It has been a few days i didn't eat properly.I ate whenever i'm in the mood to eat & diligent enough to cook.Today i'm planning to cook something good & special.It has been weeks since i ate seafood,so i'm in the mood of cooking my favorite seafood dish;cuttlefish.It was my fiance's recipe & today i'm going to try it.
Bahan
500 gm sotong sedang [bersihkan]
3 tangkai cili besar
3 ulas bawang putih [diketuk]
1 labu bawang besar [mayang]
5 tangkai daun sup
1 keping asam keping atau 1 biji limau kasturi [ambil jusnya]
serbuk kunyit
2 biji ubi kentang [dipotong dadu]
2 batang serai [dititik]
minyak secukupnya untuk menumis & kuah
garam
bahan perasa
air
SOTONG GORENG KUNYIT (Kak Liza's Recipe)
Bahan
500 gm sotong sedang [bersihkan, potong 3 dan gorengkan sikit]
3 tangkai cili besar
1 labu bawang besar [mayang]
5 tangkai daun sup
2 biji buah tomato [belah 4]
1 biji limau kasturi [ambil jusnya]
kunyit
minyak
garam
Bahan hiris
5 biji cili merah
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan hiris sehingga wangi.
2. Masukkan sotong dan kunyit serta garam. Gaulkan rata. Gunakan api perlahan
3. Masukkan .bawang besar dan semua bahan di atas.
4. Masukkan jus limau kasturi .
5. Bila nampak kering air, masukan tomato Gaulkan rata.
6. Angkat dan hiaskan dengan daun sup yg dipotong.
SOTONG GORENG
Bahan
500 g sotong sederhana
2 biji tomato buah [belah 4]
1 pokok daun bawang [potong pendek]
10 tangkai cili api [tumbuk]
serbuk kunyit
garam
minyak
Bahan Hiris
2 biji cili merah
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
Cara
1. Sotong dibuangkan kulit dan bersihkan. Basuh dan toskan.
2. Panaskan minyak dan tumiskan ciliapi dan bahan hiris.
3. Masukkan sotong, garam dan sedikit serbuk kunyit. Kacau rata.
4. Masukkan tomato buah. Kacau rata.
5. Tutup ap dan taburkan daun bawang.
6. Hidangkan.
SOTONG STIM KUNYIT
Bahan2:
4 ekor sotong sedang (pilih yang bertelur lagi baik)
1 labu bawang besar
1 sudu the kunyit
Garam secukup rasa
2 sudu the minyak masak
Cara2:
1. Siang sotong bulat (cincin), jangan buang dakwatnya (Cuma buangkan isi perut yang jernih tu).
2. Siangkan gigi (taring) sotong tu dan juga buang mata.
3. Cuci dan toskan. Perap dengan kunyit dan garam untuk beberapa ketika sambil tu potong bawang bulat2 (cincin).
4. Panaskan kuali dan minyak. Gunakan api sederhana.
5. Masukkan bawang dan tunggu bawang layu. Bila dah layu masukkan sotong tadi, gaul dan tutup. (Api perlahan).
6. Tunggu sehingga 15 minit, sambil tu pastikan sotong tak kering dan kosek2 kan.
7. Dah masak boleh hiding, makan sama nasi putih panas.
500 gm sotong sedang [bersihkan]
3 tangkai cili besar
3 ulas bawang putih [diketuk]
1 labu bawang besar [mayang]
5 tangkai daun sup
1 keping asam keping atau 1 biji limau kasturi [ambil jusnya]
serbuk kunyit
2 biji ubi kentang [dipotong dadu]
2 batang serai [dititik]
minyak secukupnya untuk menumis & kuah
garam
bahan perasa
air
Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih sehingga wangi.
2. Masukkan sotong dan serbuk kunyit. Gaulkan rata. Gunakan api perlahan.
3. Masukkan sedikit air supaya tidak terlalu kering.
4. Masukkan serai, ubi kentang, asam keping dan bawang besar.
5. Masukkan garam, gula dan bahan perasa.
6. Bila nampak sotong sudah masak & ubi kentang sudah empuk, matikan api.
7. Angkat dan hiaskan dengan daun sup yg dipotong.
Nota : Saya menggunakan minyak lebih sedikit sebagai kuah.
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih sehingga wangi.
2. Masukkan sotong dan serbuk kunyit. Gaulkan rata. Gunakan api perlahan.
3. Masukkan sedikit air supaya tidak terlalu kering.
4. Masukkan serai, ubi kentang, asam keping dan bawang besar.
5. Masukkan garam, gula dan bahan perasa.
6. Bila nampak sotong sudah masak & ubi kentang sudah empuk, matikan api.
7. Angkat dan hiaskan dengan daun sup yg dipotong.
Nota : Saya menggunakan minyak lebih sedikit sebagai kuah.
Bahan
500 gm sotong sedang [bersihkan, potong 3 dan gorengkan sikit]
3 tangkai cili besar
1 labu bawang besar [mayang]
5 tangkai daun sup
2 biji buah tomato [belah 4]
1 biji limau kasturi [ambil jusnya]
kunyit
minyak
garam
Bahan hiris
5 biji cili merah
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan hiris sehingga wangi.
2. Masukkan sotong dan kunyit serta garam. Gaulkan rata. Gunakan api perlahan
3. Masukkan .bawang besar dan semua bahan di atas.
4. Masukkan jus limau kasturi .
5. Bila nampak kering air, masukan tomato Gaulkan rata.
6. Angkat dan hiaskan dengan daun sup yg dipotong.
Bahan
500 g sotong sederhana
2 biji tomato buah [belah 4]
1 pokok daun bawang [potong pendek]
10 tangkai cili api [tumbuk]
serbuk kunyit
garam
minyak
Bahan Hiris
2 biji cili merah
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
Cara
1. Sotong dibuangkan kulit dan bersihkan. Basuh dan toskan.
2. Panaskan minyak dan tumiskan ciliapi dan bahan hiris.
3. Masukkan sotong, garam dan sedikit serbuk kunyit. Kacau rata.
4. Masukkan tomato buah. Kacau rata.
5. Tutup ap dan taburkan daun bawang.
6. Hidangkan.
Bahan2:
4 ekor sotong sedang (pilih yang bertelur lagi baik)
1 labu bawang besar
1 sudu the kunyit
Garam secukup rasa
2 sudu the minyak masak
Cara2:
1. Siang sotong bulat (cincin), jangan buang dakwatnya (Cuma buangkan isi perut yang jernih tu).
2. Siangkan gigi (taring) sotong tu dan juga buang mata.
3. Cuci dan toskan. Perap dengan kunyit dan garam untuk beberapa ketika sambil tu potong bawang bulat2 (cincin).
4. Panaskan kuali dan minyak. Gunakan api sederhana.
5. Masukkan bawang dan tunggu bawang layu. Bila dah layu masukkan sotong tadi, gaul dan tutup. (Api perlahan).
6. Tunggu sehingga 15 minit, sambil tu pastikan sotong tak kering dan kosek2 kan.
7. Dah masak boleh hiding, makan sama nasi putih panas.
No comments:
Post a Comment