- Welcome To My Kitchen -


There is no spectacle on earth more appealing than that of a beautiful woman in the act of cooking dinner for someone she loves.

Thomas Wolfe (1900–1938), U.S. author. The Web and the Rock, ch. 28 (1939).




Daisypath Anniversary Years Ticker

Weight Loss B4 The BIG Day

Monday, June 29, 2009

Umbut Kelapa Sawit

First time dgr nama resepi ni tkejut gak. Biasa org masak umbut kelapa & umbut batang pisang jer. Tp kali ni umbut kelapa sawit. Very fascinating. Aku mmg tak prnh dgr & tak prnh mkn masakan ni TAPI aku prnh la mkn umbut kelapa sawit fresh2 sbb dulu2 masa kecik2, ayah aku keje kt ladang kelapa sawit. Dia slalu bawa balik buah kelapa sawit yg relai & yg pecah utk dijadikn makanan ayam & itik serta sebagai sumber utk menghidupkn api (masa tu umah kami masih guna dapur kayu, so kami guna buah kelapa sawit yg diketuk hingga leper sehingga mengeluarkn minyaknya utk menghidupkn api dapur). Since my dad main tabur jer buah kelapa sawit tu kt depan umah utk dijadikn makanan ayam & itik, lama kelamaan keliling umah kami ditumbuhi pokok kelapa sawit hasil dr biji kelapa sawit tu. Tapi my dad takde la biarkn pokok tu tumbuh besar, nnti tak pasal2 kwsn umah kami jd ladang kelapa sawit plak. Biasa my dad terus cabut & buang jer anak pokok tu.
& aku plak jenis yg adventurous, seme nk cuba. Ntah sape bg idea (my dad kot), aku cabut anak pokok kelapa sawit tu & makan umbutnya. Mmg manis & lemak. Mmg pantang tengok anak pokok kepala sawit, so tak payah la ayah aku nk cangkul & tebas anak2 pokok tu sbb dh ada irg yg volunteer nk cabut. Ye la, sbb dpt mkn umbutnya. Masa tu umbutnya takde la besar sbb pokok msih kecik. So takde la ilham nk masak ke. Aku nama jer anak pengait kelapa sawit tp tak tau plak umbutnya bleh dimasak. Pak cik aku pn ramai yg duk felda. Takde plak diaorg citer2 pasal hal ni bila pokok kelapa sawit diaorg ditebang utk program tanaman semula. Mungkin diaorg pn tak tau.


Sayur Pedas Umbut Kelapa Sawit
Sumber :
ann-dehouzze

Bahan2:
umbut kelapa @ umbut kelapa sawit @ nangka muda} dipotong memanjang
bawang merah} ditumbuk
bawang putih} ditumbuk
halia} ditumbuk
lengkuas} ditumbuk
kunyit hidup} ditumbuk
lada hitam} ditumbuk
sedikit ikan bilis
sedikit cili padi } ditumbuk
santan secukupnya
garam
gula

Cara2:
Masukkan umbut kelapa sawit bersama2 ngan santan, bahan2 yang ditumbuk dan ikan bilis, masak atas dapur hingga menggelegak, masukkan garam dan gula..biarkan umbut lembut dan bolehlah dihidangkan.habess!!



SAYUR UMBUT KELAPA/POHON SAWIT MUDA/UMBUT ENAU
Sumber :
lindawaty

Bahan :
– 1 kg Umbut atau pohon kelapa bagian atas yang masih lemah dan bisa dimasak, dicuci, diiris tipis seukuran sendok makan, tebal ½ cm, trus remdam supaya tidak berubah warna menjadi merah.
- ½ kg tulang iga sapi atau ayam, dipotong-potong lalu bersihkan .
- 1 iris Labu kuning ,dipotong setebal 2cm

Bumbu :
- 2 gelas santan kental dan 6 gelas santan cair .
- 1 ruas kunyit, laos dan serai sudah dipukul supaya pecah.
- 3 lembar daun salam
- 1 sendok teh ketumbar, sedikit terasi dan garam.
- 6 siung bawang merah dan 2 siung bawang putih

Cara membuat :
- Tiriskan umbut yang telah direndam.
- Rebus tulangan/ayam sampai agak matang, lalu masukkan umbut, dan Labu kuning.
- Ulak semua bumbu sampai halus, kecuali daun salam, laos, dan serai.
- Masukan bumbu kedalam wajan umbut yang sedang direbus.
- Biarkan matang dan meresap.
- Kalau air berkurang bisa ditambahkan sesuai selera.
- Sayur berkuah semacam lodeh.
- Siap dihidangkan

Sayur umbut ini lebih enak dimakan dengan opor ayam, dan sambal goreng kacang putih( kacang tolo ) dan sambal terasi atau sambal mangga muda..

No comments:


One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well.
Virginia Woolf (1882–1941), British novelist. A Room of One’s Own, ch. 1 (1929).