Today i'm going back to my home town by bus with my fiance.On the way back home,the bus stop at bndar baru chendor R&R.We took our lunch there.I ate 'ayam masak kurma'.It was tasteless & the price was way to high compare to kl.It was my first & last time i'll eat at that stall.
Since i was so frustrated with the 'kurma',today i'm gonna jot down all the related recipe so that i can make the 'kurma' better than the stall owner cook.Bahan-Bahan:
1 ekor ayam/ (dibersihkan & dipotong kecil)
5 s/b rempah kurma ayam/daging [bancuh dgn sikit air]
3 b iji kentang [belah 4]
1 labu bawang beasr [belah 4]
1 biji buah tomato
2 biji lada hijau [belah 2]
2 cawan santan pekat [1 biji kelapa]
1 biji limau nipis [ambil jusnya]
2 s/b majerin
minyak
garam
Bahan tumbuk
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia
Cara:
1. Panaskan minyak dan majerin . Tumiskan bahan tumbuk sehingga wangi. Kacau rata dan biarkan naik minyak.
2. Masukkan rempah kurma dan kacau rata sehingga naik minyak semula.
3. Masukkan santan dan kacau rata. Biarkan mendideh.
4. Masukkan ayam dan kentang. Biarkan mendideh dan agak pekat.
5. Masukkan garam dan jus limau. Perlahankan api.
6. Masukkan cili hijau, bawang besar dan tomato yg telah dibelahkan dan biarkan sehingga naik minyak semula dan pekat.
7. Hidangkan dengan nasi atau roti.
Bahan-Bahan:
1 ekor ayam [potong kecil dan bersihkan]
1/2 cawan susu cair atau 2 cawan santan [1 biji kelapa]
4 biji kentang [belah 4]
2 labu bawang besar [belah 4]
1 batang carrot [potong kecil]
2 biji tomato [belah 4]
2 biji lada hijau
1 pokok daun sup [potong kecil]
3 s/b minyak
2 s/b minyak sapi
3 s/b rempah kurma ] bancuh ngan sikit air
1 s/k lada sulah ]
1 s/b kacang tanah tumbuk halus
1 s/b jus limau nipis
garam
Bahan tumis
1 in kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 biji bunga cengkih
2 biji buah pelaga
Bahan mesin/tumbuk:
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 sm halia
Cara:
1. Panaskan minyak & minyak sapi dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
2. Masukkan bahan tumbuk dan rempah kurma yg dibancuh. Kacau sehingga naik minyak.
3. Masukkan ayam, kentang, carrot, garam dan susu cair atau santan. Biarkan sehingga mendideh.
4. Masukkan bawang besar, lada hijau, tomato dan kacang tanah tumbuk.
5. Perlahan api sehingga naik minyak.
6. Masukkan jus limau dan daun sup dan biarkan sehingga pekat.
7. Angkat dan hidangkan.
sedap makan ngan roti atau nasi tomato...
From: [ Linda@msctc.com.my]
Bahan-bahan
1 ekor ayam - potong 10
Santan - dari 1 biji kelapa
3 biji ubi kentang - dibelah 4
2 ulas bawang putih }
3 ulas bawang merah } di tumbuk
sedikit halia }
sepeket kecik serbuk rempah kurma ADABI
sekeping kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
3 biji pelaga
1 biji bawang besar - dibelah 4
3 biji cili hijau - dibelah 2 tapi jgn putus
garam, gula - secukup rasa
Minyak utk menumis - pakai minyak sapi pun boleh
Cara2nya
1. Tumis bawang yg ditumbuk sampai hampir kekuningan. Masukkan kulit kayu manis, bunga lawang, pelaga dan tumis sekejap kemudian masukkan rempah kurma dan gula sedikit. Tumis sampai ia pecah minyak dan masukkan ubi kentang. Biarkan ia mereneh sekejap.
2. Masukkan ayam dan gaul sebati. Masukkan santan dan biarkan ia masak.
3. Bila ubi kentang dah masak masukkan garam secukup rasa dan masukkan bawang besar dan jugak cili hijau dan biarkan ia mereneh lebih kurang 5 minit lagi.
OPTION:
lupa lak nak kasi tahu, letakkan air asam jawa sedikit atau sekeping 2 asam keping biar kuah kurma tu rasa masam2 sikit ...
From: [pak_amir@yahoo.com]
Bahan A:-
Sedikit kayu manis dan bunga lawang
Bahan B:-
(Ditumbuk kasar dan digaulkan bersama rempah kurma hingga mesra)
Bawang merah 7 ulas
Bawang putih 3 ulas
Halia 1 inci
Rempah kurma Adabi
(satu setengah pek kecil - ikut selera)
