Bahan bahan untuk Roti
1 sudu makan emplex
600g tepung roti
350cc air
1 sudu makan crisco
2 sudu makan tepung susu
50g gula castor
50g ibu roti
1 sudu teh garam
1/4 teh warna kuning
Caranya
1. Campurkan ibu roti(yeast) dengan 3 sudu makan air dan 1 sudu teh gula, biarkan sampai berbuih.
2. Campurkan gula, air, garam dan warna kuning.
3. Dalam sebuah mangkuk bancuh, campurkan tepung, tepung susu dan emplex kemudian tuangkan air dan uli dengan menggunakan hook beater dengan kelajuan rendah, hingga semua bahan sebati, baru masukkan crisco dan adun lagi.
4. Perap adunan sehingga ia naik menjadi 2 kali ganda banyak nya.
5. Setelah itu bahagikan adunan menjadi 40g setiap satu, bulat bulatkan kemudian bakar dgn suhu 160 darjah c selama 10 minit.
Bahan-bahan ( satu family pon bleh )
1 ekor ayam (ikut suka kalo nak banyak buat banyak)
1 biji telur
2 sudu minyak bijan
2 sudu serbuk lada putih
1 kotak tepung goreng kentucky
Minyak untuk menggoreng
Cara-cara
1. Ayam dipotong ikut suka. Kemudian dibersihkan.
2. Di dalam satu mangkuk, masukkan ayam, telur, minyak bijan dan serbuk lada putih. Gaulkan sehingga rata.
4. Perapkan lebih kurang 30 minit.
5. Ambil ayam yang diperap dengan bahan-bahan tadi kemudian digolek-golekkan dengan tepung kentucky.
6. Panaskan minyak. Goreng ayam hingga masak dan keperangan. Ulang hingga habis ayam yang diperap tadi.
7. Sedia untuk dimakan. Sedap dimakan ketika panas. Selamat mencuba!
Bahan-bahannya
1 kilo kepak ayam, dibersihkan dan toskan
2 sudu makan pes halia
2 sudu makan pes bawang putih
2 sudu makan serbuk ketumbar
1/2 sudu makan serbuk jintan halus
kunyit serbuk secukupnya
garam secukup rasa
Tepung beras secukupnya
Cara Menyediakannya
1. Gaul kesemua bahan-bahan diatas kecuali tepung beras dan perap ayam selama 15 minit – 30 minit.
2. Kemudian salut ayam dengan tepung beras dan goreng menggunakan minyak yang panas sehingga ayam kekuningan dan garing. Angkat dan hidangkan sewaktu ia panas
* tips utk menjadi ayam goreng lebih rangup, lepas perap ayam tu golekkan ngan tepung beras dan kemudian celup dlm telur yg telah dipukul dan golekkan lagi sekali atas tepung beras tu utk menjadikan coating pada ayam lebih tebal. hasilnya nya ayam akan lebih sedap dan rangup wlupun telah sejuk : )
Bahan-Bahan :
5 buah paha ayam bagian bawah, siap pakai
2 butir putih telur ayam, kocok
Minyak untuk menggoreng
Bahan rendaman :
1 sendok teh merica bubuk
1/2 sendok teh garam
1 sendok teh jahe parut
3 siung bawang putih, parut
Bahan pelapis :
75 gram tepung maizena
25 gram tepung terigu
2 sendok teh cabai merah bubuk
1/2 sendok teh garam halus
Cara Mengolah :
1. Aduk rata seluruh bahan pelapis.
2. Rendam paha ayam dalam bumbu perendam, diamkan selama 30 menit. Sisihkan.
3. Celupkan tiap paha ayam dalam telur kocok, gulingkan dalam campuran tepung terigu hingga tertutup rata.
4. Panaskan minyak, goreng ayam hingga matang dan berubah warna, angkat. Tiriskan.
5. Sajikan ayam dengan kentang goreng, jika suka dan saus sambal atau saus tomat.
AYAM GORENG ALA KFC
Bahan-bahan
1 ekor ayam
2 biji putih telur sahaja
1 s/b kunyit serbuk
1 s/k serbuk cili baba's
1 s/b rempah kari ayam
tepung serba guna berempah
[sebarang tepung goreng ayam dipasaran]
1 kg minyak untuk deep-fry
Cara membuat
1. Ayam dipotong ikut sesuai. Basuhkan dengan tepung dan limau.
2. Bilas bersih dan toskan sehingga kering.
3. Gaulkan ayam dengan kunyit serbuk.
4. Pukul sikit putih telur dan gaulkan ngan ayam.
5. Taburkan tepung berempah dan bahan lainse cukupnya pada ketulan ayam.
6. Panaskan minyak dan masukkan ayam.
7. Goreng dengan api sederhana sehingga kuning keemasan. Balikkan
ayam mengikut kesesuaian.
