I always fond of chocolate cake.Whenever i passed (usually once a month) , i'll buy a slice of their chocolate cake.It was awesome.I still remember my matric teacher's choc cake.It was wonderful.It was my first time i ate moist choc cake.So today,i'm going to make a choc cake, but i'm not going to bake it,instead i'll steam it as i haven't bought an oven yet.I'll buy it soon.I've a gas oven but i left it at my mom's house.It was quite fussy as i have to monitor the temperature all the time.So i'm going to buy an electric oven this time.I've a BIG plan this year.I'm going to make a lot of cookies for hari raya as this is my last hari raya as a bacheloratte.& off course,i'm going to bake some cakes as my father loves cake.My choise,choc cake & marble cake.
Bahan A [Kacau rata]
1 cawan susu cair
1 cawan air
1 cawan butter cair
2 cawan gula perang
Bahan B [ayakkan]
2 cawan tepung superfine
1/2 cawan serbuk koko
1 s/k baking powder
1 s/k soda bikarbonat
Bahan C [kacau rata]
1 biji telur ayam
1 s/k esen vanilla
Cara
1. Panaskan kukusan
2. Kacau semua bahan A supaya sama rata.
3. Masukkan bahan B dan kacau lagi.
4. Masukkan bahan C dan kacau lagi supaya tidak bergentil.
5. Lapikkan loyang dan masukkan adunan.
6. Kukuskan selama 1 jam dengan api sederhana.
7. Hiaskan dengan krim coklat
KRIM COKLAT
250 gm cooking coklat
1 s/b cocoa butter [butter]
Cara
1. Coklat dicincangkan kecil. Masukkan coklat dan cocoa-butter dalam mangkuk bertangkai dan tahan panas.
2. Panaskan coklat dan kacau sampai coklat cair. Tutup api.
3. Kacau coklat sampai semua telah cair.
4. Bila nampak coklat agak pekat boleh sapukan atas kek mengikut suka hati.
5. Hiaskan mengikut pilihan sendiri.
1 cawan susu cair
1 cawan air
1 cawan butter cair
2 cawan gula perang
Bahan B [ayakkan]
2 cawan tepung superfine
1/2 cawan serbuk koko
1 s/k baking powder
1 s/k soda bikarbonat
Bahan C [kacau rata]
1 biji telur ayam
1 s/k esen vanilla
Cara
1. Panaskan kukusan
2. Kacau semua bahan A supaya sama rata.
3. Masukkan bahan B dan kacau lagi.
4. Masukkan bahan C dan kacau lagi supaya tidak bergentil.
5. Lapikkan loyang dan masukkan adunan.
6. Kukuskan selama 1 jam dengan api sederhana.
7. Hiaskan dengan krim coklat
KRIM COKLAT
250 gm cooking coklat
1 s/b cocoa butter [butter]
Cara
1. Coklat dicincangkan kecil. Masukkan coklat dan cocoa-butter dalam mangkuk bertangkai dan tahan panas.
2. Panaskan coklat dan kacau sampai coklat cair. Tutup api.
3. Kacau coklat sampai semua telah cair.
4. Bila nampak coklat agak pekat boleh sapukan atas kek mengikut suka hati.
5. Hiaskan mengikut pilihan sendiri.
Bahan A
220 gm tepung gandum
1 s/k baking powder
1/2 s/k soda bikarbonat
50 gm serbuk koko
180 gm gula perang
Bahan B
2 biji telur
1 s/k esen vanila
Bahan C
200 ml susu cair
200 ml minyak mazola
200 mi air panas
Cara
1. Gaulkan semua bahan A dalam mangkuk supaya rata.
2. Pukul Bahan B dalam mangkuk berasingan. Masukkan dalam mangkuk bahan A. Kacau rata.
3. Masukkan Bahan C dalam adunan bahan A. Kacau rata.
4. Panaskan kukusan sehingga mendideh dan lapikkan kertas minyak dalam loyang 8 x 8 inci.
5. Masukkan adunan dalam loyang dan kukuskan selama 1 jam.
6. Bila telah mask buka tudung kukusan perlahan supaya air tidak menitik keatas kek.
7. Hiaskan dengan cream coklat.
Cream Coklat
Bahan
300 gm coklat masakan [potong kecil]
50 gm fresh cream
Cara.