Bahan C:-
Ubi kentang 2 biji dipotong empat
Bawang besar 1 biji dipotong empat
Minyak masak
Ayam 600 gram
Kerisik 2 sudu besar
Santan pekat semangkut
Garam secukup rasa
Sedikit gula
CARA MEMASAK
1. Panaskan minyak masak.
2. Tumiskan bahan A sekejap.
3. Masukkan bahan B yang telah digaul rata bersama rempah kurma sebelum ini, tumis sehingga naik bau wangi.
4. Masukkan ayam yang telah dipotong, kacau sehingga 30 % masak.
5. Masukkan santan pekat, kacau sekejap.
6. Masukkan kerisik dan kacau rata, tunggu sehingga mendidih da ayam masak sepenuhnya.
7. Masukkan bahan C, tunggu sehingga lembut.
8. Masukkan garam secukup rasa serta sedikit gula.
*** Sepatutnya kuah kurma agak pekat, tapi jika terlalu pekat maka tambahkan sedikit air, jangan sampai cair.
*** Seluruh proses memasak adalah dengan menggunakan api perlahan.
OPTION 1 :
Resepi saya pulak, kalau nak sedap ayam kurma ni...jangan gunakan santan tapi ditukar dengan biji gajus & badam yang di tumbuk halus......lagi best tau.....
OPTION 2 :
From : [norazlina@flowco.com.my]
Bahan B tadi biasanya kita campurkan 2 sudu teh kas-kas dan 1 sudu makan kelapa parut. Ianya digaul bersama. Ini tips untuk mereka yang tak ada kerisik kat rumah. Dan asam gelugor dimana kita ambil setengah ajer, dimasukkan ketika menumis bahan-bahan A & B.
From: "Ariff Baharuddin @PBDKUANTAN" [AriffBa@csd.tnb.com.my]
Bahan-bahan:
1 ekor ayam
5 biji ubi kentang
200 gram rempah kurma
100 gram Serbuk kas-kas
5 ulas bawang putih ]
3 ulas bawang merah ] dihiris halus
2 cm halia > ]
1/2 biji santan kelapa
sedikit garam dan serbuk perasa
3 biji bunga lawang
3 biji bunga cengkih
3 batang kulit kayu manis
5 sudu makan minyak sapi untuk menumis
3 biji cili merah ]
3 biji cili hijau ] dibelah dua
4 biji tomato ]
5 helai daun pudina
2 ulas bawang besar - dibelah empat
Cara Membuatnya :
1. Tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia yang dihirs halus.
2. Kemudian masukkan bunga lawang, bunga cengkih dan kulit kayu manis dan tumis lagi hingga naik baunyer.
3. Masukkan rempah kurma, serbuk kas-kas dan kacau.masukkan juga secawan air.kacau lagi hingga bahan-bahan yang ditumis tadi mendidih dan berbau wangi.
4. Kemudian masukkan ayam yang telah dipotong (mengikut saiz) dan ubi kentang yang dipotong empat memanjang dan kacau lagi di atas api sederhana.
5. Masukkan santan dan balik-balikkan, masukkan sedikit garam dan serbuk perasa secukupnyer.
6. Setelah itu, masukkan cili merah, cili hijau, daun pudina, buah tomato dan bawang besar yang telah dipotong mengikut saiz masing-masing.
7. Angkat dan Hidangkan dengan Nasi putih / Nasi Tomato.
Sumber: Jelita November 1987
Bahan-Bahan:
1 ekor ayam
4 sudu besar ketumbar
1 sudu besar jintan manis
½ sudu besar jintan putih
1 sudu teh kaskas
1 sudu teh lada putih
2 cm kulit kayu manis
8 kuntum bunga cengkih
10 biji buah pelaga
¼ isi biji pala 10 ulas bawang merah
8 ulas bawang putih
2 biji bawang besar
3 cm halia
Daun saderi
Daun pudina
Garam
1 tin tairu
1 tin kecil susu
Minyak sapi untuk menumis
Cara:
Ayam disiangkan ikut suka. Ketumbar, jintan manis, jintan putih, kaskas, lada putih, semuanya digiling halus. Giling bawang-bawang & halia. Gaul semua bahan yang digiling tadi bersama ayam & ketepikan. Panaskan minyak sapi & tumiskan cengkih, kayu manis, buah pelaga & pala. Masukkan ayam, susu cair & sedikit air. Masak menggunakan api perlahan sampai ayam empuk. Bubuh garam, daun pudina, daun saderi & bawang besar yang dibelah 4.
oleh: herdawaty_abuothman
Bahan-bahan ( 3-4 orang )
500 gm ayam di potong sederhana besar
1000ml santan
2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
3cm halia
1 peket rempah kurma adabi di campur sedikit air supaya menjadi pes
2 biji kentang besar
2 biji cili hijau
1 biji bawang besar dibelah empat
1 biji tomato dibelah dua
1 sudu makan kerisik
garam, ajinomoto
Klik di sini untuk isi bahan
Cara-cara
1. Bawang besar, b.putih dan halia ditumbuk. Tumiskan atas dapur sehingga berwarna kekuningan.
2. Masukkan pes kurma dan goreng sebentar hingga naik bau. Kemudian masukkan ayam diikuti santan.
3. Gunakan api sederhana dan biarkan mendidih seketika, kemudian masukkan kentang.
4. Setelah beberapa minit masukkan pula bawang besar yg dibelah empat, cili hijau, garam & ajinomoto.
5. Setelah kentang hampir empuk masukkan tomato dan kerisik. Biarkan seketika di atas dapur. Bila kentang sudah empuk bolehlah diangkat dan hidang.