8. Bila dah masak, angkat dan toskan minyak dalam tapisan.
9. Hidangkan bersama cili sos dan salad sayur/coleslow.
1 ekor ayam
2 biji putih telur sahaja
1 s/b kunyit serbuk
1 s/k serbuk cili baba's
1 s/b rempah kari ayam
tepung serba guna berempah
[sebarang tepung goreng ayam dipasaran]
1 kg minyak untuk deep-fry
Cara membuat
1. Ayam dipotong ikut sesuai. Basuhkan dengan tepung dan limau.
2. Bilas bersih dan toskan sehingga kering.
3. Gaulkan ayam dengan kunyit serbuk.
4. Pukul sikit putih telur dan gaulkan ngan ayam.
5. Taburkan tepung berempah dan bahan lainse cukupnya pada ketulan ayam.
6. Panaskan minyak dan masukkan ayam.
7. Goreng dengan api sederhana sehingga kuning keemasan. Balikkan
ayam mengikut kesesuaian.
8. Bila dah masak, angkat dan toskan minyak dalam tapisan.
9. Hidangkan bersama cili sos dan salad sayur/coleslow.
Bahan-bahan ( seramai yang boleh )
1 ekor ayam yang dipotong - potong
sedikit serbuk perasa ( ajinomoto )
serbuk kari daging atau ikan ( xkira jenama apa )
tepung rangup atau tepung goreng kfc
Cara-cara
1. potong ayam mengikut kesukaan,kemudian basuh dan toskanlah...
2. perapkan ayam dengan sedikit serbuk perasa lebih kurang dalam 2 - 3 minit ( bukan apa untuk melembutkan ayam tu )
3. kemudian gaulkan ayam tadi kedalam serbuk kari sehingga semuanya terkena rempah
4. akhir sekali gaulkan plak dengan tepung goreng rangup atau kfc (lebih sedap tepung kfc)kemudian panaskan minyak lalu digoreng.
5. apabila dah masak bolehlah dimakan dengan nasi atau dimakan begitu sahaja bersama sos kegemaran anda..
6. cubalah pasti sedap.terangkat abis....
1 ekor ayam yang dipotong - potong
sedikit serbuk perasa ( ajinomoto )
serbuk kari daging atau ikan ( xkira jenama apa )
tepung rangup atau tepung goreng kfc
Cara-cara
1. potong ayam mengikut kesukaan,kemudian basuh dan toskanlah...
2. perapkan ayam dengan sedikit serbuk perasa lebih kurang dalam 2 - 3 minit ( bukan apa untuk melembutkan ayam tu )
3. kemudian gaulkan ayam tadi kedalam serbuk kari sehingga semuanya terkena rempah
4. akhir sekali gaulkan plak dengan tepung goreng rangup atau kfc (lebih sedap tepung kfc)kemudian panaskan minyak lalu digoreng.
5. apabila dah masak bolehlah dimakan dengan nasi atau dimakan begitu sahaja bersama sos kegemaran anda..
6. cubalah pasti sedap.terangkat abis....
Bahan-bahan
1 ekor ayam (dibersihkan dan di potong 12)
Bahan perapan
1 cawan susu cair
1 camca besar mentega
2 biji telur ayam
Garam dan gula secukup rasa
(kalau mahu pedas - tambahkan lada)
Bahan kulit
biskut empat segi crackers hancurkan (digunakan untuk menggolek sebelum digoreng)
Cara-cara membuatnya:
1. Perapkan semua bahan perapan bersama dengan ayam melebihi 4 jam (selalunya buat malam perapkan, masukkan dalam peti ais - esok baru goreng).
