Bahan-bahan
1 kg laksa biasa [rebus sehingga lembut dan toskan]
Bahan Ulaman [hiris halus] :
1 kuntum bunga kantan
150 gm kacang panjang
100 gm taugeh
50 gm pucuk gajus
200 gm kubis bulat
100 gm timun
50 gm daun kemangi/selasih
Sambal belacan:
100 gm cili merah
20 gm belacan [ dibakar wangi]
garam
- Tumbuk cili merah bersama belacan hingga lumat.
Bahan utk kuah:
600 gm ikan selayang
1500 ml santan [1 biji kelapa]
50 gm gula melaka
60 gm kerisik
60 gm rempah gulai bunga rose
5 keping asam keping
80 ml minyak masak utk menumis
garam secukup rasa
Bahan mesin:
100 gm cili
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm halia
2 cm lengkuas
Cara membuat:
1. Ikan di rebus kemudian dibuang tulang dan dikisar halus.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehingga wangi dan naik minyak.
3. masukkan santan, asam keping, isi ikan, garam, kerisik dan gula melaka.
4. masakkan kan sehingga kuah naik minyak dan sederhana pekat serta bangkit baunya.
5. Hidangkan laksa bersama kuah, ulaman dan sambal belacan
LAKSA TERENGGANU (KUAH PUTIH)
Bahan utama:
½ kg laksa tepung beras
Bahan ulaman:
2 biji timun (dihiris)
2 pokok daun salad (dihiris)
2 kuntum bunga kantan (dihiris)
¼ kg tauge
Seikat daun kesum
2 biji limau nipis
Bahan kuah:
10 ekor ikan kembung atau tamban (dibakar kemudian dibuang tulangnya lalu dimesin)
2 labu bawang besar (ditumbuk halus)
1 camca besar lada sulah
2 biji kelapa atau 1 peket santan serbuk (ambil lima cawan santan)
3 camca besar kerisik
4 camca besar gula pasir, garam secukup rasa
Cara membuat:
1. Ikan yang telah dimesin, dicampurkan bersama santan.
2. Masukkan bawang, kerisik, gula, garam dan lada sulah.
3. Masak hingga menggelegak, kemudian angkat.
4. Hidangkan bersama sayur yang telah dihiris tadi.
Bahan2:
1 kg ikan kembung rebus
200 gm bawang merah
80 gm bawang putih
80 gm halia
80 gm cili padi
40 gm belacan
4 batang bunga kantan
4 ikat daun kesum
2 batang serai
3 keping asam keping
4 liter santan pekat
garam secukup rasa
Cara membuat:
1. Panaskan minyak dan masukkan ikan kembung rebus yg telah ditumbuk lumat, bawang merah,bawang putih,halia,cili padi, belacan, bunga kantan,daun kesum, serai & asam keping serta air.
2. Kemudian setelah mendidih masukkan pula santan pekat.Gaul sebati& kacau sehingga pekat.
No comments:
Post a Comment