Today my fiance is coming home.As usual,i had to cook something.Erm,i've cooked chicken & fish for many times.So did the prawn, cuttlefish & crab.How about something different, 'lala' or clam.I haven't cook lala since i move in into this house.I guess lala will do.Last time my fiance cooked lala masak lemak cili api.It was good.I'll try it this time.The recipe i'm gonna use.....tadaaaa
LALA MASAK LEMAK CILI PADI
Bahan - bahan
1 kg lala - dibersihkan
1 helai daun kunyit - dihiris
Santan secukupnya
15 biji cili padi
5 ulas bawang merah
2 sm kunyit hidup
* cili padi, bawang merah dan kunyit hidup dikisar (A)
1 batang serai - diketuk
Cili merah & cili hijau - dibelah 2
Garam & 1 keping asam keping
Cara membuat
1. Masukkan bahan (A) dalam periuk. Panaskan dengan api sederhana.
2. Kemudian masukkan daun kunyit dan asam keping.
3. Seterusnya, masukkan lala, santan, serai, cili merah dan hijau, garam serta gula pasir. Kacau rata dan masak hingga pekat.
Kiriman: Puan Shasha
Bahan-Bahan:
lala (suku kilo)
sebatang serai - diketuk
suku ibu jari halia - diketuk /di tumbuk
3 ulas bawang merah - ditumbuk
1 ulas bawang putih -ditumbuk
5 biji cili api-ditumbuk
sedikit kunyit - ditumbuk
sedikit santan (cair) atau susu rendah lemak, satu cawan. setengah biji limau nipis
buah tomato kecil dalam 6 biji, atau sebiji tomato besar di belah enam.
garam
gula
bahan perasa
sedikit daun kunyit (pucuk) - dihiris
Cara:
-panaskan kuali
-masukkan bahan yang ditumbuk didalam kuali.
-kalau guna santan, masukkan sedikit santan kedalam kuali soalah menumis bahan tadi dengan santan.
-Jika guna susu, masukkan sedikit minyak (satu sudu) untuk menumis bahan.
-Masukkan serai.
-kacau hingga mendidih.
-masukkan lala yang telah bersih kedalam kuali dan tutup kuali dalam 1 minit.
-masukkan garam, gula dan bahan perasa.
-perah limau kasturi (sebelah).
-buka kuali dan taburkan daun kunyit keatas hidangan.
Bahan-bahan ( 3 org makan )
500 gm lala - dibersihkan dan toskan
3 batang serai - dipotong serong
3 ulas bawang putih - diketuk
1in halia - dipotong panjang
5 biji cili api - diketuk
1 sb sos tiram
1 biji bawang besar - dipotong bulat
daun bawang, tomato ceri
garam dan gula utk perasa
2 sb minyak
Cara-cara
1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bawang putih dan halia hingga wangi. Masukkan serai serta cili api. Kacau hingga naik bau.
2. Masukkan sos tiram, garam dan gula secukup rasa. Kacau sebati dan masukkan lala. Kacau sekejap dan tutup kuali. Biarkan lebih kurang 3 minit atau sehingga cengkerang lala berubah warna.
3. Sekiranya masakan agak kering, masukkan sedikit air. Kacau hingga sebati pastu masukkan bawang besar, tomato ceri dan daun bawang.
4. Padamkan api dan kacau sekejap dan terus hidang kedalam pinggan. Bolehlah dimakan dgn nasi putih.
Bahan – bahan
1 kg lala
2 biji bawang besar- dihiris
5 biji lada merah
1 sudu kecil belacan
3 biji limau kasturi- ambil airnya
3 tangkai daun bawang
sedikit garam
sedikit gula
½ cawan air
Minyak - untuk menumis
Cara membuatnya
1. Cuci lala hingga bersih dan toskan.
2. Lada merah ditumbuk hingga halus, masukkan belacan, air limau kasturi, garam dan gula.
3. Panaskan minyak, masukkan bawang yang telah dihiris, masukkan tumbuk tadi dan tumis hingga garing, masukkan lala dan sedikit air.
4.Masak hingga mendidih, taburkan daun bawang. Hidangkan
Bahan – bahan
300 gm lala dicuci bersih
4 ulas bawang putih
2 cm halia dihiris
1 sudu besar serbuk kari ikan
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos ikan
1 biji bawang besar - dihiris bulat
½ biji cili capsicum - didadu kecil
½ cili capsicum hijau
Segenggam daun selasih
Sedikit tepung jagung dilarutkan di dalam air
Minyak untuk menggoreng
Gula secukup rasa
6 tangkai daun bawang
Cara membuatnya
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih bersama sos tiram, serbuk kari ikan dan halia.
