- Welcome To My Kitchen -


There is no spectacle on earth more appealing than that of a beautiful woman in the act of cooking dinner for someone she loves.

Thomas Wolfe (1900–1938), U.S. author. The Web and the Rock, ch. 28 (1939).




Daisypath Anniversary Years Ticker

Weight Loss B4 The BIG Day

Friday, July 4, 2008

Crave

This evening my fiance came to my house.He brought along some chicken satey.I've been crave for the sate since last week when he told me his friend bought satay for him at the site.I thought i wanted to ask him to have satay at kajang, the famous place which sold satay.But he was too tired to travel there,so he bought them on his way to my house.Ok la....Last time,once a month i ate satay kajang at medan selera kajang with farah,my x-collegue.
My sister-in-law is very good in making satay as she helps her mother making satay for reservation.So,every time she came to my house at kt,we asked her to make satay.So,this is her recipe.I forgot her 'kuah satay' recipe.I'll get from her next time.

SATE AYAM

Bahan-bahan
250g ayam
3 sudu besar gula
2 sudu makan serbuk jintan manis
2 sudu makan serbuk jintan putih
1 sudu makan garam
1/2 sudu makan serbuk kunyit

Cara Membuat
1) Potong ayam sebesar ibu jari.
2) Kemudian perap dengan bahan-bahan perapan selama 1 jam.
3) Cucuk pada lidi satay dan bakar sehingga masak.


SATAY AYAM [stail bakar dalam oven]

Bahan:
500 gm isi ayam/daging [hiris kecil dan nipis]
1 inci lengkuas - dikisar
1 inci halia - dikisar
3 batang serai - dikisar
1 s/k jintan manis - dikisar
1 s/k jintan putih - dikisar
1 s/b gula
5 ulas bawang merah - di kisar
2 ulas bawang putih - dikisar
1 inci hidup - dikisar
1 s/k garam - dikisar

Bahan tambahan:
timun [dipotong kecil]
bawang besar [potong kecil]
nasi himpit [potong dadu]
Kuah Kacang

Cara:
Perapkan daging ayam/lembu dengan bahan yang telah dikisar selama 3 atau 4 jam.
2. Masukkan ayam yg telah diperapkan dalam loyang dan bakarkan dalam oven suhu 200'C selama 30 minit.
3. Hidangkan bersama bahan tambahan dan Kuah Kacang.

NOTA:
Sekiranya nak digoreng..[boleh dimakan dengan nasi putih atau nasi tomato]
Panaskankan minyak dan tumiskan bahan yg diperapkan.
Masukkan bawang besar dan lada merah yg dipotong kecil.

KUAH SATAY @ KUAH KACANG

Bahan:
1/2 kg kacang tanah..goreng ..buang kulit..tumbuk kasar/pecah2
1/4 kg daging..hiris nipis
1/2 cawan air asam jawa
1/2 cawan gula merah
1/2 cawan minyak
garam secukup rasa

bahan mesin
3 sudu besar cili mesin
4 batang serai
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
8 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 biji buah keras

Cara:
1. Tumiskan bahan mesin sehingga wangi dan garing.
2. Masukkan daging dan biarkan sehingga lembut.
3. Bila dah naik minyak masukkan air asam jawa dan kacang. Tambahkan sedikit air jika pekat sangat.
4. Masukkan gula dan garam secukupnya. Biarkan sehingga naik minyak.



SATAY AYAM

Bahan-bahan:
400 gm isi ayam - di potong dadu
3 sdm kicap pekat manis
2 sdm air asam jawa pekat
sedikit minyak masak
1 sdt jintan manis/halus
1 sdt ketumbar
1 sdm kunyit serbuk
sedikit garam

Bahan-bahan yang dikisar
8 biji bawang kecil
3 biji lada merah
4 ulas bawang putih
2 ibu jari lengkuas

Cara.
Gaulkan semua bahan2 tadi dan perap sekurang-kurangnya 1/2 jam sebelum mencucuk ke lidi.

Nota:
resepi ini lebih sesuai untuk dibakar seperti satay biasa. Tapi kalau hendak mengoreng... gunakan minyak yg tidak terlalu byk mahupun tidak terlalu sedikit.

Sate Lilit Ayam

BAHAN-BAHAN SATE:
Isi ayam yang dikisar
Serai
Cekur (dikisar)
Kunyit hidup (dikisar)
Lengkuas (dikisar)
Bawang merah (dikisar)
Bawang putih (dikisar)
Cili padi (dikisar)
Cili merah (dikisar)
Belachan (dikisar)
Biji ketumbar (dikisar)
Serbuk lada hitam
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN-BAHAN KUAH KACANG:
Kacang tanah (digoreng dan dikisar)
Cili boh
Serai
Gula merah
Air
Santan

Cara menyediakan satay:
1. Mula-mula kita gunakan isi ayam yang dikisar, campurkan je dengan semua bahan-bahan yang lain. Kalau campuran tu agak lembik dan tak dapat nak bentukkan, campurkan sedikit kelapa parut.Tidak perlu diperap lama-lama.
2. Gaulkan semua bahan-bahan sehingga rata dan kepalkan pada batang serai. Kalau taknak gunakan batang serai pun takpe, boleh gunakan lidi sate biasa, tapi kalau kita gunakan batang serai, sate lilit kita akan ada aroma serai dan rasa dia lagi sedap!
3. Lepas dah kepalkan semua, kita boleh panggangkannya seperti sate biasa.
4. Sambil tunggu sate kita siap dipanggang, kita sediakan kuah kacangnya.