1. Panaskan coklat didalam periuk secara double boiling.
2. Bila nampak coklat hampir cair tutup api.
3. Masukkan fresh cream dan kacau sebati sehingga agak sejuk
4. Bila dah hampir sejuk tuangkan atas kek dan hiaskan mengikut kesukaan sendiri.
220 gm tepung gandum
1 s/k baking powder
1/2 s/k soda bikarbonat
50 gm serbuk koko
180 gm gula perang
Bahan B
2 biji telur
1 s/k esen vanila
Bahan C
200 ml susu cair
200 ml minyak mazola
200 mi air panas
Cara
1. Gaulkan semua bahan A dalam mangkuk supaya rata.
2. Pukul Bahan B dalam mangkuk berasingan. Masukkan dalam mangkuk bahan A. Kacau rata.
3. Masukkan Bahan C dalam adunan bahan A. Kacau rata.
4. Panaskan kukusan sehingga mendideh dan lapikkan kertas minyak dalam loyang 8 x 8 inci.
5. Masukkan adunan dalam loyang dan kukuskan selama 1 jam.
6. Bila telah mask buka tudung kukusan perlahan supaya air tidak menitik keatas kek.
7. Hiaskan dengan cream coklat.
Cream Coklat
Bahan
300 gm coklat masakan [potong kecil]
50 gm fresh cream
Cara.
1. Panaskan coklat didalam periuk secara double boiling.
2. Bila nampak coklat hampir cair tutup api.
3. Masukkan fresh cream dan kacau sebati sehingga agak sejuk
4. Bila dah hampir sejuk tuangkan atas kek dan hiaskan mengikut kesukaan sendiri.
KEK COKLAT KUKUS KEJU KOKTEL
Bahan A
2 cawan tepung gandum ]
1 cawan serbuk koko ]
1 s/k baking powder ] ayakkan
1 s/k soda bikarbonat ]
Bahan B
1 cawan susu pekat
1 cawan butter cair
1 cawan air panas
2 cawan gula perang
Bahan C
4 biji telur ]
1 s/k esen vanilla ] kacau rata
Cara
1. Panaskan kukusan dan lapikkan loyang dengan kertas minyak.
2. Masukkan semua bahan yg diayakkan dalam mangkuk.
3. Masukkan butter cair, air panas, gula dan susu pekat dalam mangkuk yg berisi bahan yg telah diayakkan.
4. Masukkan telur dan kacau adunan sehingga sebati.
5. Masukkan dalam loyang dan kukus selama 1 jam atau lebih sikit.
6. Sejukkan dan hiaskan dengan kerim keju dan buah2an koktel
Bahan krim keju:
250 gm keju cream philidephia
1/2 cawan gula halus
1/2 cawan air agar-agar
1 cawan yogurt perisa mangga
1 tin buah2 koktel
1/2 cawan air dalam buah2 koktel
Cara:
1, Pukul keju cream dan gula sehingga rata/lembut.
2. Masukkan yogurt dan pukul lagi.
3. Masukkan air/cecair agar dan kacau rata.
4. Tuangkan atas kek span dan sapukan rata.
5. Taburkan buah2 koktel dan sejukkan beberapa jam.
6. Potong dan hidangkan.
2 cawan tepung gandum ]
1 cawan serbuk koko ]
1 s/k baking powder ] ayakkan
1 s/k soda bikarbonat ]
Bahan B
1 cawan susu pekat
1 cawan butter cair
1 cawan air panas
2 cawan gula perang
Bahan C
4 biji telur ]
1 s/k esen vanilla ] kacau rata
Cara
1. Panaskan kukusan dan lapikkan loyang dengan kertas minyak.
2. Masukkan semua bahan yg diayakkan dalam mangkuk.
3. Masukkan butter cair, air panas, gula dan susu pekat dalam mangkuk yg berisi bahan yg telah diayakkan.
4. Masukkan telur dan kacau adunan sehingga sebati.
5. Masukkan dalam loyang dan kukus selama 1 jam atau lebih sikit.
6. Sejukkan dan hiaskan dengan kerim keju dan buah2an koktel
Bahan krim keju:
250 gm keju cream philidephia
1/2 cawan gula halus
1/2 cawan air agar-agar
1 cawan yogurt perisa mangga
1 tin buah2 koktel
1/2 cawan air dalam buah2 koktel
Cara:
1, Pukul keju cream dan gula sehingga rata/lembut.
