- Welcome To My Kitchen -


There is no spectacle on earth more appealing than that of a beautiful woman in the act of cooking dinner for someone she loves.

Thomas Wolfe (1900–1938), U.S. author. The Web and the Rock, ch. 28 (1939).




Daisypath Anniversary Years Ticker

Weight Loss B4 The BIG Day

Saturday, May 24, 2008

Boring....

Today,it's all about bread & anything to do with wheat.For breakfast i took roti canai dipped into dhal , curry & sambal (i like to mix 3 of them together but i prefer dhal the best).

ROTI CANAI

Bahan-bahan:
600 g tepung gandum
1 camt garam
1 camt gula halus
2 biji telur, dipukul
125 ml susu segar
125-130 ml air
3-4 camb minyak
3-4 camb minyak sapi
minyak/minyak sapi utk menggoreng

Cara Membuat :
Gaulkan 3 bahan pertama, masukkan telur, susu dan air sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh. Uli selama 10 min hingga licin dan lembut. Jika terlalu keras, basahkan tangan dengan air kemudian uli lagi. Bahagikan 7 atau 8 bebola. Letak dalam mangkuk. Lumur dengan minyak dan minyak sapi. Tutup dengan tuala lembab, biar 6-8 jam (semalaman). Ambil sebiji, leperkan senipis yg boleh (stail tersendiri). Angkat hujungnya dan biar memanjang seperti tali kemudian buatkan bulatan. Leperkan agar lapisannya bercantum semua. Jika cara ini sukar, memadai dengan melipat 4 kemudian goreng dalam sedikit campuran minyak/minyak sapi.

For lunch, i took all 4 of the following 'indulgence'.Not too heavy but can at least fill my stomatch til' dinner time.I don't think i want to eat rice today,again.Jd mat saleh ckit hari ni.....



BUN DAGING

Bahan A
500 gm tepung high protien
30 gm susu tepung
50 gm gula
1 paket ibu roti [11 gm]
1 s/k pelembut roti [optional]
1 biji telur
1/2 s/k garam

Bahan B
250 ml air
80 gm majerin

Bahan Inti Daging
200 gm daging kisar [peroikan daging dan toskan]
1 bawang besar
2 ulas bawang putih
2 biji tomato
1 s/b minyak
3 s/b cili sos [jika nak pedas..tambahkan cili mesin]
3 s/b tomato sos
garam
minyak

Cara Memasak Bahan Inti:
1. Potong dadu semua bahan
2. Tumis bawang besar dan bawang putih hingga layu.
3. Masukkan daging kisar dan tambahkan garam serta tomato sos dan cili sos.
4. Kacau hingga daging empuk. Biarkan sehingga pekat.
5. Masukkan inti dalam pinggan dan biarkan sejuk

Cara Penyediaan
1. Masukkan dan gaulkan rata semua bahan A.
2. Masukkan air dan gaulkan lagi sehingga sebati.
3. Masukkan majerin dan gaulkan sehingga adunan kelihatan sebati [ anggaran 10 minit].
4. Bahagikan adunan pada 60 gm setiap dan buatkan bulat2. Perapkan sebentar.
5. Ambil doh dan leperkan. Masukkan inti daging dan tutup semula.
6. Perapkan dalam lyang yg telah disapukan minyak sehingga saiz roti naik sekali ganda.
7. Sapukan dengan kuning telur.
8. Bakar dalam suhu 200'C selama 20 -25 minit atau sehingga kuning keemasan.
9. Keluarkan dan sapukan majerin untuk kelihatan berkilat dan menarik.



GARLIC BREAD

Bahan-bahan:
Bahan roti perancis
500 g tepung berprotein tinggi / tepung roti
20 g yis mampat (segar)
300 ml air suam
1/2 camt garam

Utk glis
125 ml air suam
1/2 camt garam
Cara Membuatnya :
Ayak tepung + garam. Larutkan yis + sed air, masukkan ke dalam tepung. Campur baki air dan uli selama 15-20 min. Tutup mangkuk dan biar doh kembang 2 x ganda dari saiz asal. Bentukkan doh memanjang, letak atas tin pembakar bertabur tepung. Kelarkan roti menyerong dengan pisau tajam. Glis dengan air garam. Tutup dgn plastik dan biar roti kembang 2 x ganda (di tempat hangat).
Sapu dgn air bergaram sebelum dibakar pada 220 C selama 15 min. Turunkan suhu ke 180 C dan bakar 20 min lagi.

Mentega bawang putih
1 btg roti perancis
130 g mentega
1 camb parsli cincang (jika tiada, guna jenis kering dlm botol)
1/2 camb bawang putih cincang
sedikit garam

Kelar roti sedalam 3/4 (jgn putus). Pukul bahan lain hingga kembang. Sapu campuran mentega pada setiap kepingan roti, tangkupkan semula. Balut dengan kertas aluminium (foil). Bakar pada 190 C selama 15 min. Buka foil dan bakar lagi 5 min.


BLUEBERRY MUFFIN

Bahan A
220 gm teppung gandum
100 gm gula kastor
1 s/b bakign powder
1/2 s/k garam

Bahan B
2 biji telur [pukul sedikit]
50 ml minyak jagung
50 ml butter cair
150 ml susu segar

Bahan C
200 gm blueberry filling/jam

Cara
1. Gaulkan semua bahan A dalam mangkuk.
2. Gaulkan bahan B dlam mangkuk berasingan.
3. Campurkan bahan B dalam mangkuk bahan A.
4. Panaskan oven 180'C selama 10 minit.
5. Masukkan adunan separas 3/4 dalam mangkuk kertas muffin.
6. Sudukan blueberry filling/jam dalam adunan di dlaam mangkuk muffin.
7. Bakar muffin selama 25 - 30 minit.




SOSEJ GULONG BREADCRUMB

Bahan
5 batang sosej ayam [potong 2]
10 keping roti sandwich [buangkan tepi..boleh smpan buat puding roti.. ]
3 biji telur [pukul]
breadcrumb
500 ml minyak

Cara
1. Gulongkan sosej dalam roti.
2. Celupkan dlam bancuhan telur.
3. Golekkan dalam breadcrumb.
4. Gorengkan dengan api sederhana.
5. Angkat dan hidangkan dengan cili sos.

No comments:


One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well.
Virginia Woolf (1882–1941), British novelist. A Room of One’s Own, ch. 1 (1929).