- Welcome To My Kitchen -


There is no spectacle on earth more appealing than that of a beautiful woman in the act of cooking dinner for someone she loves.

Thomas Wolfe (1900–1938), U.S. author. The Web and the Rock, ch. 28 (1939).




Daisypath Anniversary Years Ticker

Weight Loss B4 The BIG Day

Monday, May 26, 2008

He's Cooking...- Mee Bakso

Early this morning,my fiance called.Urgent!U know what,he's asking for 'mee bakso' recipe.He asked me to look for the recipe in internet.I was surprised as he was not that into mee,especially indon food.Erm,actually the general workers at the site project asked him to cook mee bakso.Ada2 aje...He stayed at the site with the general workers & sub-cons.All of them are indon.They already knew that he was a good cook,so almost every day they asked him to cook.They will buy & prepare the ingrediants & he'll cook.He had to cook if he wanted to eat there bcoz' he can't stay with their cooking;every day they fry egg with boiled or fried veggie.
& today they ask him to cook 'mee bakso',something that he haven't cook or eat in his life.So,to save his grace,he asked me to look for the recipe.So,here are some of the recipes i found & i put it here for my future reference.....

MEE BAKSO

Bahan
500 gm tulang lembu
200 gm lemak muda atau tetal
300 gm daging [kisar]
5 s/b tepung jagung
2 kiub pati daging
1 bungkus rempah sup bunjut
sos cili kicap
daun sup & daun bawang [hiris]
hirisan kobis
500 gm mee kubing [celurkan]
air secukup
garam
10 ulas bawang merah [mayang nipis]
Minyak

Bahan tumbuk
1 s/b lada hitam[kisar]
5 ulas bawang putih
5 cm halia
3 cm lengkuas

Cara
1. Bersihkan tetel/lemak muda dan tulang lembu dan rebuskan bersama bahan tumbuk dan rempah sup bunjut sehingga lembut.
2. Panaskan minyak dan gorengkan bawang untuk buat bawang goreng.
3. Masukkan bawang goreng kedalam periuk sup dan renehkan sehingga lembut.
4. Daging kisar tadi di gaulkan dengan tepung jagung dan sedikit garam dan bulat2kan. Sekiranya lembek bolehlah tambahkan tapung jagung.
5. Bila kuah tulang telah mendideh masukkan bebola daging dan rebuskan sehingga masak.
6. Untuk menghidangkan, ambil mee kuning dan daun sup & daun bawang, hirisan daun kobis dan sos cili kicap. Tuangkan sup dan bebola daging atas mee.

BAKSO

Bahan-bahan:
2 ulas bawang besar (kisar)
3 ulas bawang putih (kisar)
1 inci halia (ketuk)
sedikit pepper n garam secukup rasa
air
(stok ayam or stok daging)
daun sup/bawang

Mee kuning
tauge
bunga kobis (rebus seketika)
jagung muda (baby corn)- rebus
lobak merah (optional)- rebus

Bebola daging (dah siap in paket) - boleh beli @ any supermarket
OR
isi ayam
bwg putih
lada sulah
tepung jagung
garam&gula
putih telur
(isi ayam di blend bersama bwg putih,smpai hancur,gaul isi ayam yg diblend td dengan lada sulah,garam,gula,tpung jagung
akhir sekali masukkan telur putih.) - buat mcm bebola ayam ..bulat2 kan..masukkan dalam sup yg mendidih..bila dah terapung di angkat dan ketepikan.

Cara- cara buat sup:
Panas minyak..masukan kesemua bahan kisar n halia hingga naik bau..kalau anda suka bole gunakan rebusan tulang ayam atau pun rebusan daging..OR (stock ayam/daging) setelah mendidih masukkan lada sulah,garam secukup rasa..bila dah masak..matikan api dah boleh dihidangkan bersama mi kuning,taugek,sayur-sayuran dan juga bebola daging atau ayam..

Mee Bakso

Bahan Bakso:
1 kg daging cincang
250 gm tepung ubi
180ml air
2 biji telor garam & gula (ikut rasa)
5 ulas bawang putih (dihaluskan)
1 sudu teh serbuk lada putih (merica) air untuk merebus

Cara:
Kesemua bahan di atas dicampurkan. Uli sehingga bahan tadi tidak
melekat. Setelah sebati kesemuanya, ambil sedikit adunan daging cincang
tadi dan kepalkan ditangan, keluarkan melaluicelah ibu jari dan jadri
telunjuk (jadi bulat). Didih air di dalam periuk dan masukkan bakso yang telah
dibulatkan. Masak sehingga bakso timbul (macam rebus buah melaka).
Setelah bakso timbul. angkat dan toskan.

* Kuahnya sama macam kuah mee sop cuma ia menggunakan stok daging.
Boleh gunakan daging atau tulang daging untuk dapatkan stok daging tersebut.
Kalau nak senang, gunakan saja stok daging segera. Jangan lupa letakkan
beberapa daun salam dan sehelai dauh limau purut untuk mendapatkan
aromanya. Setelah kuah hampir mendidih, masukkan bakso tadi.

Bahan untuk hiasan bakso:
(jika suka): bawang goreng, daun sop dan daunbawang, mayangkan sayur
kobis, taugeh, sos cili/tomato, cili api tumbuk dan juga kicap.


MEE BAKSO JAKARTA

Bahan2:
mee kuning
telur direbus

Bahan Untuk Sup:
bawang putih(cincang halus@kisar)
lada putih
daun sup&daun bawang

Bahan Untuk Bakso:
isi ayam
bwg putih
lada sulah
tepung jagung
garam&gula
putih telur

Cara membuatnya:
isi ayam di blend bersama bwg putih,smpai hancur,gaul isi ayam yg diblend td dengan lada sulah,garam,gula,tpung jagung
akhir sekali masukkan telur putih.
sementara itu didihkan tulang ayam,bwg putih,bila mendidih,msuk lada sulah,garam,gula.tabur daun sup n bawang.
bulat2kan isi ayam,msukkan dalam sup yg mendidih,msakla hingga bebola2 ayam td terapung@masak sempuna.
hidang dgn mee kuning n telur rebus

No comments:


One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well.
Virginia Woolf (1882–1941), British novelist. A Room of One’s Own, ch. 1 (1929).