Today is the teacher's day.Happy teacher's day to all my teachers.Tq for everything,tq for ur unrestless job to make me a 'useful' human being.Happy birthday to my nephew,aiman;che' we loves u.As for his birthday,i make a cake for him,my specialty,marble cake.But here i put down some of the recipes i've tried....
BAHAN:
bahan A
250 gm butter
40 gm majerin
210 gm gula kastor/halus
5 biji telur ayam
bahan B
230 gm tepung gandum......]
1 sudu teh baking powder....] ayak bersama
30 gm serbuk koko ]
80 ml susu segar/fresh milk
Cara
1. Pukul mentega dan gula hingga betul-betul kembang.
2. Masukkan telur sebiji deni sebiji dan diikuti dengan esenvanilla.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit berselang seli dengan susu.
4. Teruskan memukul adunan dengan perlahan untuk seketika sehingga benar-benar sebati.
5. Bahagikan adunan kepada dua bahagian yang dimasukkan ke dalam bekas berasingan.
6. Satu bahagian ditambah dengan serbuk koko. Satu bahagian lagi biarkan warna asal.
7. Panaskan oven 180'C selama 10 minit.
8. Sediakan acuan loyang yang telah digriskan terlebih dahulu dengan dedikit mentega dan taburkan tepung nipis sikit atau lapikkan loyang dengan kertas minyak.
9. Sudukan adunan ke dalam loyang dari kedua-dua bahagian secara berselang-seli sehingga kelihatan berbelang.
10. Bakar adunan selama 50 - 60 minit dengan suhu 180 C.
KEK MARBLE MOCHA
BAHAN:
bahan A
250 gm butter
210 gm gula kastor/halus
5 biji telur ayam
50 ml susu segar
bahan B
240 gm tepung gandum......]
1 sudu teh baking powder...] ayak bersama
1 s/k mocha paste
1 s/k nescafe
Cara
1. Pukul mentega dan gula hingga betul-betul kembang.
2. Masukkan telur sebiji deni sebiji dan diikuti dengan esen vanilla.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit berselang seli dengan susu.
4. Teruskan memukul adunan dengan perlahan untuk seketika sehingga benar-benar sebati.
5. Bahagikan adunan kepada dua bahagian yang dimasukkan ke dalam bekas berasingan.
6. Satu bahagian ditambah dengan mocha paste dan nescafe. Satu bahagian lagi biarkan warna asal.
7. Panaskan oven 180'C selama 10 minit.
8. Sediakan acuan loyang yang telah digriskan terlebih dahulu dengan dedikit mentega dan taburkan tepung nipis sikit atau lapikkan loyang dengan kertas minyak.
9. Sudukan adunan ke dalam loyang dari kedua-dua bahagian secara berselang-seli sehingga kelihatan berbelang.
10. Bakar adunan selama 45 - 50 minit dengan suhu 180 C.
bahan A
250 gm butter
210 gm gula kastor/halus
5 biji telur ayam
50 ml susu segar
bahan B
240 gm tepung gandum......]
1 sudu teh baking powder...] ayak bersama
1 s/k mocha paste
1 s/k nescafe
Cara
1. Pukul mentega dan gula hingga betul-betul kembang.
2. Masukkan telur sebiji deni sebiji dan diikuti dengan esen vanilla.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit berselang seli dengan susu.
4. Teruskan memukul adunan dengan perlahan untuk seketika sehingga benar-benar sebati.
5. Bahagikan adunan kepada dua bahagian yang dimasukkan ke dalam bekas berasingan.
6. Satu bahagian ditambah dengan mocha paste dan nescafe. Satu bahagian lagi biarkan warna asal.
7. Panaskan oven 180'C selama 10 minit.
8. Sediakan acuan loyang yang telah digriskan terlebih dahulu dengan dedikit mentega dan taburkan tepung nipis sikit atau lapikkan loyang dengan kertas minyak.