2. Panaskan minyak.
3. Golekkan ayam dalam serbuk biskut dan goreng dalam minyak (deep fry)- Patikan api perlahan.
INGREDIENTS:
vegetable oil (in fryer)
1 egg
1 cup water
2/3 cup all-purpose flour
1/3 cup tempura mix
(or 1/3 cup flour for a total of 1 cup if tempura mix is unavailable)
2 teaspoons salt
1 teaspoon onion powder
1/2 teaspoon Accent®
1/4 teaspoon pepper
1/8 teaspoon garlic powder
4 chicken breast filets
4 sesame seed hamburger buns
1 cup chopped iceberg lettuce
Mc Tooot® sauce:
1/4 cup mayonnaise
1/16 teaspoon onion powder
Stir together well, refrigerate until needed.
Preparing your ToootChicken® Sandwich
1. Beat the egg and then combine it with 1 cup water in a small, shallow bowl. Stir.
2. Combine the flour, salt, pepper, Accent®, onion powder and garlic powder in a one gallon size zip lock bag.
3. Pound each of the breast filets with a mallet until about 1/4-inch thick. Trim each breast filet until it is round.
4. Coat each filet with the flour mixture by shaking in the zip lock bag.
5. Remove and dredge each filet in the egg mixture, coating well. Then return each filet to the flour/seasoning mixture. Shake to coat. Put filets, bag and all, in the freezer for at least an hour. Cover and refrigerate remaining egg mixture.
6. After freezing, repeat the "coating" process.
7. Deep fry the chicken filets at 375° for 10-12 minutes or until light brown and crispy.
8. As the chicken is frying, toast the buns using the standard method described in cooking regular hamburgers.
9. On the crown side of the bun, apply 1 tablespoon of mayonnaise mixture, followed by 1/4 cup chopped iceberg lettuce. Then top with the cooked chicken patty, and the heel of the bun.
Sumber: Pn Puti Maizura
Bahan-bahan:
1 ekor Ayam (dipotong mengikut suka)
Minyak untuk menggoreng (sila pastikan ayam tenggelam dalam minyak)
Garam, kunyit & sedikit gula digaul bersama ayam
2 biji Telur (digaul bersama ayam)
Tepung jagung (agak-agak, asalkan dapat menyaluti ayam)
Bahan-bahan yang ditumbuk
2 biji Bawang besar
3 biji Bawang putih
3 inci Halia
Cili kering direbus dan dikisar /cili boh (ikut suka asalkan nampak merah)
1 sudu besar Jintan manis
1 sudu besar Jintan putih
1 sudu besar Lada hitam
Cara-caranya:
1. Bahan yang ditumbuk tadi digaul bersama ayam & diperap selama 3 jam.
2. Kemudian digoreng, apabila sudah masak sila taburkan daun kari
ke dalam kuali.
3. Angkat sebelum Daun kari hangit.
1 ekor Ayam (dipotong mengikut suka)
Minyak untuk menggoreng (sila pastikan ayam tenggelam dalam minyak)
Garam, kunyit & sedikit gula digaul bersama ayam
2 biji Telur (digaul bersama ayam)
Tepung jagung (agak-agak, asalkan dapat menyaluti ayam)
Bahan-bahan yang ditumbuk
2 biji Bawang besar
3 biji Bawang putih
3 inci Halia
Cili kering direbus dan dikisar /cili boh (ikut suka asalkan nampak merah)
1 sudu besar Jintan manis
1 sudu besar Jintan putih
1 sudu besar Lada hitam
Cara-caranya:
1. Bahan yang ditumbuk tadi digaul bersama ayam & diperap selama 3 jam.
2. Kemudian digoreng, apabila sudah masak sila taburkan daun kari
ke dalam kuali.
3. Angkat sebelum Daun kari hangit.
Sumber: jm6@hdb.gov.sg
Bahan-bahan
Jintan Kasar
Jintan Halus
Biji ketumbar
Bawang besar
Bawang putih
Kunyit hidup
Halia (sedikit)
Tepung beras
Air untuk membancuh tepung
Cara-cara
1. Kisar jintan halus, jintan kasar, biji ketumbar, bawang besar, bawang putih, kunyit dan halia (jangan terlalu lumat).
2. Bancuh tepung beras, jangan terlalu pekat dan tak terlalu cair, campurkan bahan-bahan yang telah di kisar tadi.
3. Siap, sedia untuk digoreng. Kalau nak goreng ayam, celup dalam ramuan tadi dan goreng.
Jintan Kasar
Jintan Halus
Biji ketumbar
Bawang besar
Bawang putih
Kunyit hidup
Halia (sedikit)
