EGG.Egg curry,egg soup,fried egg,egg this,egg that.My mom use to say,egg is not something that she called a dish.Egg is something that can't make her full.She said,egg is something that only lazy people cook.Why my mom said that?Bcoz' she was very seldom cook egg.She only fried egg ocassionally as a side dish.She boiled egg for 'nasi lemak'.Apart of that,none.If she ever cook egg,let say egg curry,she only ate it a little bit.She would rather eat rice with 'ikan masin'.
We have a lot of eggs in our freeze as my father rear chicken (ayam kampung),but she never cook them as our main dish.May be bcoz' we have no problem of getting other things to cook,like chicken & fish.We never out of fish as our place was not far from the sea & market.
We have a lot of eggs in our freeze as my father rear chicken (ayam kampung),but she never cook them as our main dish.May be bcoz' we have no problem of getting other things to cook,like chicken & fish.We never out of fish as our place was not far from the sea & market.
But after settling in kl,egg was a must.It can be my main dish when i'm out of money or at the ebd of the month (pokai la tu...).As my mom 'never' cook egg,i've to find my own recipe to cook egg as i was fed-up of fried egg,scramble egg & boiled egg.
Bahan:
5 biji telur itik atau ayam
1 cawan santan
10 biji belimbing buloh [optional]
daun kunyit- dikoyakkan sikit
garam
Bahan Mesin Halus
20 biji cili api
3 cm kunyit hidup
2 cawan santan cair
Cara:
1. Masukkan bahan mesin ke dalam periuk.
2. Masakkan perlahan sehingga mendideh.
3. Pecahkan telur itik ke dalam periuk satu persatu - jangan sampai kuning telur
pecah. Biarkan sehingga mendideh dengan perlahan.
4. Masukkan santan pekat, garam, daun kunyit dan belimbing. Kacau dengan perlahan jangan sampai pecah minyak.
5. Hidangkan dengan nasi putih.
Bahan Kisar
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
Sedikit Lengkuas
Sedikit buah keras
Beberapa biji telur – direbus hingga masak sepenuhnya, dikupas kulitnya
1 cawan santan pekat
1 cawan air
Asam keping
Sedikit daun kunyit – dihiris halus
Garam/Gula/Perasa
Cara:
1. Tumiskan sebentar bahan kisar tadi dengan sedikit minyak hingga naik bau.
2. Kemudian masukkan santan dan air atau mengikut kadar kepekatan yang disukai.
3. Masukkan telur yang telah dikupaskan kulitnya tadi, asam keping, daun kunyit, garam, gula dan perasa.
4. Biarkan ia mendidih dan sedia untuk diangkat.
Bahan-bahan
2 cm halia
3 ulas bawang putih
2 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu besar serbuk cili
1/2 sudu teh garam masala
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu teh serbuk jintan putih
1 cawan air
4 sudu besar minyak masak
1 cm kulit kayu manis
2 tangkai daun kari
2 biji cengkih
1 cawan susu cair
Garam secukupnya
6 biji telur rebus, digoreng hingga kuning emas
4 biji bawang besar, dipotong bulat.
Cara Membuatnya
1. Kisar halia, bawang putih, ketumbar, serbuk cili, garam masala. serbuk kunyit, lada hitam, jintan putih bersama secawan air.
2. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis kulit kayu manis, daun kari dan cengkih hingga naik bau.
3. Masukkan bahan-bahan yang dikisar dan masak hingga pecah minyak.
4. Tuangkan susu cair dan garam. Masak hingga kuahnya pekat. Masukkan telur dan bawang besar. Kacau hingga sebati.
Bahan:
25 butir telur puyuh rebus
500 ml santan dari 1/2 butir kelapa
2 helai daun salam
1 batang serai, dititikkan
10 biji cili benggala merah
3 sudu makan kelapa parut , dihaluskan
2 sudu makan minyak goreng
Bahan Hirisan
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
5 biji cabai merah
1 cm lengkuas
1 sudu teh garam
Cara membuat:
1.Panaskan minyak lalu tumis bahan hirisan , daun salam, serai, dan cabai . Campur hingga sebati.