9. Sudukan adunan ke dalam loyang dari kedua-dua bahagian secara berselang-seli sehingga kelihatan berbelang.
10. Bakar adunan selama 45 - 50 minit dengan suhu 180 C.
Bahan Bahan A
180 gm. Butter
170 gm. Gula castor
3 biji telor
20 gm. cocoa powder - ayak
120 gm. tepong naik Sendiri - ayak ~~[kakliza gunakan tepung superfine saja]
1 tsp. baking powder - ayak
Bahan bahan B
250 gm. cream cheese
60 gm. gula castor
1 tsp. vanilla essence
1 biji telor
Cara
1. Pukul butter and gulasehingga kembang dan ringan.
2. Masukkan telor sebiji demi sebiji.
3. Masukkan tepong, cocoa dan baking powder yang telah di ayak. Gaul rata.
4. Di sebuah bekas yang lain, pukul kesemua bahan B hingga kembang.
5. Tuang separuh bahagian adunan A kedalam loyang berukuran 8" dan ratakan.
6. Kemudian tuangkan semua adunan bahan B. Ratakan permukaan loyang.
7. Tuangkan baki adunan A.
8. Bakar di oven 160 deg C - selama 60 mins.
[ Setelah masak tunggu hingga betul betul sejuk sebelum dipotong dan hidang].
KEK KEJU MARBLE
Bahan A
250 gm Krim Keju
30 gm mentega
30 gm gula kastor
3 biji kuning telur grade A
2 biji limau kasturi..ambil jusnya
1 s/k esen vanilla
Bahan B
3 biji putih telur grade A
30 gm gula kastor
1/2 s/k cream of tartar
1 s/b tepung jagung
1 s/k coklat emulco
Oven setting 140'C
Masa Bakar 1 jam secara steam-bake
Cara:
1. Pukulkan krim keju, mentega, dan gula dalam mangkuk sehingga kembang.
2. Masukkan telur kuning satu persatu.
3. Masukkan perlahan esen vanilla dn jus limau kasturi.
4. Masukkan semua bahan B dalam mangkuk yg lain dan pukul sehingga menjadi ringan dn gebu.
5. Campurkan bahan B kedalam bahan A. Kacau rata.
6. Masukkan tepung jagung kedalam adunan perlahan. Kacau rata.
7. Bahagikan adunan pada 2 mangkuk.
8. 1 bahagian dibiarkan warna asal dan 1 bahgian ndicampurkan coklat emulco.
9. Kacau adunan yg coklat supaya sama rata warnanya.
10. Lapikkan loyang dengan 2 lapis kertas minyak.
11. Masukkan adunan dalam acuan berselang seli warna asal dan coklat.
12. Masukkan acuan ini dalam acauan yg lebih besar dan masukkan air.
13. Bakar sehingga masak.
14. Bila nak potong gunakan pisau pelastik yg telah dicelupkan dalam air panas.
15. Sejukkan betul2 sebelum dipotong dan hidangkan.
BANANA MARBLE CAKE
Bahan
250g self raising flour }
1/4st soda bicarbonate }ayak
garam }
185g butter
160g gula halus (tak cukup tambah lagi..ikut manis lidah)
3 biji telur
3 biji pisang berangan - lenyekkan
esen vanilla
100g cooking choc. – cairkan
emulco - option
Cara
Pukul butter + gula till creamy.
Add in bananas yg dah dilenyek tadi bersama esen vanilla and mix well
Add in telur sebiji demi sebiji
Add in bahan yang diayak tadi…kacau sebati kesemuanya.
Divide 2 bahagian…satu plain dan satu lagi dengan melted cooking choc…tak hitam letak skit emulco.
Scooplah masuk dlm loyang satu plain dan satu cekelat…cam biasa tu.
Bake at 175-180C about 50 minit.
Chocolate Ingredients:
80 gm Sugar
2 large eggs
Sifted Together:
160 gm. cake flour
20 gm cocoa powder
1 tsp baking powder
1/4 tsp salt
60 gm fresh milk
70 gm melted butter
Mix all the fillings together:
250 gm Cream cheese - softened
4 tbsp caster sugar
1 tbsp lemon juice
Method:
(1) Whisk eggs and caster sugar till light and fluffy.