Cara menyediakan kuah kacang:
1. Mula-mula kita tumiskan cili boh hingga naik bau, bila bau dah harum kita masukkan sedikit air, masukkan serai.
2. Tunggu mendidih kemudian masukkan kacang tanah yang dah digoreng dan ditumbuk sehingga lumat.
3. Campurkan sedikit gula merah secukup rasa dan campurkan sedikit santan. Jangan lupa garam ye.
4. Hidangkan sate lilit bersama kuah kacang. Mudah dan sedap! Selamat mencuba!

Note : Sate lilit ni sebenarnya ialah salah satu masakan tradisional Bali, dan sate lilit ni terbahagi kepada beberapa jenis, ada sate lilit udang, sate lilit ikan, sate lilit daging, sate lilit itik dan juga sate lilit ayam.

SATE AYAM

Bahan (Untuk 24 tusuk):
2 buah dada ayam 1 sdm minyak goreng
tusuk sate

Bumbu yang dihaluskan:
5 butir bawang merah
2 siung bawang putih
1 sdt ketumbar
2 cm kunyit
1 sdt asem jawa
garam secukupnya
gula jawa secukupnya

Cara Membuat Sate:
1. Pisahkan daging dada ayam dari tulangnya.
2. Potong daging ayam sesuai selera. Biasanya 1x2x2 cm.
3. Aduk potongan ayam dengan minyak goreng dan bumbu yang sudah dihaluskan lalu diamkan selama 15-30 menit supaya bumbu meresap.
4. Kemudian, tusukan 3-4 potong daging ayam pada setiap tusukan sate.
5. Panggang sate di atas bara api sampai sate matang, jangan lupa sate perlu dibolak-balik waktu memanggang.
6. Sate siap dihidangkan dengan membubuhkan Sambel Sate diatasnya lalu taburkan irisan bawang merah di atas Sambel Sate.
7. Sate paling enak kalu dimakan sewaktu masih panas.

SATAY

Bahan-bahan satay:
1 kg isi ayam/daging } dihiris kepingan 2.5 x 2.5cm
1 1/2 sudu kecil garam
4 sudu besar gula pasir
2 sudu besar madu
2 sudu besar minyak masak
lidi sate
minyak untuk merenjis(dgn serai yg dititik)

Bahan yg perlu dikisar:
3 ulas bawang merah
2 biji buah keras
2 ulas bawang putih
3 cm kunyit hidup atau 2 sudu kecil kunyit serbuk
4 cm halia
2 batang serai
4 cm lengkuas
1 sudu besar ketumbar } disangai
1 sudu kecil jintan manis } disangai
1 sudu kecil jintan putih } disangai

Cara membuatnya:
1. Campurkan gula, madu, minyak masak dan garam ke dalam bahan-bahan kisar.
2. Perap daging dengan bahan kisar sekurang-kurangnya selama 3 jam .
3. Cucuk dengan lidi dan bakar, sambil merenjis dengan minyak menggunakan serai hingga sate masak.
4. Sajikan dengan kuah kacang, nasi impit, ketupat, bawang dan timun.

Tips: Lidi terlebih dahulu direndam di dalam air selama 2 jam sebelum digunakan untuk mengelakkan lidi hangus bila satay dibakar.

KUAH KACANG

Bahan
0.5 kg Kacang tanah digoreng, buang kulit & kisar kasar
5 ulas bawang merah dimayang
2 batang serai dititik
1 inci lengkuas dititik
250 g daging dipotong kecil
gula merah/gula kabung
gula pasir
garam secukup rasa
air asam jawa secukupnya

Bahan di bawah digoreng dgn sesudu besar minyak masak, biarkan sejuk kemudian kisar
15-20 tangkai cili kering
7 ulas bawang merah
belacan sebesar guli

Cara seterusnya
1-Tumis bawang merah yg dimayang, serai, lengkuas sampai garing dgn sesenduk minyak masak
2-masukkan daging- goreng sebentar
3-Masukkan bahan yg digoreng dgn minyak tadi, tambah air sikit- biar kering sampai cili masak
4-masukkan gula, garam, air asam + tambah air lagi
5-Biar mendidih, masukkan kacang kisar tadi....masak sampai mendidih...

No comments:


One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well.
Virginia Woolf (1882–1941), British novelist. A Room of One’s Own, ch. 1 (1929).