My breakfast for today is . Actually we here in malaysia have our own pancake.We called it 'lempeng'.Even though it's not the same,but quite similar (sama tp tak serupa).I like to eat my traditional pancake aka lempeng with light curry, like we eat 'roti canai'.Sometimes i eat it with sugar.My mom used to make 'lempeng' as it's easy & didn't need much ingrediants.It only needs flour, water & a little bit of sugar.But i always mumbled silently when she cook it for our breakfast as she always cook it,usually twice a week.I felt bored with it.But who can blame her as it's the cheapest food we can afford & she said she was tired of thinking what should she cook for our daily food.Now,i don't mind whatever she cook as i felt lucky to have something to eat everyday compare to those out there who have nothing to eat.
Apart of that plain pancake,sometimes she put 'kelapa muda' filling in it.It taste But my fiance loves sweet 'lempeng'.His mother always made it sweet.She added 'gula melaka' in it instead of sugar.It turns to brown or dark colour when it's cooked.I guess it's not wrong to modernize a little bit of our traditional dish.
Bahan
100 g tepung gandum
250 ml susu segar/UHT
sedikit garam
1 biji telur
10 g mentega, dicairkan
50 g gula kaster
Cara.
Satukan tepung, telur, garam dan susu. Pukul hingga sebati. Campurkan dengan mentega cair, kacau rata-rata. Lengserkan kuali leper "non-stick" dengan sedikit marjerin. Sudukan adunan pankek dan tutup sebentar. Bila gelembung udara pada pankek membentuk lubang-lubang kecil dan kelihatan keemasan di sekelilingnya, terbalikkan dan masak bahagian atasnya pula. Enak dimakan dengan jem atau madu.
Bahan2:
Tepung naik sendiri........................2 cawan
Telur............................................1 biji
Susu tepung.................................2 sudu
Jagung dalan tin............................3 sudu
gula.............................................2 sudu
garam.......................................... 1 sudu kecil
air................................................agak-agak jer.. [Jangan pekat sangat]
Cara membuatnya:
1. Gaul rata semua dan biarkan sekejap...
2. Ratakan butter sikit dalam kuali tak lekat..
3. Tuangkan adunan dalam kuali dan tutup kuali..
4. Gunakan api yang kecil aje...biarkan sekejap dan terbalikkan penkek tu..
5. Hidangkan suam-suam...
LEMPENG PISANG (BANANA PANCAKE) [NoorMasri]
Bahan-bahan:
2 biji telur
30 g gula
120 g tepung naik sendiri
1/4 sudu kecil garam
1/2 cawan santan (boleh ganti dgn susu segar jika suka)
5 biji pisang (lenyek halus) - saiz besar kalau suka boleh tambah bilangan nya mengikut keadaan
Cara membuat:
1. Pukul telur dan gula hingga kembang, gebu dan putih
2. Ayak tepung bersama garam dan masukkan sedikit demi sedikit ke dlm adunan telur berselang seli dgn santan
3. Kaupbalik supaya sekata
4. Masukkan pisang lenyek dan kaup balik sekali hingga sehingga sekata
5. Panaskan pan dan letakkan sedikit majerin
6. Tuangkan 2-3 sudu besar adunan, pusing2 pan supaya adunan menjadi nipis dan bulat menyeliputi seluruh pan
7. Masak sehingga perang kedua dua belah lempeng tersebut
8. Hidangkan panas-panas bersama hirisan lemon atau pisang...nyummyy
bahan
1 tin tuna/sardin kecil
2 cawan tepung gandum
1 biji telur
1 cawan susu segar
3 s/b mentega cir
1 s/k baking powder
1 batang carrot kecil [parut]
1 biji cili merah[cincang]
1 biji cili hijau [cincang]
2 tangkai bdaun bawang [racik]
garam
cara
1. Cincangkan/hancurkan tuna atau sardin.
2. Masukkan semua dalam mangkuk besar dan gaulkan rata.
3. Panaskan kuali non-stik leper dengan api yg perlahan
4. Ratakan sedikit minyak dan masukkan adunan.
5. Bila sudah nampak masak terbalikan sebelah yg lain.
6. Bila kedua belah nampak masak boleh angkat dan hidangkan
Bahan:
udang kering sket - rendam n toskan pastu tumbuk kasar
bwg goreng - diramas halus
sedikit daun bwg - dimayang halus2
sedikit cili merah - cincang halus
santan sket
tepung gandum
air secukupnya
telur
Cara:
gaulkan semua bahan hingga rata hingga mendapat konsistensi yg dikehendaki.Kalau boleh..bior bancuhan tu seketika..dlm 10 minit ke..ataupun terus masak je mcm kita buat lempeng biasa. Paling sedap bila dimakan panas2
Bahan:
tepung gandum ( dalam 3 ~ 4 senduk )
sedikit garam
kelapa parut ( jangan diperah )
2 ~ 3 sudu susu pekat manis
air sejuk secukupnyer
caranyer
satukan kesemua bahan di atas..kacau hingga sebati...
panaskan kuali...letakkan sedikit minyak ke dalam kuali..masukkan 1 senduk adunan tadi dan ratakan..
ikut suker la nak tebal @ nipis...apabil abhgian bawah dah garing terbalikkan lempeng tu...bagi atas dan bawah masak sekata....siap utk dihidang...
p/s : lempeng kelapa sedap kalau dimakan dgn gula pasir @ gula merah...dgn sambal tumis pun sodap!!!