(2) Add in fresh milk and melted butter into whisked eggs and lightly mix it.
(3) Pour in sifted flour ingredients and mix till well mixed.
(4) Pour chocolate batter into paper cups and then scoop a teaspoon of cream cheese mixture on top.
(5) Bake at 180C for about 20 mins or till golden brown.
(6) Remove from oven and cool on wire rack.
MARBLE CUPCAKE
Bahan A
6 biji telur di sejukkan
6oz tepung hongkong
2oz tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
10oz gula castor
1 sudu kecil ovelette
1 sudu kecil vanilla essence
Bahan B
10oz butter
2 sudu makan susu pekat (condensed milk)
(kedua bahan B di pukul bersama hingga kembang dan putih)
2 sudu makan serbuk cocoa
sedikit chocolate emulco atau paste
Cara menyediakannya :
Pukul Bahan A jadi satu hingga naik dan gebu. Gunakan spatula dan masukkan bahan B kedalam bahan A and gaul hingga rata. Adunan di bahagi dua. Sebahagian dimasukkan serbuk cocoa yang telah diayak dan sedikit choc emulco. Letakkan adunan kedalam papercups berselang-seli seperti membuat kek marble.
KEK MARBLE BADAM
Sumber: Shamsiah Md Shariff
Sumber: Shamsiah Md Shariff
Bahan-bahan:
250 gram mentega
5 ½ oz gula halus/ gula kaster
4 biji telur (sederhana) atau 5 biji telur (kecil)
1 oz badam kisar (tidak perlu disanggar)
5 oz tepung naik sendiri
2 sudu makan susu pekat manis (condensed milk)
1 ½ sudu teh esen ros
Sedikit pewarna merah dan hijau
Cara-cara:
1. Pukul butter dan gula halus hingga gebu.
2. Masukkan telur satu-persatu. Jika adunan tidak cantik (curdles/ bergentel), masukkan 1 atau 2 sudu makan tepung self-raising (ambil daripada sukatan tepung 5 oz yang telah diperuntukkan tadi, usah tambah tepung lagi).
3. Masukkan esen ros dan susu pekat. Pukul adunan kek lagi hingga rata.
4. Masukkan badam kisar dan baki tepung self-raising tadi. Gaul rata.
5. Bahagikan adunan kek kepada tiga, satu bahagian diwarnakan merah, satu bahagian lagi diwarnakan hijau dan biarkan satu bahagian tanpa berwarna .
6. Sediakan loyang loaf tin yang telah disapu mentega dan dialas dengan kertas kuih.
7. Masukkan adunan yang berlainan warna itu ke dalam tin kek berselang-seli.
8. Bakar di dalam ketuhar dengan kepanasan 160 darjah selsius selama 30 minit, kemudian kecilkan api menjadi 150 darjah selsius dan bakar kek lagi selama 20-30 minit.
Bahan-Bahan:
100 gm mentega tanpa lemak
100 gm gula ising
3 biji telur (ambil 2 kuning dan 3 putih)
200 gm tepung naik sendiri
2 sudu makan susu cair
1 camca teh asen vanilla
serbuk koko (ikut suka)
Cara:
Pukul mentega dan gula ising hingga betul-betul kembang. Kemudian, masukkan telur sebiji deni sebiji dan diikuti dengan asen vanilla dan susu. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Teruskan memukul adunan dengan perlahan untuk seketika sehingga benar-benar sebati. Bahagikan adunan kepada dua bahagian yang dimasukkan ke dalam bekas berasingan.
Satu bahagian ditambah dengan serbuk koko. Sediakan acuan loyang yang telah digriskan terlebih dahulu dengan dedikit mentega. Sudukan adunan ke dalam loyang dari kedua-dua bahagian secara berselang-seli sehingga kelihatan berbelang. Bakar adunan selama 20 hingga 30 minit dengan suhu 180 C.
Tambahan:
Pewarna boleh diubah mengikut citarasa sendiri dan jika suka boleh ditambah dengan coklat chip.
No comments:
Post a Comment