
Ada org confuse pulut bakar ni dgn pulut panggang @ pulut udang @ pulut lepa. Actually pulut bakar is difefrent. The shape is round and it is wrapped in banana leaf. The taste is delicious and it has sweet aroma. & yg ptg dia takde inti mcm pulut panggang tu. Kuih ni famous kt klantan & utara trganu (jertih & besut). Saya mmg prnh mkn kuih ni, buah tgn dr family mertua cousin saya yg dibawakan khas dr kelantan.
Rasanya bleh cuba resepi ni wp takde acuan khas dia. Klau x silap, dia gunakan acuan tembaga bulat. Apart of mkn pulut kukus ke, pulut tanak ke, ada baiknya kita mkn pulut yg dibakar plak.

Pulut Bakar
Sumber : ppak kelantan
Bahan-bahan :
2 cupak beras pulut (rendam 3-4 jam)
1 kilo gula
1 1/2 kilo kelapa parut (ambil 2 cawan pati santan)
15 biji halba
1 sudu garam besar
10 kuntum bungan cengkih
Cara Membuatnya :
1. Beras dikukus sampai masak.
2. Masukkan ke dalam bekas.
3. Kemudian masukkan garam, gula, halba, bunga cengkih dan santan.
4. Dibiarkan selama 12 jam sebelum dimasukkan ke dalam acuan bakar.



No comments:
Post a Comment