Bahan:
1/2 lb. bayam
1/2 cup all-purpose flour
1 biji kuning telur
5 sudu makan minyak jagung
1 cup susu pekat manis yg dibancuh air
1 tin jagung muda, dipotong
Pinch of nutmeg
Cara:
**Guna butter utk masak pancake..
1. Bersihkan bayam..stim kasik layu.. potong2.
2. Whisk tepung, telur dan minyak jagung..sambil2 tu masukkan susu..
3. Masukan bayam, jagung dan nutmeg.... Cover and refrigerate...
4. Pastu masak ler macam biasa nak masak lempeng
Bahan penkek
3/4 cawan tepung gandum
3/4 cawan tepung naik sendiri
250 ml susu segar
2 biji telur [pukul]
1 s/b mentega [cairkan]
Cara
1. Ayak semua tepung dan masukkan susu dan telur kedalammnya.
2. Kacau sebati supaya tidak bergentil.
3. Masukkan mentega cair dan kacau sebati.
4. Biarkan adunan selama 1/2 jam.
5. Masukkan 1 senduk adunan dalam non-stik pan dan masakkan sehingga kekuningan.
6. Balikkan adunan dan masak sehingga kekuningan lagi.
7.Angkat dan letakkan inti ayam dan gulungkan atau lipatkan dua.
INTI AYAM
Bahan
100 gm isi ayam [potong dadu kecil]
1 labu bawang besar [cincang]
1/2 cawan cewndawan butang [potong 4]
20 gm Sup Krim Cendawan MAGGI ]
1 cawan air ] bancuhkan
1 s/b carrot [potong dadu kecil]
1 s/b kacang peas
1 s/b minyak
Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang dan ayam selama 3 minit.
2. Masukkan cendawan dan capuran sup MAGGI dan kacau sehingga mendideh.
3. Masukkan carrot dan kacang peas. Kacau rata dan masakkan sehingga pekat.
4. Angkat dan gulungkan/lipatkan dalam penkek.
bahan
8 biji pisang berangan [lecekkan hancur]
1 s/k garam
1 s/b gula
2 s/b susu tepung
1 biji telur
1 cawan tepung gandum ]
1 s/k soda bikarbonat ] ayakkan
sedikit majerin
cara
1. Gaulkan pisang dengan garam, gula dan telur. Kacau rata.
2. Masukkan susu tepung dan juga tepung gandum dan soda bikarnonat yg telah diayakkan.. Gaulkan rata.
3. Panaskan pan non-stik dengan api paling minumum.
4. Lenserkan dengan majerin sikit dan letakkan 1 senduk adunan dan ratakan sikit.
5. Tutupkan non-stik pan dan terbalikkan bila nampak kekuningan.
6. Terbalikkan adunan supaya masak kedua belah.
7. Angkat dan hidangkan bersama dengan
Bahan
1 cawan jagung dalam tin
15 ekor udang medium size [nak potong kecil pun OK]
2 cawan tepung ]
1 s/k soda bikarbonat ] diayakkan
daun kucai/daun bawang [potong pendek]
1 batang kecil carrot [parut]
1 labu bawang besar ]
2 biji cili merah ] blend
1 biji telur ]
3 cawan air ]
minyak untuk lenserkan non-stik pan
Cara.
1. Gaukan semua bahan supaya sebati.
2. Panaskan non-stik pan dan lenserkan dengan sikit minyak.
3. Letakkan 1 senduk adunan dalam pan dan tudungkan dengan tudungnya.
4. Masakkan dengan api paling minumum dan terbalikkan bila nampak kekuningan.
5. Angkat dan hidangkan dengan cili sos.
Bahan
1 cawan kelapa muda
1 cawan air kelapa muda [jika ada]
2 cawan tepung gandum
1 s/k soda bikarbonat
1 biji telur [pukulkan]
1/2 s/k garam
1/2 cawan susu segar
1/2 cawan air suam
1 s/b gula
majerin untuk lenserkan pan
Cara
1. Gaulkan rata semua bahan. Buatkan agak cair. Sekiranya pekat sangat, boleh tambahkan sikit air.
2. Panaskan non-stik pan dan lenserkan sedikit majerin.
3. Letakkan 1 senduk adunan dan tutupkan pan dengan tudung [buatkan bentuk kecil..nampak comel]
4. Masakkan dgn gunakan api paling minumum.
5. Terbalikkan pancake dan bila nampak telah kuning keemasan boleh diangkat.
6. Hidangkan dengan gulai ayam/daging atau madu/jem/susu.
No comments:
Post a Comment