Bahan
500 gm ikan selayang/parang/tamban
500 gm tepung sagu garam secukupnya
sedikit kiub ais
Cara membuat
1. Ambil/kikiskan isi ikan, buangkan tulangnya.
2. Tumbuk atau blend halus isi ikan sambil dibubuh garam.
3. Campur juga sedikit kiub ais semasa melakukan proses ini.
4. Kemudian bubuh tepung sagu secukupnya sambil diuli menjadi doh yang kenyal [kental].
5. Ambil sebuku kecil adunan ini dan kepalkan.
6. Gelekkan supaya menjadi saperti sebatang kayu.
7. Jerang air hingga mendidih dan masukkan keropok ke dalamnya.
8. Bila keropok timbul, angkat dan sejatkan di dalam penapis.
9. Biar sejuk sebelum dipotong pendek dan digoreng di dalam minyak panas.
Bahan batter gorengan
2 cawan tepung beras
3 s/b tepung gorengan kentucky
1 biji telur [saiz kecil]
air secukup nya [dalam 1/2 cawan]
ikan ..[bersihkan saperti biasa] [selayang..kembung..selar]
minyak yg banyak
Cara
1. Panasakan minyak. [memang kena gunakan minyak yg banyak dan panas]
2. Bancuhkan adunan dan masukkan air sedikit demi sedikit sambil kacau menggunakan whisker. [tengukkan kepekatan adunan saperti kueh cara/pankek.]
3. Celupkan ikan sekor demi sekor dan goreng sehinggan garing.
4. Angkat dan toskan secukupnya.
5. Hidangkan dengan sos cili.
SOS CILI
10 tangkai cili kering
1 ulas bawang putih
2 s/b cuka
1 cawan air
1 s/b gula garam
Semua bahan mesin dan masakkkan sehinggga pekat.Jika suka boleh sediakan bijan goreng tanpa minyak.
Bahan A
2 cawan tepung gandum
2 s/b tepung beras
daun kucai
taugeh
cili merah [cincang]
garam
serbuk kunyit
minyak untuk menggoreng
udang kertas secukupnya
Bahan Mesin
udang kering
1 labu bawang besar
2 cawan air
Cara
1. Gaulkan rata semua bahan kecuali minyak dan udang kertas.
2. Panaskan minyak.
3. Sendukkan adunan dan letakkan udang diatas adunan.
4. Curahkan adunan yg berisi udang ditepi kuali dan biarkan ia meluncur jatuh dalam minyak.
5. Biarkan gorengan sehingga garing.
6. Angkat dan toskan.
7. Potong kecil dan hidangkan dengan sos cili.
SOS CILI
Bahan A
10 tangkai cili merah [buangkan biji]
1 cawan air
3 s/b cuka
1 ulas bawang putih [jika suka]
3 s/b sos tomato
2 s/b gula
garam
Bahan B
3 s/b air
1 s/b tepung jagung
Cara
1. Mesinkan semua bahan A sehingga halus.
2. Masakkan sehingga mendidih.
3. Bancuhkan bahan B dan masukkan dalam adunan cili.
4. Masakkan sehingga nampak pekat.
5. Tutup api dan hidangkan dengan cucur udang.
Bahan
isi buah cempedak
minyak
Bahan Batter
2 cawan tepung beras cap Gajah
1 biji telur [gred c]
1 s/k air kapur
1 s/k kunyit
serbuk garam
air secukup pekat
Cara
1. Bancuhkan bahan bater sehinga cukup cair.
2. Panaskan minyak yg banyak dalam kuali sehingga cukup panas.
3. Celupkan buah cempedak dalam adunan bater dan masukkan dalam kuali.
4. Gorengkan sehingga kuning keemasan.
5. Bila dah nampak agak garing angkat dan toskan.
6. Hidangkan.
Bahan
pisang awak atau nangk atau tandu atau raja
minyak [banyak]
Bahan bater
2 cawan tepung beras
1 biji telur [gred c]
garam
kunyit
sedikit air kapur
air secukupnya
Cara
1. Buangkan kulit pisang dan potong serung kecil.
2. Bancuhkan bahan bater sehinga cukup cair.
3. Panaskan minyak yg banyak dalam kuali sehingga cukup panas.
4. Celupkan pisang dalam adunan bater dan masukkan dalam kuali.
5. Gorengkan sehingga kuning keemasan.
6. Bila dah nampak agak garing angkat dan toskan.
7. Hidangkan.
Bahan
10 biji pisang berangan/emas [hancurkan]
1 s/b gula
1 s/b susu tepung atau susu segar
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung naik sendiri
minyak untuk menggoreng
Cara
1. Campurkan semua bahan dan gaulkan rata.
2. Panaskan minyak.
3. Jemputkan kecil2 dan goreng sehingga kuning keemasan atau agak garing. Jangan selalu kacau gorengan..nanti ia kemek...tak bulat..
Bahan
3 batang Jagung [ ambil isi jagung ]
1 labu bawang besar [cincang]
3 biji cili merah [cincang]
100 gm udang hidup
1 biji telur
3 cawan tepung gandum
sedikit daun kucai
Air
garam (guna air suam)
Kunyit
serbuk minyak untuk menggoreng
Cara
1. Gaukan semua bahan supaya sebati.
2. Panaskan minyak dan gorengkan sehingga kuning keemasan.
3. Hidangkan dengan cili sos.
No comments:
Post a Comment