Tepung beras
Air untuk membancuh tepung
Cara-cara
1. Kisar jintan halus, jintan kasar, biji ketumbar, bawang besar, bawang putih, kunyit dan halia (jangan terlalu lumat).
2. Bancuh tepung beras, jangan terlalu pekat dan tak terlalu cair, campurkan bahan-bahan yang telah di kisar tadi.
3. Siap, sedia untuk digoreng. Kalau nak goreng ayam, celup dalam ramuan tadi dan goreng.
Bahan-bahan
500 gm Ayam
Bawang putih
3 sudu besar halia
1/2 kotak tepung goreng kentucky
1 biji telur
Cara penyediaan
Ayam mesti diperap 1 jam dengan bawang putih dan halia yg dikisar halus (untuk 500 g ayam, anggaran 3 sudu besar). Kemudian ketepikan bahan kisar, salut dengan campuran tepung goreng Kentucky (dlm kotak, gunakan 1/2) dengan 1 biji telur. Perap 1 jam lagi sebelum digoreng dlm minyak yg panas dan banyak (supaya ayam tenggelam). Jika tidak mahu gunakan telur, boleh ganti dengan sedikit air supaya tepung mudah melekat pada ayam.
Ayam goreng Ala KFC
Bahan-bahan yang diperlukan:
500 gram daging ayam yang telah dipotong dan dibersihkan
3 ulas bawang putih
1 1/2cm halia
putih telur
tepung kfc
Cara-cara
1. Mula-mula tumbuk bawang putih tu sampai lumat..
2. Kemudian gaul bawang tu bersama-sama dengan ayam td...Biarkan selama 5 minit..
3.Lepas tuh tumbuk pula halia... jgn bubuh halia lebih-lebih pula..nanti berangin aje..
4. Kemudian kita ambil halia yg telah ditumbuk tadi .Perah halia sampai keluar airnya dan gaulkan dengan ayam td...biarkan selama 15 minit supaya sebati... .
5. Selepas tu, celupkan ayam dengan putih telur...
6.Kemudian salut dengan tepung kfc...
7.Last sekali ayam tadi digoreng... .
Nota : untuk makluman anda semua... kuantiti bahan-bahan td terpulang kepada anda... tapi jangan bubuh bawang putih dan juga air halia terlebih-lebih pula ... nanti ayam yang telah digoreng akan rasa berangin... rasa bawang aje..pandai-pandailah buat atau tanyalah sesiapa yang lebih arif lagi tentang kuantiti bahan-bahan tersebut... contohnya mak kita... insyaallah...
bahan2 nye..
1. 1/2 ekor ayam dipotong ikut suka
2. 2 cawan tepung
3. sebiji telur
4. 1 sudu besar jintan manis
5. 1 sudu besar jiintan putih
6. garam secukup rasa(dalam 1 sudu teh kot..)
cara membuatnye..
1. tumbuk jintan putih dan jintan manis sampai lumat.kemudian campurkan ke dalam tepung bersama2 garam secukup rasa tadi.gaulkan sampai sebati.
2. pecahkan telur dan kacau.kemudian celupkan ayam yang telah dipotong dan gaulkannya ke dalam tepung sehingga lekat..
3. goreng ayam di dalam minyak penuh sehingga masak..
1. 1/2 ekor ayam dipotong ikut suka
2. 2 cawan tepung
3. sebiji telur
4. 1 sudu besar jintan manis
5. 1 sudu besar jiintan putih
6. garam secukup rasa(dalam 1 sudu teh kot..)
cara membuatnye..
1. tumbuk jintan putih dan jintan manis sampai lumat.kemudian campurkan ke dalam tepung bersama2 garam secukup rasa tadi.gaulkan sampai sebati.
2. pecahkan telur dan kacau.kemudian celupkan ayam yang telah dipotong dan gaulkannya ke dalam tepung sehingga lekat..
3. goreng ayam di dalam minyak penuh sehingga masak..
Published by azura76
Bahan-Bahan:
1 ekor ayam (dipotong ikut suka)
3 biji telur (dipukul)
1 cawan beras (ditumbuk halus)
Sedikit garam
Bahan digiling halus:
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
1 sudu teh lada hitam
1 sudu teh ketumbar
Cara:
Gaulkan ayam dengan bahan-bahan yang telah digiling, perapkan selama 1/2 jam. Celupkan ke dalam telur, kemudian digolekkan ke atas beras yang telah ditumbuk halus. Panaskan minyak dan gorenglah hingga masak.
No comments:
Post a Comment