I first saw this kuih while at was at university,at the fourt court called LEGO to be exactly.My classmate's grandparents sold it.My friends & i called it burger malaysia bcoz' it shapes like burger even though it was so small but the filling is different.Instead of usual chicken or beef,salad,cheese,mayo,chilie sauce,this burger contains 'sambal ikan bilis' & cucumber as the vege.It really malaysian.I was surprise when they were actually called burger malaysia.It was not something that my friends & i created.But some people called it burger ikan bilis bcoz' of the filling.
Burger Malaysia
Bahan-bahan ( 8 biji )
•*200g tepung gandum
•*140ml susu/ air
•*2 sudu besar butter/margerin
•*2 1/2 sudu besar gula halus
•*1/2 sudu kecil garam
•*2 sudu kecil dry yeast
•- minyak untuk menggoreng
•- sambal ikan bilis
•- timun
Cara-cara
1.Masukkan ke dalam mangkuk bahan-bahan (*). Uli sehingga tak melekat kat tangan. Buat bulat besar. Biarkan kembang 2 kali ganda.
2.Lepas tu , tumbuk-tumbuh doh roti tadi untuk keluarkan angin. Kemudian bahagikan kepada 8 bahagian. Buat bentuk bulat.
3.Biarkan naik 2 kali ganda lagi. Kemudian goreng dalam minyak yang sederhana panas sehingga kekuningan.
4.Belah 2 roti yang dah masak tapi jangan sampai terputus. Isikan dengan sambal bilis dan juga timun yang dihiris nipis-nipis
BURGER MALAYSIA
•*200g tepung gandum
•*140ml susu/ air
•*2 sudu besar butter/margerin
•*2 1/2 sudu besar gula halus
•*1/2 sudu kecil garam
•*2 sudu kecil dry yeast
•- minyak untuk menggoreng
•- sambal ikan bilis
•- timun
Cara-cara
1.Masukkan ke dalam mangkuk bahan-bahan (*). Uli sehingga tak melekat kat tangan. Buat bulat besar. Biarkan kembang 2 kali ganda.
2.Lepas tu , tumbuk-tumbuh doh roti tadi untuk keluarkan angin. Kemudian bahagikan kepada 8 bahagian. Buat bentuk bulat.
3.Biarkan naik 2 kali ganda lagi. Kemudian goreng dalam minyak yang sederhana panas sehingga kekuningan.
4.Belah 2 roti yang dah masak tapi jangan sampai terputus. Isikan dengan sambal bilis dan juga timun yang dihiris nipis-nipis
For the donuts :
1 packet (500g) donut mix
3/4 tablespoons instant yeast
225g chilled water (from the fridge)
Method :
1. Mix all ingredients at medium speed for 17 minutes.
2. Check to see if dough is fully developed. If not, beat at higher speed for a few minutes more.
3. Maintain dough temperature between 26 - 30 C
4. Cover and rest for 10 minutes.
5. Shape into small balls and arrange on a tray, lined with plastic and sprinkled with a bit of flour.
6. Prove for 40 minutes.
7. Fry till golden brown.
8. Leave to cool on a kitchen towel to absorb excess oil.
To assemble :
Sambal
Cucumber ~ sliced
Scrambled eggs ~ optional
Cut in the middle, sideways and spread some Sambal, a slice of cucumber and some eggs.
Burger Malaysia
1 packet (500g) donut mix
3/4 tablespoons instant yeast
225g chilled water (from the fridge)
Method :
1. Mix all ingredients at medium speed for 17 minutes.
2. Check to see if dough is fully developed. If not, beat at higher speed for a few minutes more.
3. Maintain dough temperature between 26 - 30 C
4. Cover and rest for 10 minutes.
5. Shape into small balls and arrange on a tray, lined with plastic and sprinkled with a bit of flour.
6. Prove for 40 minutes.
7. Fry till golden brown.
8. Leave to cool on a kitchen towel to absorb excess oil.
To assemble :
Sambal
Cucumber ~ sliced
Scrambled eggs ~ optional
Cut in the middle, sideways and spread some Sambal, a slice of cucumber and some eggs.
Bahan-bahan :
200gram gandum atau tepung roti
140ml air/susu (suam)
2 sudu besar marjerin atau butter
2 sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil yis
1 sudu besar susu tepung
sambal ikan bilis sebagai inti
beberapa hirisan timun
Cara membuatnya:
1. Uli bahan2 hingga jadi dough lembut.
2. Perap hingga 2 kali size
3. keluarkan angin
4. bahagikan kepada 30gm size atau 50gm kalau nak size besar
5. biarkan selama 30 mins
6. goreng dalam minyak sederhana panas.(macam goreng donut)
7. belah roti di tengah jangan sampai putus.