Bahan2:
1/2 ekor ayam (potong sedang)
3 ulas bwg merah
2 ulas bwg putih
1 btg kulit kayu manis
2 biji bunga lawang
3 biji buah pelaga
1 biji buah keras
1 sudu besar serbuk cili
2 sudu besar Rempah Kurma
1/4 cwn santan
2 btg cili merah
2 biji tomato
Minyak untuk menumis
* Itu bahan2 yer...cara2 ..tumis mcm biasa kita masak kari...bezanyer cuma tukar serbuk tu kpd Rempah Kurma tuh...ok!!
Bahan-bahan
1 ekor ayam sedang
1 peket rempah kurma Adabi
20 sen buah pelaga
20 sen bunga lawang
20 sen cengkih
20 sen kulit kayu manis
1/2 tin susu cair dicampur dengan 1/2 tin air
3 ulas bawang putih
2 labu bawang besar
1 inci halia
3 biji ubi kentang
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Caranya:-
1. Ayam dibersihkan dan dipotong 12.
2. Bawang putih dan halia dicincang kasar sementara bawang besar dibelah 4.
3. Di dalam bekas yang berasingan gaulkan ayam bersama rempah kurma, diamkan selama 15 minit agar ia mesra. Tambahkan sedikit air agar rempah melekat pada ayam.
4. Panaskan minyak di dalam kuali yang besar. Tumiskan bawang putih, halia, bawang besar dan kesemua rempah itu tadi. Goreng hingga naik bau.
5. Setelah wangi masukkan pula ayam yang telah digaul dengan rempah kurma itu tadi dan ubi kentang yang dibelah 4 setiap sebiji. Masukkan segelas air agar ayam itu dapat direneh secukupnya. Tudung kuali itu agar ayam empuk.
6. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Kacau sebati.
7. Akhir sekali setelah kering airnya, masukkan campuran susu cair dan air itu tadi ke dalam masakan itu. Kecilkan api ke tahap minimum. Jangan sekali-kali besarkan api setelah susu cair dimasukkan. Ini adalah untuk mengelakkan susu cair itu daripada pecah lemaknya. Bila lemaknya pecah, rupa kurma ayam itu dah tak cantik lagi.
8. Sesekali dikacau-kacau. Tunggu hingga pecah minyak di permukaan masakan itu barulah di tutup apinya. Hidangkan bersama nasi tomato. Selamat mencuba.
Bahan-bahan
1 ekor ayam (dibersihkan dan dipotong kecil-kecil)
60g marjerin
3 cawan pati santan atau 1 tin susu sejat cair
3 biji tomato (dipotong empat)
Tumbuk
1 inci halia
3 sudu besar ketumbar
2 sudu besar lada sulah
2 1/2 sudu besar adas
2 sudu besar jintan putih
60g buah badam/biji gajus
3/4 cawan bawang merah hiris
5 ulas bawang putih (dihiris)
2 biji bawang besar (dihiris)
2 biji lada merah (dibelah memanjang)
Perasa
3 biji buah pelaga
2 inci kulit kayu manis
garam secukup rasa
air daripada 1 biji limau nipis
Cara-cara
· Pijarkan marjerin atas api yang sederhana dan tumis bahah giling selama 1 minit. Masukkan kesemua rempah kering dan goreng hingga naik baunya.
· Masukkan bawang merah, bawang putih, halia dan bawang besar. Goreng hingga layu, kemudian masukkan ayam dan gaul hingga rata.
· Masukkan santan dan garam secukup rasa, kacau. Biarkan campuran itu mendidih, kemudian kecikan api. Didihkan perlahan-lahan dengan bertutup selama 5 minut.
· Masukkan lada dan masak hingga empuk. Angkat dari api.
· Campurkan air limau nipis dan sesuaikan rasanya. Sendukkan keluar dan hidangkan panas-panas dengan nasi putih.
Bahan-bahan
600 gm ayam
2 biji ubi kentang dipotong empat
1 biji bawang besar dipotong empat
2 sudu besar kerisik
santan pekat semangkut
gula dan garam secukup rasa
sedikit kayu manis dan bunga lawang
minyak untuk masak
Tumbuk
7 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1.5 packet kecil rempah kurma Adabi
Cara-cara
• Panaskan minyak dan tumiskan kayu manis dan bunga lawang.
• Masukkan bahan yang ditumbuk yang telah digaul rata bersama rempah kurma, tumis sehingga naik bau wangi.
• Masukkan ayam yang telah dipotong, kacau sehingga setengah masak.
• Masukkan santan pekat, kacau sekejap.
• Masukkan kerisik dan kacau rata, tunggu sehingga mendidih dan ayam masak sepenuhnya.
• Masukkan ubi kentang dan bawang yang dipotong, tunggu sehingga lembut.
• Masukkan garam secukup rasa serta sedikit gula.
No comments:
Post a Comment