2. Masukkan yogurt dan pukul lagi.
3. Masukkan air/cecair agar dan kacau rata.
4. Tuangkan atas kek span dan sapukan rata.
5. Taburkan buah2 koktel dan sejukkan beberapa jam.
6. Potong dan hidangkan.
KEK COKLAT MOCCA KUKUS
Bahan A
1 ketul butter [250 gm]
1 cawan serbuk koko
1 cawan brown sugar /gula kastor
1 cawan susu cair
1 s/b nescafe
½ cawan susu manis
Bahan B
3 biji telur
1 tsp esen vanilla
Bahan C
1 ¼ cawan tepung gandum }
1 tsp baking powder }di ayak bersama
1/2 tsp soda bicarbonate }
Cara :
1. Campurkan semua bahan A dalam periok atas api yang sederhana….kacau sampai cair dan semuanya sebati, tak berketul2 lah. Biarkan suam.
2. Pukul telur dengan esen vanilla sampai kembang. Masukkan ke dalam adunan koko [no 1].
3. Masukan tepung yang telah di ayak tadi sedikit demi sikit sambil digaul hingga sebati.
4. Panaskan kukusan.
5. Tuang adunan dalam acuan .
6. Kukus selama 1 jam atau sehingga masak dengan api yg sederhana. Acuan yang kecil memerlukan masa mengukus yang lebih pendek.
NOTA
Make sure tudung kukusan kering semasa menutup semula periuk kukusan.
1 ketul butter [250 gm]
1 cawan serbuk koko
1 cawan brown sugar /gula kastor
1 cawan susu cair
1 s/b nescafe
½ cawan susu manis
Bahan B
3 biji telur
1 tsp esen vanilla
Bahan C
1 ¼ cawan tepung gandum }
1 tsp baking powder }di ayak bersama
1/2 tsp soda bicarbonate }
Cara :
1. Campurkan semua bahan A dalam periok atas api yang sederhana….kacau sampai cair dan semuanya sebati, tak berketul2 lah. Biarkan suam.
2. Pukul telur dengan esen vanilla sampai kembang. Masukkan ke dalam adunan koko [no 1].
3. Masukan tepung yang telah di ayak tadi sedikit demi sikit sambil digaul hingga sebati.
4. Panaskan kukusan.
5. Tuang adunan dalam acuan .
6. Kukus selama 1 jam atau sehingga masak dengan api yg sederhana. Acuan yang kecil memerlukan masa mengukus yang lebih pendek.
NOTA
Make sure tudung kukusan kering semasa menutup semula periuk kukusan.
KEK COKLAT KUKUS BEBOP
Bahan
375 gm butter
2 cawan gula halus
1 tin susu cair
1 sudu teh esen vanilla
4 biji telor
2 cawan tepung gandum
1 cawan koko
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
Cara
1. Cairkan butter dlm periuk, kemudian masukkan susu cair, esen vanilla dan gula, kacau perlahan hingga semua hancur dan sebati.
2. Kemudian tutup api dan biarkan adunan suam.
3. Selepas itu masuk telur yg telah dipukul dahulu kedalam adunan.
4. Satukan dan ayak tepung, koko, baking powder dan soda bikarbonat,
5. Kemudian campurkan semua bahan kering kedalam adunan tadi.
6. Kacau sebati hingga rata kemudian kukus selama 1 1/2 jam.
Nota : Acuan hendaklah di sapu minyak kemudian di lapik dengan kertas minyak supaya senang untuk dikeluarkan kek dari acuan nanti. Dan juga tutup permukaan acuan kek dengan foil paper supaya air kukusan tidak jatuh ke atas kek.
375 gm butter
2 cawan gula halus
1 tin susu cair
1 sudu teh esen vanilla
4 biji telor
2 cawan tepung gandum
1 cawan koko
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
Cara
1. Cairkan butter dlm periuk, kemudian masukkan susu cair, esen vanilla dan gula, kacau perlahan hingga semua hancur dan sebati.
2. Kemudian tutup api dan biarkan adunan suam.
3. Selepas itu masuk telur yg telah dipukul dahulu kedalam adunan.
4. Satukan dan ayak tepung, koko, baking powder dan soda bikarbonat,
5. Kemudian campurkan semua bahan kering kedalam adunan tadi.
6. Kacau sebati hingga rata kemudian kukus selama 1 1/2 jam.
Nota : Acuan hendaklah di sapu minyak kemudian di lapik dengan kertas minyak supaya senang untuk dikeluarkan kek dari acuan nanti. Dan juga tutup permukaan acuan kek dengan foil paper supaya air kukusan tidak jatuh ke atas kek.
No comments:
Post a Comment