2. Masukkan lala, gaul rata dan tutup sebentar.
3. Hidangkan segera.
Bahan-bahan ( sekeluarga )
1/2 kilo Lala
1 biji bwg besar - dihiris bulat2
4 ulas bwg putih- dihiris nipis2
2 inci halia - dihiris memanjang
10 biji cili padi- dibelah memanjang
1 biji cili besar - dihiris
1 sudu besar sos plum
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar taucu
daun ketumbar-dipotong pjg2
garam secukup rasa
Sedikit minyak utk menggoreng
Cara-cara
1. Lala direndam dlm air selama 1/2 jam utk membuang tanah yg ada didlmnya.Bersih dan toskan.
2. Goreng lala tanpa minyak seketika dan tutup kuali sebentar.Setelah lala sudah masak,masukkan ke dlm mangkuk dan biarka sekejap sementara kita masak bhn2 yg lain.
3. Masukkan minyak masak ke dlm kuali dan goreng bwg besar,bwg putih dan halia.Apbila terbit bau,masukkan cili padi dan cili besar.
4. Slps itu masukkan sos plum,sos tiram dan taucu.Kacau rata.
5. Masukkan lala yg telah digoreng tadi bersama2 air yg keluar dr lala.Kacau rata.
6. Masukkan sedikit garam jika perlu.Sblm bubuh garam,rasa terlebih dulu sbb kadang2 rasa masin memang sedia ada disebbkan taucu tadi.
7. Sblm padamkan api ,masukkan daun ketumbar yg telah dipotong.Dan bolehlah dihidangkan.
Kiriman: Nor Aini Asnawi
Bahan-Bahan:
1 kg lala segar
3 cm halia
3 sudu besar cili boh
1 ulas bawang putih
2 biji bawang merah
1 biji bawang besar
2 cm asam keping
Sedikit minyak untuk menumis
sedikit air
garam secukup rasa
gula secukup rasa
Cara:
1) Bawang putih, bawang merah dan halia ditumbuk halus.
2) Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk sehingga wangi.
3) Masukkan cili boh dan tumis lagi.
4) Masukkan lala, asam keping dan gaul sebentar supaya sebati dengan bahan tumis.
5) Masukkan sedikit air supaya lala masak.
6) Akhir sekali masukkan garam, gula dan bawang besar yang dipotong ring.
7) Apabila lala mula terbuka ia menandakannya sudah masak.
Bahan bahan
500 gm lala/kepah, dibasuh dan direndam dalam aor
2 tangkai serai - dititik
6 biji cili padi - diketuk
4 helai daun purut
4 sudu besar sos chili Thai
Garam dan gula
Daun ketumbar utk hiasan
Bahan utk dikisar
4 biji cili merah
5 ulas bawang putih
2 cm halia
Cara
1. Masukkan lala (tanpa air) ke dalam kuali dan tutup dengan penutup. Masak sehingga kesemua lala terbuka. Keluarkan lala dan asingkan lala dari jusnya.
2. Panaskan 3 sudu besar minyak, ramuan-ramuan yg dikisar dimasak secara saute selama 1 minit, masukkan serai dan goreng selama 1 minit.
3. Masukkan lala, jus dari lala tadi (bergantung kepada berapa byk kuah yg dikehendaki), cili padi,daun limau, tambahkan sos chili thai, garam dan gula secukup rasa. Masak sehingga lala dan sos sebati.
4. Taburkan daun ketumbar dan cili jika suka.
Bahan
1 kg siput lala
3 s/b minyak
3 ulas bawang merah ]
3 ulas bawang putih ] tumbuk
3 tangkai cili merah ]
2 s/b sos tomato
garam
Cara
1. Siput lala direndamkan dalam air sebentar. Basuh dan toskan.
2. Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bahan tumbuk sehingga wangi.
