Today,my fiance is coming home.He told me to cook special dishes as he longed for home-made cooking.Special?I've been thinking for a few days,what am i gonna cook for him?I'm not a good cook,so i'm going to try my best to welcome him.Hope he'll like my simple cooking.
Bahan
1 ekor ayam [dipotong 12 dibersihkan & ditoskan]
1/2cawan minyak masak
3 sudu besar rempah kari daging
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk cili atau cili mesin
2 sudu besar kerisik
2 cawan santan [1/2 biji kelapa]
5 biji ubi kentang [belah 4]
3 biji tomato [belah 4]
1/2 cawan jus asam jawa
garam
Bahan Tumis:
6 ulas bawang merah (dimayang)
4 ulas bawang putih (dimayang)
3 cm halia (dimayang)
3 tangkai daun kari
3 cm kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
Cara:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehinga wangi.
2. Masukkan rempah kari, jintan manis dan serbuk cili/cili mesin yg dibancuhkan dengan jus asam jawa. Kacau rata dan biarkan hingga pecah minyak.
3. Masukkan ayam, kentang , santan, kerisek dan garam. Biarkan sehingga mendideh dan ayam & kentang empuk/lembut.
4. Perlahan api dan masukkan tomato dan biarkan sehingga naik minyak.
5. Hidangkan bersama nasi atau roti atau pulut/ketupat.
Bahan
1 ekor ayam [dipotong ikut suka dan bersihkan]
1 s/b rempah kari
1 s/b lada sulah
1 s/k kunyit serbuk
daun kari
garam
minyak
Bahan mesin
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
5 tangkai cili kering
1 inci halia
Cara:
1. Gaulkan ayam dengan semua bahan kecuali minyak.
2. Perapkan selama 1/2 jam.
3. Panaskan minyak yg banyak dan gorengkan ayam.
4. Bila nampak kuning keemasan dan masak angkat dan toskan minyak.
Bahan-Bahan:
5 biji telur
Bahan Inti
100gm isi ayam @ daging [dicincang]
1 ulas bawang putih [mayang]
1 ulas bawang besar [mayang]
1 biji tomato [ dadu]
1 camb kacang peas
3 camb cili sos
2 camb sas tomato
1 camb sos tiram
garam secukup rasa
daun sup [dipotong 1 inci ]
minyak
Cara:
1. Telur dipukul dan digoreng dadar. Ketepikan.
2. Tumis bawang putih sehingga kekuningan kemudian masukkan isi ayam @ daging.
3. Setelah masak masukkan sos cili, sos tomato,sos tiram, garam,bawang besar sehingga bawang layu.
4. Masukkan tomato dan kacang peas , masak sebentar kemudian angkat dan diletakkan ke atas telur dadar.Letakkan daun sup dan bungkus telur berbentuk empatsegi.
5. Hidangkan semasa panas dengan nasi dan tomyam campur.
Bahan
500 gm terung panjang [belah dua dan potong ditengah]
1 labu bawang besar
10 biji ciliapi
5 biji cili merah
garam
kunyit
minyak
Cara
1. Terung digaulkan dengna garam dan kunyit.
2. Panaskan minyak yg secukupnya dan goreng saperti menggoreng ikan sehingga garing..
3. Bila telah garing angkat dan ketepikan.
4. Tinggalkan sedikit minyak dan tumiskan bawang besar, ciliapi dan cilimerah sehingga wangi.
5. Angkat bawang dan cili dan tuangkan atas terung.
6. Hidangkan dengan nasi putih.
Bahan
buah tembikai
air
gula secukup manis
pewarna merah
air secukup
ketulan ais
Cara
1. Buah tembikai dibuangkan kulit dan potong dadu kecil
2. Masukkan dalam mangkuk besar.
3. Masukkan semua bahan dan kacau rata.
4. Hidangkan.
Bahan Lapisan Hijau
1 cawan tepung beras
1 s/b tepung jagung
3 cawan santan cair
1/2 cawan jus pandan + pewarna hijau
1 s/k air kapur
secubit garam
Cara
1. Panaskan kukusan dan sapu minyak pada loyang.
2. Gaulkan semua bahan dan tapiskan.
3. Masakkan adunan diatas api sebentar dan masukkan dalam loyang dan kukus selama 15 minit.
4. Bila dah masak cakarkan sikit permukaan kueh supaya memudahkan bahagian lapisan santan melekat.
Bahan Lapisan Putih
1.5 cawan tepung beras
1 s/b tepung jagung
4 cawan santan pekat
1 s/k garam
Cara
1. Campurkan semua bahan dan tapiskan.
2. Masakkan bahan kueh ini sekejap diatas api.
3. Tuangkan adunan diatas lapisan hijau.
4. Kukuskan selama 15 minit dan sejukkan 5. Bila dah sejuk potong kueh dan hidangkan dengan air gula merah.
Air Gula Merah
Bahan
1 cawan gula merah
1 cawan gula biasa
2 cawan air
1 helai daun pandan [ koyakkan]
Cara
1. Masakkan semua abhan sehingga mendideh.
2. Tapiskan dan hidangkan bersama kueh lompat tikam.
No comments:
Post a Comment