- Welcome To My Kitchen -


There is no spectacle on earth more appealing than that of a beautiful woman in the act of cooking dinner for someone she loves.

Thomas Wolfe (1900–1938), U.S. author. The Web and the Rock, ch. 28 (1939).




Daisypath Anniversary Years Ticker

Weight Loss B4 The BIG Day

Thursday, May 8, 2008

Muffin Mania

I always fall in luv with muffin & cup cakes.Since i was small,my mom always bought mini vanilla cup cakes from the shop.When i went to bakery,i won't forget to buy them.What i love to do is,i went to giant bakery in the evening bcoz' at that time,u can buy muffin at cheaper price.Oh i wish i know how to make them as i plan to give muffin/cup cakes as a gift during my wedding day.




KEK CAWAN


Bahan-bahannya (Menghasilkan anggaran 25 biji kek cawan.)
250 gm mentega
230 gm gula kastor
2 camca teh Quick 75
4 biji telur Gred A
270 gm tepung serbaguna } diayak
1 camca teh serbuk penaik } diayak
60 gm susu pekat
2 camca besar susu segar/cair
1 camca teh vanila
Hiasan
Aising mentega susu biasa
Aising mentega oren/ungu
Mawar kecil (merah muda)
Parutan coklat

Cara membuatnya
1. Putar mentega, gula dan Quick 75 hingga gebu.
2. Masukkan sebiji demi sebiji telur, pukul sebati setiap kali.
3. Campurkan bahan ayak, kacau rata.
4. Bubuh susu pekat, susu cair dan vanila.
5. Bila sebati, timbang sebanyak 44 gm untuk setiap cawan kek (saiz sederhana).
6. Bakar pada 190 C selama 20-25 minit atau hingga masak.
7. Biar kek sejuk sebelum dihias ikut suka.

AISING MENTEGA SUSU (Cukup untuk menghias kek cawan di atas.)

Bahan-bahannya
125 gm mentega (bukan mentega tulen)
125 gm krimwell
100 gm susu pekat
20 gm gula aising, diayak
1/2 camca teh vanila
Pewarna oren, ungu, merah dll
Untuk aising coklat (dipukul sekali dalam langkah 1)
15 gm serbuk koko, diayak
1 camca besar susu cair

Cara membuatnya
1. Pukul semua bahan dengan pemutar elektrik.
2. Pastikan berhenti sekali-sekali dan kacau dengan spatula supaya semuanya sebati.
3. Bila kembang, pucat dan gebu, bahagikan mengikut warna yang dikehendaki.
4. Sapukan kek dengan aising, kemudian hiaskan mengikut cita rasa masing-masing.







POPPYSEED MUFFIN
[33 biji saiz muffin]


Bahan
500 gm poppyseed muffin mix
3 biji telur A
115 gm air
140 gm minyak jagung
150 gm susu segar
200 gm tepung naik sendiri

Cara
1. Gaulkan semua bahan sehingga sebati.
2. Sudukan adunan kira-kira 3/4 mangkuk kertas muffin.
3. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan 15 minit pada suhu 180'C api atas bawah selama 30 minit.
4. Bila telah masak sejukkan atas redai kueh.





MUFFIN KIWI
[32 muffin saiz medium]

Bahan A
500 gm muffin ready mix perisa kiwi
200 gm tepung gandum ]
1 s/t baking powder ] ayak

Bahan B
190 gm telur [pukul sedikit]
180 gm minyak
280 ml jus buah campuran kiwi & epal YEO's

Cara
1. Panaskan oven 190'C [api atas bawah] selama 15 minit.
2. Masukkan bahan A dalam mangkuk dan gaulkan rata.
3. Masukkan bahan B dalam mangkuk bahan A dan adunkan sebati dengan whisker atau senduk kayu.
4. Alaskan muffin tray dengan kertas muffin saiz medium.
5. Masukkan adunan anggaran 45 gm [ hampir penuh] dalam kertas muffin.
6. Bakar selama 20 minit.
7. Sejukkan dan hidangkan.







MUFFIN KOPI COKLAT CIP


Bahan A
350 g tepung gandum
3 s/k baking powder
1/2 s/k garam
200 gm gula perang

Bahan B
150 ml minyak jagung
250 ml susu kopi..[akak gunakan dutch lady]
1 s/k nescafe
1 biji telur [dipukul sedikit]
1 s/k esen vanilla

coklat cip secukupnya
kertas muffin

Cara
1. Panaskan oven pada suhu 180'C [api atas bawah] selama 15 minit.
2. Ayakkan tepung gandum dan baking powder.
3. Gaul rata semua bahan A dalam mangkuk.
4. Masukkan semua bahan B dalam mangkuk bahan A dan kacau rata gunakan senduk kayu.
5. Alaskan kertas muffin dalam muffin tray atau muffin/pie mould.
6. Masukkan adunan dalam kertas muffin dan hiaskan coklat cip secukupnya.
7. Bakar selama 20 minit.
8. Sejukkan dan boleh dihidangkan.





CHOCOLATE RICE ORANGE MUFFIN
[18 muffin]


Bahan A
2 cawan tepung gandum ]
1 s/k baking powder ] ayakkan 2 kali
1/2 s/k soda bikarbona ]
1 cawan gula perang
2 s/b coklat rice
hiasan ~ coklat chip [jika suka

Bahan B
1/2 cawan butter cair
1 cawan jus oren
1 biji telur [pukul sedikit]
1 s/k oren paste

Cara
1. Panaskan oven suhu 180 api [atas dan bawah] selama 15 minit.
2. Masukkan semua bahan A dalam mangkuk dan gaulkan rata.
3. Curahkan bahan B dan kacau rata.
4. Masukkan kertas muffin dalam acuan muffin.
5. Sudukan adunan dalam kertas muffin hampir penuh. Boleh hiaskan dgn coklat chips jika suka.
6. Bakarkan selama 20 minit.
7. Sejukkan dan boleh dihidangkan.





CHOCOLATE CHIPS MUFFINS
[30 biji muffin]


Bahan A
1 cawan butter [cairkan]
2 cawan susu segar
2 biji telur [pukul sedikit]
1 s/k esen vanilla

Bahan B
3 cawan tepung gandum ]
1/2 cawan serbuk koko ] ayak 2 kali
2 s/k baking powder ]
1/2 s/k soda bikarbonate ]
2 cawan gula perang

coklat chips secukupnya
kertas muffin

Cara
1. Panaskan oven pada suhu 190'C selama 10 - 15 minit.
2. Alaskan kertas muffin dalam mangkuk muffin atau loyang muffin.
3. Masukkan Bahan B dalam mangkuk dan gaulkan rata.
4. Masukkan pula Bahan A dalam mangkuk Bahan B dan kacau rata gunakan whisker atau senduk kayu.
5. Masukkan dalam kertas muffin sehingga 3/4 mangkuk kertas.
6. Taburkan coklat chips diatas adunan.
7. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan selama 20 minit.
8. Sejukkan dan hidangkan.

No comments:


One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well.
Virginia Woolf (1882–1941), British novelist. A Room of One’s Own, ch. 1 (1929).