8. Letakkan sambal bilis dan beberapa keping cucumber.
BURGER MALAYSIA
200gram gandum atau tepung roti
140ml air/susu (suam)
2 sudu besar marjerin atau butter
2 sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil yis
1 sudu besar susu tepung
sambal ikan bilis sebagai inti
beberapa hirisan timun
Cara membuatnya:
1. Uli bahan2 hingga jadi dough lembut.
2. Perap hingga 2 kali size
3. keluarkan angin
4. bahagikan kepada 30gm size atau 50gm kalau nak size besar
5. biarkan selama 30 mins
6. goreng dalam minyak sederhana panas.(macam goreng donut)
7. belah roti di tengah jangan sampai putus.
8. Letakkan sambal bilis dan beberapa keping cucumber.
Bahan-bahan:
Untuk sambal :
1) 2 sudu makan minyak masak
2) 1 labu bawang besar ] Kisar
3) 2 ulas bawang putih ] bersama ½
4) Sedikit belacan (bakar) ] cawan air
5) 10 tangkai lada kering (rebus dan kisar halus)
6) ½ cawan ikan bilis
7) 2 sudu makan gula merah
8) ½ cawan jus asam jawa
9) 1 sudu makan gula pasir
10) 1 sudu teh garam
Untuk doh:
1) 250g tepung gandum
2) 120ml susu/ air
3) 2 sudu besar margerin
4) 2 ½ sudu besar gula halus
5) ½ sudu teh garam
6) 2 sudu teh yis
7) ½ - 1 kg minyak masak (untuk menggoreng )
8) ½ biji timun ( dipotong nipis)
Cara :
Untuk sambal:
1) Panaskan minyak. Masukkan ikan bilis. Goreng hingga kekuningkuningan.
2) Masukkan bawang dan cili yang telah dikisar. Gaul rata dan biarkan menggelegak.
3) Masukkan gula merah, gula pasr dan garam. Gaul rata dan biarkan menggelegak seketika.
4) Angkat dan ketepikan.
Untuk kuih:
1) Masukkan ke dalam mangkuk bahan 1 hingga 6. Uli doh sehingga tak melekat. Buat bulat besar. Biarkan kembang 2 kali ganda.
2) Tumbuk-tumbuk doh tadi dan bahagikan kepada 8 bahagian. Buat bentuk bulat. Biarkan naik 2 kali ganda lagi.
3) Sementara itu panaskan minyak di dalam kuali.
4) Goreng doh dalam minyak yang sederhana panas sehingga kekuningan. Angkat dan tos.
5) Belah 2 doh yang (jangan sampai terputus). Isikan dengan sambal bilis dan juga timun.
6) Sedia untuk dihidangkan.
Burger Ikan Bilis
Sumber: Majalah Saji Ogos 2000
Bahan
500 gm tepung gandum ]
1 cawan gula halus ]
1 cawan susu tepung ] gaul rata
1/2 s/kecil garam ]
1 paket yeast maripan ]
1 s/b spry [crisco]..cairkan [boleh gantikan majerin jer]
1 biji telur di pukul
2 s/b minyak
250 ml air suam
Cara.
1. Gaul semua bahan kering dalam mangkuk besar.
2. Masukkan semua bahan basah dan gaulkan rata.
3. Uli sehingga tak ada tepung melekat ditangan.
4. Tutupkan dengan kain lembab sehingga naik 2 kali ganda.
5. Bila dah nampak naik, tumbukkan supaya angin keluar dan uli sekali lagi.
6. Bahagikan adunan kepada bebola kecil dan canaikan.
7. Bulat-bulat aduan dan biarkan naik sekali lagi.
8. Panaskan minyak dan goreng sehingga kuning keemasan.
9. Angkat dan sejukkan.
10. Belah donat ditengah dan masukkan hirisan timnu dan sambal ikan bilis.
11. Hidangkan.
SAMBAL IKAN BILIS
bahan
250 gm ikan bilis kecil [bersihkan]
1/2 cawan air asam jawa
1 labu bawang besar [mayang]
bahan mesin
20 tangkai cili kering
10 ulas bawang kecil
2 ulas bawang putih
1 inci belacan
garam
minyak
Cara
1. Panasakan minyak dan tumiskan semua bahan sehinggga wangi.
2. Biarkan pekat dan wangi dengan cara gunakan api kecik sekali.
3. Masukkan sambal dalam donat tadi.
Untuk sambal :
1) 2 sudu makan minyak masak
2) 1 labu bawang besar ] Kisar
3) 2 ulas bawang putih ] bersama ½
4) Sedikit belacan (bakar) ] cawan air
5) 10 tangkai lada kering (rebus dan kisar halus)
6) ½ cawan ikan bilis
7) 2 sudu makan gula merah
8) ½ cawan jus asam jawa
9) 1 sudu makan gula pasir
10) 1 sudu teh garam
Untuk doh:
1) 250g tepung gandum
2) 120ml susu/ air
3) 2 sudu besar margerin
4) 2 ½ sudu besar gula halus
5) ½ sudu teh garam
6) 2 sudu teh yis
7) ½ - 1 kg minyak masak (untuk menggoreng )
8) ½ biji timun ( dipotong nipis)
Cara :
Untuk sambal:
1) Panaskan minyak. Masukkan ikan bilis. Goreng hingga kekuningkuningan.
