- Welcome To My Kitchen -


There is no spectacle on earth more appealing than that of a beautiful woman in the act of cooking dinner for someone she loves.

Thomas Wolfe (1900–1938), U.S. author. The Web and the Rock, ch. 28 (1939).




Daisypath Anniversary Years Ticker

Weight Loss B4 The BIG Day

Tuesday, June 23, 2009

Singgang Berempah

Kadang2 buntu gak nk masak apa. Klau hari2 mkn benda yg sama, alamak suami pn boleh lari. Dh lama tak makan singgang tp slalu masak singgang versi pantai timur & singgang pedas jer. Boring gak. Cuba2 la cari kot2 ada resepi singgang yg different ckit. Voila, jupe resepi singgang yg mmg lain dr yg lain, singgang berempah from mat gebu. Mmg la nmpak mcm remeh sbb byk sgt bhnnya tp mmg sedap. Aku dh cuba beb. Thank en. mat gebu sbb beri resepi yg berlainan utk org mcm saya yg tak reti nk reka sndiri resepi.


Singgang Berempah
Sumber : Mat Gebu

BAHAN-BAHANNYA :-)
3 ekor ikan kembong besar, siang, cuci bersih dan kerat 2 setiap ekor
1 biji tomato, dibelah 4
1 batang serai, dititik
2 kuntum bunga kantan, belah 2 setiap kuntum
2 - 3 keping asam gelugor
1 kiub ikan bilis "Maggi"
Garam secukup rasa
Air secukupnya
7 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1/2 inci halia*
1/2 inci lengkuas*
1 inci kunyit hidup*
10 biji cili padi*
3/4 camca teh lada hitam biji*
1 1/2 camca teh ketumbar biji*
1/2 camca teh jintan halus*(*ditumbuk hingga halus)

CARA MEMBUATNYA :-)
1. Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis bahan2 tumbuk halus hingga harum, masukkan serai dan tuang air secukupnya (anggaran 800 ml). Masukkan juga asam gelugor dan kiub ikan bilis. Biar mendidih.
2. Masukkan ikan dan juga bunga kantan. Perasakan dengan garam secukupnya, kalau nak letak sedikit serbuk perasa pun ok (tapi mat tak guna, sebab dah ada kiub ikan bilis).
3. Akhir sekali masukkan belahan tomato dan masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan hangat bersama nasi...Boleh ber"asap" telinga waa cakap sama luuu!!!!




Singgang Berempah CMG
Posted by
nareen

Bahan Utama
4 - 5 keping ikan merah (atau apa2 ikan yang digemari)
2 biji tomato, belah
4 setiap biji
2 batang serai dititik
1/2 cawan jus asam jawa
1 ketul kiub ikan bilis "MAGGI" (optional)
Garam secukup rasa
Air mengikut keperluan

Bahan Tumbuk
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
1 camca teh lada hitam biji
8 biji cili padi
1 camca teh ketumbar biji
1/2 camca teh jintan manis

Cara membuatnya
1. Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis bahan2 tumbuk hingga harum,
2. masukkan serai dan tuang air (ikut keperluan).
3. Masukkan kiub ikan bilis (jika guna) dan juga jus asam jawa. Biar mendidih.
4. Masukkan ikan yang telah dibersihkan dan tambah garam secukup rasa.
5. Biar mendidih atas api sederhana hingga ikan masak.
6. Akhir sekali masukkan belahan tomato.
7. Sesuaikan rasa dan jika ok, boleh dihidangkan....

No comments:


One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well.
Virginia Woolf (1882–1941), British novelist. A Room of One’s Own, ch. 1 (1929).