3. Masukkan sos tomato, garam dan siput lala. Kacau rata.
4. Tutup dengan penutup kuali dan biarkan sebentar.
5. Angkat dan hidangkan dalam pinggan.
bhn2:
lala
bawang hiris/tumbuk
cili boh/giling
sos cili, tomato & tiram
garam & gula
hirisan daun kunyit
gelangan bawang besar
air
minyak
method:
1. celur lala di dalam air yg mendidih (masuk & bila the mulut lala opens trus toskan)
2. tumis bawang sehingga wangi
3. masukkan cili boh & masak hingga terbit minyak
4. masukkan sos cili, tomato & tiram
5. air to dissolve the kepekatan & if u want it berkuah more air plss
6. setelah mendidih masukkan hirisan daun kunyit & gelangan bawang besar
7. balance the taste with garam & gula
8. masukkan lala & kacau rata & tutup api (jgn lama2 coz we already celur the lala)
9. hidangkan panas
Kiriman: Nur Hanis Amirah
Bahan-Bahan:
I kilo Lala
5 ulas bawang putih (ditumbuk)
10 biji cili padi (ditumbuk)
22 biji telur batang serai (dititik)
Sedikit halia (dihiris)
sedikit minyak masak untuk menumis
sos tiram secukup rasa
Cara:
Panaskan minyak. Tumiskan bawang putih yang telah ditumbuk sehingga kuning dan naik baunya. Kemudian masukkan cili padi yang telah ditumbuk and hirisan halia. Selepas itu masukkan lala, telur dan sos tiram dan gaul sehingga mendidih.
Kiriman: Adique
Bahan-Bahan:
1 kilo lala - bersihkan
5 ulas bawang merah - hiris
3 ulas bawang putih - hiris 1 sudu besar cili boh
3 sudu besar sos tomato
garam + air secukupnya
Cara:
1. Pijarkan minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih hingga naik bau.
2. Masukkan cili boh dan gaul hingga cili masak.
3. Masukkan sos tomato dan lala.
4. Masukkan garam (dan air jika perlu).
5. Gaul sebati dan angkat
6. Sedia untuk dihidang.
Sumber: Majalah Wanita Oktober 1999
Bahan-Bahan:
1 kg lala yang direbus
100 gm cili padi
140 gm bawang merah
40 gm bawang putih
40 gm halia
60 gm pes cili 40 gm belacan
40 gm sos tiram
100 gm sos cili
80 gm sos tomato
Garam
Gula
Cara:
1. Tumiskan semua bahan.
2. Masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram dan gaulkan bersama lala sehingga sebati.
3. Masukkan garam, gula mengikut rasa dan gaul sebati.
Sumber: Buku Pandai Memasak
Bahan-Bahan:
500 gm lala
4 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1 sudu besar kicap cair
1 sudu kecil gula
3 sudu besar taucu 2 sudu kecil sos tiram
10 biji cili padi - dititik
1 batang serai
2 sm halia
Minyak untuk menumis
Garam
Cara:
Lala dicuci dan ditoskan. Halia, bawang merah dan bawang putih ditumbuk halus. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk hingga wangi. Masukkan serai, taucu dan cili padi. Kacau sekejap lalu tuangkan sos tiram dan kicap. Bubuh gula serta garam. Akhir sekali masukkan lala dan kacau rata-rata. Angkat.
bahan2
lala yang dibersihkan
4 ulas bawang putih dan merah dikisar
halia muda sket
cili padi cincang
3 sudu sos tomato
1 sudu sos tiram
1 sudu kecik kicap cair
1 sudu kecik kicap pekat
1 sudu tepung jagung
daun sup
daun saderi
cili merah dan hijau potong nipis
garam dan gula
caranya
tumis bahan kisar sampai berbau.masuk sos tiram,tomato, kicap cair dan pekat, campur garam gula. masukkan lala, daun sup dan saderi. masukkan tepung jagung dan biar sampai mask. pastuh angkat masuk lam pinggan makan ngan nasik....
Bahan-bahan & cara membuatnya
ketuk bawang putih 2 ulas... ketuk serai sebatang.
panas kan sikit minyak dlm periuk ...
tumiskan bawang ngan serai yg diketuk
naik bau jer masukkan air...
peh tu buh lala
buh garam sikit
jgn masak lama sgt didih kan sampai lala terbuka peh tu tutup api
By Amy Beh
Ingredients
300g lala
1 tbsp oil
2 stalks curry leaves
1 tbsp cornflour
Chopped
2 cloves garlic
2 shallots
Coarsely chopped
1 tbsp dried prawns
3-4 bird’s eye chillies
Seasoning
1 tbsp oyster sauce
1 tsp light soy sauce
½ tsp sugar
¼ tsp pepper
½ tsp turmeric powder
Method
1. Soak the lala in salted water for 15-20 minutes.
2. Wash and rinse the lala, then drain well on a plastic colander.
3. Heat oil in a wok. Fry curry leaves, dried prawns, garlic and shallots until fragrant. Add bird’s eye chillies and continue to fry until
aromatic.
4. Add seasoning ingredients to mix. Add lala and stir-fry well. Stir in cornflour and fry until all the lala shells open.
No comments:
Post a Comment