2) Masukkan bawang dan cili yang telah dikisar. Gaul rata dan biarkan menggelegak.
3) Masukkan gula merah, gula pasr dan garam. Gaul rata dan biarkan menggelegak seketika.
4) Angkat dan ketepikan.
Untuk kuih:
1) Masukkan ke dalam mangkuk bahan 1 hingga 6. Uli doh sehingga tak melekat. Buat bulat besar. Biarkan kembang 2 kali ganda.
2) Tumbuk-tumbuk doh tadi dan bahagikan kepada 8 bahagian. Buat bentuk bulat. Biarkan naik 2 kali ganda lagi.
3) Sementara itu panaskan minyak di dalam kuali.
4) Goreng doh dalam minyak yang sederhana panas sehingga kekuningan. Angkat dan tos.
5) Belah 2 doh yang (jangan sampai terputus). Isikan dengan sambal bilis dan juga timun.
6) Sedia untuk dihidangkan.
Sumber: Majalah Saji Ogos 2000
Bahan-Bahan:
1 tin Ikan Bilis Yeo's
1 biji telur
1 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar minyak masak
½ timun, dihiris untuk hiasan
2 sudu besar mayonis
2 sudu besar mentega
6 ketul roti burger
Bahan-bahan dicincang halus:
1 biji bawang besar
1 tangkai cili merah
1 batang daun sup
Setangkai daun bawang
Cara:
Tapis ikan bilis Yeo's untuk mengasingkan minyak. Pukul telur dan campurkan dengan bahan-bahan yang dicincang halus. Masukkan ikan bilis Yeo's. Gaul campuran tadi dengan tepung jagung sampai sebati. Panaskan minyak di dalam acuan burger yang bulat di atas api sederhana. Tuangkan campuran tadi ke dalam acuan dan goreng sehingga masak. Sajikan burger masak bersama-sama roti yang telah disapu mayonis dan mentega. Hiaskan dengan timun.
1 tin Ikan Bilis Yeo's
1 biji telur
1 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar minyak masak
½ timun, dihiris untuk hiasan
2 sudu besar mayonis
2 sudu besar mentega
6 ketul roti burger
Bahan-bahan dicincang halus:
1 biji bawang besar
1 tangkai cili merah
1 batang daun sup
Setangkai daun bawang
Cara:
Tapis ikan bilis Yeo's untuk mengasingkan minyak. Pukul telur dan campurkan dengan bahan-bahan yang dicincang halus. Masukkan ikan bilis Yeo's. Gaul campuran tadi dengan tepung jagung sampai sebati. Panaskan minyak di dalam acuan burger yang bulat di atas api sederhana. Tuangkan campuran tadi ke dalam acuan dan goreng sehingga masak. Sajikan burger masak bersama-sama roti yang telah disapu mayonis dan mentega. Hiaskan dengan timun.
DONAT SAMBAL [hanieliza]
Bahan
500 gm tepung gandum ]
1 cawan gula halus ]
1 cawan susu tepung ] gaul rata
1/2 s/kecil garam ]
1 paket yeast maripan ]
1 s/b spry [crisco]..cairkan [boleh gantikan majerin jer]
1 biji telur di pukul
2 s/b minyak
250 ml air suam
Cara.
1. Gaul semua bahan kering dalam mangkuk besar.
2. Masukkan semua bahan basah dan gaulkan rata.
3. Uli sehingga tak ada tepung melekat ditangan.
4. Tutupkan dengan kain lembab sehingga naik 2 kali ganda.
5. Bila dah nampak naik, tumbukkan supaya angin keluar dan uli sekali lagi.
6. Bahagikan adunan kepada bebola kecil dan canaikan.
7. Bulat-bulat aduan dan biarkan naik sekali lagi.
8. Panaskan minyak dan goreng sehingga kuning keemasan.
9. Angkat dan sejukkan.
10. Belah donat ditengah dan masukkan hirisan timnu dan sambal ikan bilis.
11. Hidangkan.
SAMBAL IKAN BILIS
bahan
250 gm ikan bilis kecil [bersihkan]
1/2 cawan air asam jawa
1 labu bawang besar [mayang]
bahan mesin
20 tangkai cili kering
10 ulas bawang kecil
2 ulas bawang putih
1 inci belacan
garam
minyak
Cara
1. Panasakan minyak dan tumiskan semua bahan sehinggga wangi.
2. Biarkan pekat dan wangi dengan cara gunakan api kecik sekali.
3. Masukkan sambal dalam donat tadi.
No comments:
Post a Comment