Bahan
1 paket bihun [rendam sehinggan lembut dan toskan]
250 gm daging [hiris kecil dan rebus lembut]
1 mangkuk sawi/ sayur kucai
1 mangkuk kobis racik
1/2 batang carrot sagat
1/2 cawan taucu masin
1/2 cawan air
Bahan tumis
3 s/b minyak
3 s/b cili mesin
3 ulas bawang merah ]
3 ulas bawang putih ] tumbuk
Bahan hiasan
1 keping tahu goreng [hirips kecil]
1 pokok daun sup [racik]
1 pokok daun bawang [racik]
2 tangkai cili merah [hiris]
bawang goreng
Cara.
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
2. Masukkan daging. Masukkan sedikit air dan kacau rata.
3. Bila daging telah sebati masukkan taucu, bihun dan sayuran.
4. Kacau rata dan rasakan garam.
5. Angkat dan haskan dengan bahan hiasan.
Bihun Goreng Taucu
Ingredients :
2 packets of 30 gm Adabi Fried Noodle paste
600 gm vermicelli (soaked till it’s soft and rinsed)
100 gm taucu
50 gm dried prawns (pounded)
200 gm fresh prawns (skinned)
8 red onions (finely sliced)
3 cloves of garlic (finely sliced)
300 gm beans sprout (cleaned and rinsed)
A handful of kuchai leaves
7 red chillies (finely pounded)
1 cup of tamarind water
20 tablespoons of cooking oil
1 teaspoon sugar
Salt to taste
Cooking Method :
1. Heat the oil
2. Add Adabi Fried Noodle paste, taucu, dried prawns, fresh prawns, red onions, garlic and red chillies together
3. Add tamarind water, sugar, salt, vermicelli and fry it crisply
4. Add beans sprout and kuchai leaves
5. Ready to be served
Mihun Goreng Berkuah Taucu
Bahan – bahan
1 bungkus mihun, direndam hingga kembang
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2sm halia
3 camcam teh serbuk cili
sedikit belacan
4 camca besar taucu
300 gm udang, dibersihkan
50 gm tauge, dibuang ekor
100 gm kucai, dipotong 3 cm panjang
garam secukupnya
telur rebus, cili hiris dan limau kasturi sebagai hiasan
Cara membuatnya
1. Bawang merah ,bawang putih dan halia ditumbuk hingga lumat .
2. Tumiskan bahan tumbuk hingga naik baunya dan garing . Masukkan serbuk cili, belacan dan taucu. Masukkan udang, biar garing.
3. Masukkan tauge, kucai dan tauhu. Tuang mihun yang telah disejat. Gaul rata dan rasa garamnya.
4. Hidangkan dan hias bersama telur rebus, cili hiris dan limau kasturi. Tuangkan kuah keatasnya
Bahan – bahan untuk kuah
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
3 sm halia
3 camca besar serbuk cili
200 gm udang
50 gm taucu
air secukupnya
gula dan garam secukup rasa
Cara membuatnya
1. Bawang merah ,bawang putih dan halia ditumbuk hingga lumat .
2. Tumiskan bahan tumbuk hingga naik baunya dan garing . Masukkan serbuk cili, biar garing.
3. Masukkan udang dan taucu. Kacau, masukkan air secukupnya .Masukkan gula dan garam dan sesuaikan rasanya .Tuangkan keatas mihun
MAKARONI GORENG TAUCU
Bahan-bahannya:
200 gm makaroni - direbus hingga masak
20 ekor udang bersaiz kecil
4 ulas bawang putih - dihiris
3 keping cendawan butang - dihiris
2 batang daun bawang - dihiris
1 biji cili merah - dicincang halus
1 sudu makan taucu
2 sudu teh kicap pekat
1.5 sm halia -dihiris
Garam secukup rasa
Cara membuatnya:
1. Goreng bawang putih & halia dalam minyak panas sehingga naik bau.
2. Masukkan udang & gaul hingga rata.
3. Campurkan cendawan, cili, taucu, daun bawang & kicap pekat. (renjiskan sedikit air jika terlalu kering)
4. Kacau 1 - 2 minit kemudian masukkan makaroni.
5. Tambah garam secukupnya. Kacau rata hingga masak & sedia dihidang.
Mee siam berkuah taucu
Bahan Untuk Kuah
2 sudu besar minyak masak
2 1/2 sudu besar taucu
2 gelas air
Sedikit gula
Bahan Untuk Mee
1 Bungkus meehoon
Isi Ayam
Udang
Sawi
Taugeh
Daun kucai
Sedikit daun sup
2 sudu besar taucu
Sedikit minyak untuk menumis
Garam secukup rasa
Bahan menumis untuk diblender
10 tangkai cili kering
10 biji bawang kecil
2 ulas bawang putih
1/2 cawan udang kering
Cara-cara Untuk kuah
1. Panaskan minyak. Tumiskan taucu hingga naik bau. Masukkan air, gula dan biar mendidih. Kecilkan api biar mendidih lagi sehingga anggaran air tinggal segelas. Sejukkan.
2. Blendkan kuah taucu supaya semua kekacang soya hancur dan kuah memekat.
Cara-cara Untuk mee
1. Panaskan minyak. Tumiskan bahan2 penumis yang telah diblender sehingga naik bau.
2. Masukkan sedikit garam, taucu, udang dan isi ayam.
3. Masukkan bihun yang telah direndam sehingga lembut.
4. Gaul bihun sebentar. Kemudian masukkan sayur2an dan gaul sebati.
5. Hidang mee siam bersama semangkuk kecil kuah. Bila nak makan baru tuangkan kuahnya.
No comments:
Post a Comment