MACARONI WITH BOLOGNESE SAUCE
bhn2(pasta):
1 @ 1/2 pkt macaroni, spagetthi, linguini, fettucini (apa2 la yg u all suka heh)
air
butter / minyak
method:
didihkan air
masukkan minyak & pasta masak hingga kembang @ al dente (bak kata chef2)
bhn2(kuah/gravy):
daging cincang/minced beef @ chicken (as off my case daging burger pun bole dah daging takde)
cili giling/paste
tomato puree
sos cili & tomato
bawang (untuk ditumis)
gelangan bawang
air
gelangan bawang
mixed herbs
minyak
method:
- tumis bawang
- masuk cili giling & goreng sampai garing
- masuk tomato puree & daging
- masukkan air
- bila dah didih balance the taste dengan sos cili & tomato
- kalu suka bole masukkan button mushroom / mix vege
- masukkan gelangan bawang, garam & mixed herb
** kalu guna daging burger rendam until kembang & bole hancur2 kan
** kalu daging cincang pun hancur2 kan or else dia jadi ketul2 dlm kuah
** u can also try maggi spagetthi bolognese instant mix
** kalu guna button mushroom hiris la ekk or potong dadu ada plak lekat mkn seketul gitu
MACARONI AYAM KUAH TOMATO
Bahan-bahan :
1kg dada ayam dipotong kecil-kecil
4 biji tomato sederhana dibuang biji dan dipotong kecil dan dikisar
2 ulas bawang putih dikisar
1/2 sudu besar lada puih serbuk
1 sudu besar mentega atau margarine
6 sudu besar pati tomato
(kalau tak suka masam sangat .. gantikan dengan tomato sos sahja)
800ml air
1 batang lobak merah sederhana di kupas kulit dan potong dadu kecil
50g kacang peas
air perahan dari 1 biji lemon
garam secukup nya
gula jika suka
Cara :
Gaul ayam bersama serbuk lada putih dan tomato kisar dan bawang putih. Pijarkan mentega, tumis ayam bercampur tomato . Kacau sehingga rata. Masukkan pula pati tomato, air, lobak dan kacang peas. Setelah mendidih, campur air perahan lemon, serta garam secukup rasa. Kacau lagi sehingga daging ayam dan lobak empuk.
From: ACC - Rosemary IMCEAMS-UMWT_001_rose@umwt.toyota.co.jp
Bhn:
200 gm makaroni - direbus & toskan airnya
200gm daging lembu & 300 gm tulang lembu - direbus & simpan airnya
100 gm udang basah
100 gm sotong
bwg merah, bwg putih, halia, lengkuas - ditumbuk halus
3 @ 4 camb cili boh
carrot, bunga kobis, baby corn, kobis
2 camb rempah kari
1/2 cawan sos tomato - ikut rasa
3 biji kentang - didadu
garam, serbuk perasa
daun sup & bawang goreng - utk hiasan
Cara:
1. Tumis bhn yg ditumbuk hingga wangi. Kemudian masukkan cili boh & rempah kari & kacau rata.
2. Kemudian masukkan kentang, udang, sotong dan daging. Kacau lagi dan biarkan seketika hingga terbit minyak.
3. Kemudian masukkan air rebusan daging (anggaran 8 cawan) & juga tulang lembu. Biarkan hingga mendidih barulah masukkan sos tomato, dan semua sayuran. Masukkan garam dan serbuk perasa dan biar hingga mendidih.
4. Bila hendak makan barulah masukkan makaroni yg telah direbus tadi. Kalau dimasukkan sekali, nanti makaroni tu kembang sangat, tak sedap.
Bahan-bahannya:-
- 1 Bungkus makaroni
- Segenggam isi udang
- Segenggam isi ayam
- Segenggam irisan daging
- 2 batang daun bawang dipotong kecil
- 2 batang lada besar dimayang-
- lobak merak dipotong ikut suka
- Sedikit kobis bunga
- 2 sudu bawang goreng
- 2-3 biji limau kasturi dibelah dua
- Sedikit cili boh/cili kisar sendiri
Bahan-bahan tumbuk :-
- 2 biji bawang kecil
- 1 biji bawang putih
- Serbuk ikan bilis
Cara-Menyediakannya:-
1. Rebuskan makaroni, masa merebus tu masukkan sedikit planta dalam 2 sudu kecil untuk menyedapkan lagi dan supaya tidak melekat.
2. Tumiskan pulak bahan tumbuk tadi bersama cili boh,bila dah kekuningan dan naik baunya
3. Masukkan isi ayam,udang dan daging gaul rata masukkan juga sedikit air supaya ramuan itu tidak kering.
4. Kemudian masukkan lobak merah, kobis bunga dan makaroni gaul rata-rata masukkam sedikit garam dan perasa bila dah masak tutuplah api
* hidangkan makaroni dengan taburan daun bawang,bawang goreng, lada besar yang dimayang,hirisan telur dan beberapa biji limau kasturi.
Bahan-Bahan
- 300gm macaroni
- 1 sudu besar minyak zaitun
- 1 sudu besar garam
- air secukupnya
- 200gm daging ayam dikisar
- 100gm sawi ( dipotong kecil )
- 3 ulas bawang merah (dikisar )
- 2 ulas bawang putih ( dikisar )
- 3cm halia (dikisar)
- 2 sudu besar pes cili
- 3 sudu besar tomato puri atau sos -tomato
- 60gm sayur campur.
- 1-2 kiub stok ayam
- sedikit garam dan serbuk lada hitam
- 4 biji telur ( dipukul dengan sedikit garam dan serbuk lada hitam )
- sedikit minyak zaitun
- daun sup, daun bawang dan bawang goreng sebagai hiasan.
Cara Memasak
* Didihkan air dan masukkan garam dan minyak zaitun. kemudian masukkan macaroni dan biarkan sehingga macaroni menjadi lembut dan toskan airnya.
* Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga ia berwarna kekuningan.masukkan pula daging ayam kisar dan kacau seketika.
* Masukkan pes cili , tomato puri dan kiub stok ayam.perisakan dengan sedikit garam dan serbuk lada hitam.
* Masukkan sawi dan sayur campur dan gaul sehingga rata
* Sediakan bekas kaca tahan panas dan sapu sedikit dengan minyak zaitun.
* Gaulkan telur ke dalam macaroni dan padatkan ke dalam bekas kaca dan bakar di dalam ketuhar bersuhu 200c selama 30-45 minit.
* sedia dihidangkan
MAKARONI LADA HITAM
BAHAN BAHAN
200 g makaroni (rebus dan toskan)
250 g daging kisar (rebus dan toskan)
1 sdt lada hitam (ditimbuk)
1 sdt jintan manis (ditimbuk)
2 ulas bawang putih (ditimbuk)
1 biji bawang besar (dikisar)
2 sdm
tomato puri
sedikit garam dan gula
1 biji tomato (dipotong 8)
½ batang
lobak merah (dihirs)
sedikit brokoli
HIASAN
2 biji
telur rebus
bawang goreng
daun sup & daun bawang
Cara Cara
1. Daging kisar digoreng (tanpa minyak) bersama separuh rempah tumbuk. Bila masak, ketepikan.
2. Tumis rempah tumbuk yang separuh lagi di dalam kuali. Masukkan bawang besar. Masak hingga baunya harum.
3. Masukkan tomato puri, lobak merah, brokoli, garam dan gula.
4. Masukkan makaroni, tomato dan ¾ daging goreng. Gaul hingga rata.
5. Hidangkan dengan taburan ¼ daging goreng tadi dan taburkan juga dengan daun sup dan daun bawang.
No comments:
Post a Comment