Bahan
1 ikat sayur pucuk manis [ambil daunnya]
500 gm labu kuning [buang kulit & biji ..potong kecil]
2 cawan santan pekat [1/2 biji kelapa]
1 cawan air
1 labu bawang besar [hiriskan]
2 biji cili merah [hiris]
2 s/b udang kering
garam
Cara
1. Rebuskan labu dengan air sehngga lembut.
2. Bila dah mendideh masukkan semua bahan lai kecuali santan pekat dan biarkan mendideh lagi.
3. Masukkan pula santan pekat dan sentiasa kacau supaya tidak pecah minyak..
4. Bila nampak mendideh tutup api dan boleh hidangkan.
Bahan
1 ikat sayur pucuk manis [ambil daunnya]
2 biji keledek oren [potong kecil]
2 cawan santan pekat [1/2 biji kelapa]
1 cawan air
1 labu bawang besar [hiriskan]
2 biji cili merah [hiris]
2 s/b udang kering
garam
Cara
1. Rebuskan keledek dengan air sehngga lembut.
2. Bila dah mendideh masukkan semua bahan lai kecuali santan pekat dan biarkan mendideh lagi.
3. Masukkan pula santan pekat dan sentiasa kacau supaya tidak pecah minyak..
4. Bila nampak mendideh tutup api dan boleh hidangkan.
Ingredients
1 bunch pucuk paku
1 cup thin coconut milk
2 cups thick coconut milk
1 tablespoon dried anchovies or dried shrimps
To be made into a paste [blend]:
15 bird eye chillies
2 shallots
1/2 inch fresh tumeric
salt to taste
Method :
1. Clean the pucuk paku by removing the leaves from the stems. Wash and rinse.
2. Add in all ingredients except thick coconut and let it boil.
3. Once boiled, pour in the thick coconut milk and taste the salt. Keep stirring.
4. Once boiled, remove from heat and serve with plain rice and crispy fried fish.
Bahan
2 ikat pucuk paku
1 cawan santan pekat
ikan bilis
1 batang serai ketuk
garam
minyak
Bahan kisar
7 biji cili api
3 biji cili merah
1 sm kunyit hidup
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
Cara
1. Pucuk paku dipotong dan basuh . Toskan.
2. Panaskan minyak dan tumisklan serai dan bahan kisar sehingga wangi dan naik minyak.
3. Masukkan santan dan garam. Masakkan sampai pekatdan naik minyak.
4. Masukkan pucuk paku dan ikan bilis. Kacau rata.
5. Rasakan garam dan tutup api.
6. Hidangkan.
No comments:
Post a Comment