2.Masukkan telur puyuh. Kacau dan kemudian tuangkan santan. Kacau sampai sebati
3.Masukkan kelapa parut. Kacau sehingga masak
Bahan:
5 biji telur rebus
2 sudu makan kicap manis
2 buah tomato hijau, dipotong-potong
2 helai daun salam
2 cm lengkuas,
1 1/2 sudu teh garam
500 ml air
Bahan Hirisan:
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 sudu ketumbar
1 1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh lada sulah
3 cm kunyit
Cara membuat:
1.Tumis bahan yg dihiris, salam, dan lengkuas. Setelah harum, tambahkan tomata.
2.Masak sampai layu. Setelah masak tuangkan air stok dan telur.
3.Masukkan kicap manis dan garam. Masak sehingga bahan-bahan sebati .
Bahan-bahan ( 5~6org )
10 biji telur rebus
bhn ditumbuk:
1 sudu besar ketumbar
1 sudu besar jintan manis
2 sudu besar lada hitam
3 sudu besar air
5 tangkai cili kering ( direbus dan dipotong dlm anggaran 2 cm)
bhn dihiris:
1 bj bwg besar
3 ulas bwg putih
2cm halia
garam dan minyak
Cara-cara
Goreng telur rebus sampai kekuningan dan ketepikan
tumiskn bhn hirisan, ketumbar dan jintan manis. setelah garing, masukkn air dan kacau perlahan2 masukkn lada hitam, cili kering dan garam ikut rasa.
Setelah lebih krg 2minit, masukkn telur rebus tadi dan kacau rata. Tutup api dan boleh dihidangkn.
Bahan:
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 biji cili merah
6-7 udang segar, kupas dan bersihkan
15 biji telur puyuh
2 helai daun salam
1 batang serai, dipotong-potong
1 sudu makan lengkuas
sedikit perasa
250 g kacang buncis dipotong dua bila perlu
1 buah tomat, dipotong-potong
250 cc air
500 cc santan
Cara membuat:
1.Hiris halus bawang merah, bawang putih dan cabai merah. Tumis ketiga bahan ini sampai layu, masukkan terasi, salam, serai dan langkuas
2.Tambahkan udang segar dan telur puyuh. Tuang air dan didihkan. Masukkan kacang buncis dan masak sampai cukup layu.
3.Tambahkan santan, garam dan gula, kecilkan api dan masak dan kacau sehingga santan mendidih. Terakhir masukkan potongan tomata, campur hingga rata.
Bahan
4 biji telur mata lembu
1 biji tomato [belah 6]
1 biji cili merah [hiris kasar]
1 labu bawang besar [hiris kasar]
1/2 cawan kicap
2 s/b tomato jus
daun bawang [potong pendek]
minyak
Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar dan cili merah.
2. Masukkan kicap dan tomato sos. Kacau rata.
3. Bila mendideh masukkan tomato buah dan daun bawang. Tutup api.
4. Tuangkan keatas telur mata lembu tadi.
BAHAN
6 biji telur rebus [buangkan kulit]
3 s/b rempah kurma
2 mangkuk santan atau 1 cawan yogurt asli
2 biji kentang [potong kecil]
3 biji cili hijau
2 biji tomato buah [belah 4]
2 labu bawang besar [belah 4]
minyak
garam
Bahan tumbuk
10 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
Cara:
1. Bancuhkan rempah kurma dengan bahan tumbuk. Panaskan minyak.
2. Tumis rempah sehingga wangi dan naik minyak.
3. Masukkan santan atau yogurt, kentang dan telur. Biarkan mendideh.
5. Bila mendideh masukkan garam dan semua bahan lain dan biarkan sehingga
mendideh dan pekat.
6. Angkat dan hidangkan dengan nasi atau roti.
No comments:
Post a Comment