- Welcome To My Kitchen -


There is no spectacle on earth more appealing than that of a beautiful woman in the act of cooking dinner for someone she loves.

Thomas Wolfe (1900–1938), U.S. author. The Web and the Rock, ch. 28 (1939).




Daisypath Anniversary Years Ticker

Weight Loss B4 The BIG Day

Saturday, June 13, 2009

Ayam Masak Lemak Cili Api

Biasa klau masak lemak cili padi, saya ikut stail org negori; taruk cili api, kunyit hidup & serai jer, no bawang, no halia. Tp ari ni saya buat stail yg our family buat. Ni seme gara2 mkn kt umah my cousin ari tu. My hubby ni cerewet ckit bab mkn ayam. Klau masak ayam, kna goreng dulu. Sbb tu la die kureng ckit klau gulai ayam. & klau masak lemak cili padi, dia biasa guna udang, kerang, ketam & lala. Ayam blom prnh cuba. Tp bila my cousin masak ari tu, dia terus jatuh hati kt masakn tu. Pg2 td dia gi beli ayam, suruh masak gulai cili padi my cousin's style. Boleh la kot panggil ayam masak lemak cili api tp mat gebu bg nama ayam lemak kuning. Boleh la tu...


Ayam Masak Lemak Cili Api
My Cousin's Style
Gambar :
cintarasa

Bahan-bahan
1/2 ekor ayam
5 ulas bawang merah ]
3 ulas bawang putih ]
1 inci halia ] dikisar halus
1/2 inci lengkuas ]
1 inci kunyit hidup ]
10 biji cili api ]
2 batang serai - dititik
3 biji kentang - dibelah 4
1 keping asam gelugor
1 mangkuk santan pekat
Air secukupnya
Garam, gula & serbuk perisa secukup rasa

Cara-cara
1. Masukkan ayam, bahan2 yg tlh dikisar, serai, asam gelugor & sedikit air ke dlm periuk. Biarkan ia menggelegak & ayam hampir masak.
2. Kemudian masukkan ubi kentang & biar hingga ubi kentang sedikit empuk.
3. Masukkan santan pekat, gula, garam & serbuk perisa. Biarkan ia menggelegak seketika @ hingga masak.
* Masakan ini agak pekat/tidak sgt berkuah sbb saya guna santan pekat.




AYAM LEMAK KUNING
Sumber : Mat Gebu

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 ekor ayam, potong 16
5 biji kentang
4 batang serai, dititik
1 inci lengkuas, dititik
300 ml pati santan
1000 ml santan cair
2 keping asam gelugor
5 - 6 biji cili padi, diketuk (jika suka)
Garam dan gula secukup rasa
10 biji bawang merah*
1 biji bawang besar (yang sederhana)*
5 ulas bawang putih*
2 inci halia*
1 inci kunyit hidup*
3 biji cili merah*
8 biji cili padi*
2 biji buah keras*(*dikisar halus)

CARA MEMBUATNYA :-)
1. Ayam dibuang kulit, cuci bersih, lumur dengan jus limau nipis dan sedikit garam, gaul rata dan perap 10 minit, cuci kembali dan toskan. Kentang dikupas, belah 4 setiap biji dan rendam.
2. Dalam periuk, masukkan ayam, serai titik, lengkuas, bahan2 kisar dan asam gelugor. Gaul rata dan didihkan hingga ayam kecut. Tuang santan cair dan masak hingga mendidih. Perlahankan api.
3. Masukkan kentang dan masak hingga kentang empuk, tambah pati santan, perisakan dengan garam dan sedikit gula. Biar mendidih sambil dikacau sekali sekala. Akhir sekali masukkan cili padi yang diketuk. Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api.
4. Hidangkan segera bersama nasi hangat, sambal belacan dan ulam2man..




AYAM MASAK LEMAK CILI PADI
Sumber : Kak Madiha

Bahan2
1/2 ekor ayam saiz sedang
3 biji ubi kentang ~ kopek & potong empat
1 kotak santan segera (200 ml)
2 cawan air (tambahan utk kuah ~ kalau tak cukup tambah lagi tp jgn byk nanti kuah cair)
20 biji cili padi (boleh lebihkan atau kurangkan ikut kepedasan yg anda suka) ~ ditumbuk halus
1 inci kunyit hidup ~ ditumbuk halus
2 batang serai ~ diketuk
1 keping asam gelugur
garam & perasa
serbuk kunyit ~ jika mau warna kuning yg lebih mengancam

Cara Memasak
1. Senang jer masaknya... ceburkan semua dlm periuk dan tenggek atas api sederhana.
2. Tunggu hingga ayam & kentang empuk.. sambil dikacau2 selalu takut santan membuak nanti tak cantik pulak kuah tu.
3. Rasakan garam & asamnya.. dah siap..

No comments:


One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well.
Virginia Woolf (1882–1941), British novelist. A Room of One’s Own, ch. 1 (1929).