Bahan-bahan
2 cawan nasi putih
3 sudu isi ayam di potong kecil
4 ekor udang
1 ekor sotong
2 biji bawang putih
5 biji cili api
50 gram kacang pes
3 biji telur
sedikit gula, garam dan serbuk perasa.
minyak untuk menumis
Peraturannya:
Tumbuk cili dan bawang putih hingga lumat, kemudian tumis kedua-dua bahan ini hingga bau harum. Masukkan pula sotong dan isi ayam dan biar sehingga masak. Kemudian masukkan kacang pes, nasi, gula dan garam secukupnya. Gaul hingga rata sehingga nasi masak.Dengan menggunakan kuali berasingan, goreng telur yg telah dipukul. Telur dibentuk menjadi bulat dan lebar untuk digoreng. Biar sehingga telur masak dan padam api dapur. Ambil nasi yg telah digoreng.Tuangkan di tengah-tengah telur kemudian bungkus nasi dengan melipat telur menjadi empat segi dan menutupi nasi. Letakkan di atas pinggan, hidangkan bersama sos cili dan beberapa potong timun di atasnya.
Bahan – bahan
2 biji telur
2 biji bawang merah )
5 cm halia )
2 ulas bawang putih - diketuk
3 sudu besar minyak
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar sos ikan
Garam secukupnya
Cili merah
Timun untuk hiasan
Tomato
Cara Membuatnya:
Panaskan minyak. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia sehingga naik baunya. Masukkan nasi, kicap, sos tiram dan sos ikan. Kacau hingga sebati dan garing. Buat telur dadar di dalam kuali lain. Tuangkan nasi yang telah digoreng tadi di atas telur dadar dan bungkuskan menjadi empat persegi. Angkat dan letakkan di dalam pinggan. Hiaskan dengan cili merah, timun serta tomato dan bolehlah dihidangkan.
Bahan - bahan
1 mangkuk nasi putih
3 ekor udang basah
Sedikit daging ayam - dihiris
Sedikit sayur campur & daun bawang
2 ulas bawang putih - diketuk
1 biji telur - dipukul
Sedikit serbuk lada sulah
Sedikit minyak masak & minyak bijan
Sedikit garam, sos tiram, sos ikan, cili kisar & sos tomato
Cara membuat
1. Panaskan minyak masak dalam kuali. Tumiskan bawang putih dan cili kisar.
2. Masukkan udang dan ayam. Goreng sekejap.
3. Kemudian, masukkan sayur campur, sos tiram, sos ikan, sos tomato, garam dan dikacau rata.
4. Masukkan nasi dan diratakan.. kuatkan api dan kacau dengan pantas supaya nasi rata.
5. Renjiskan serbuk lada sulah dan masak lagi selama tiga minit. Ketepikan.
6. Panaskan minyak masak dalam kuali. Dadarkan telur selebar mungkin. Tapi jangan terlalu nipis.
7. Bubuhkan nasi goreng di tengah dan dilipat kemas. Setelah garing, renjiskan minyak bijan atas telur dan tutupkan api.
Bahan-bahan ( 2~3 orang )
@sedikit brocolli - dipotong
@sedikit bayam - dipotong
@sedikit lobak merah - dihiris
@seulas bawang putih - dihiris
1 pot nasi
1/2 sudu besar cili kisar
1 ulas bawang - cincang
bawang besar - potong dadu
1 keping ikan salmon
2 biji telur
garam
susu
minyak masak
Cara-cara
1. masak sayur : panaskan sedikit minyak dan masukkan semua bahan yg bertanda @. masak hingga sayur sedikit layu. ketepikan.
3. tumis cili kisar, bawang besar dan bawang kecil.
4. bila dah naik bau, masukkan ikan salmon yg dah dipotong kecil. gaul hingga rata atau ikan masak.
5. masukkan nasi dan garam. gaul rata.
6. masukkan sayur yg dah dimasak tadi. gaul rata. ketepikan.
7. pukul telur dengan sedikit susu dan garam. kemudian, masakkan seperti telur dadar guna api kecil.
8. pusing-pusingkan kuali supaya telur jadi bulatan besar.
9. masukkan 1~1 setengah senduk nasi di tengah2 telur dan lipat telur. tutup api.
10. terbalikkan pinggan atas kuali dan terbalikkan kuali supaya nasi terletak atas pinggan. letak sos cili atasnya.
11. ulang langkah 6~9 untuk baki nasi.
(* saya guna beras genmai, so warna dia coklat sket. kalau guna beras biasa pun ok je.)
Bahan-bahan:
3 biji bawang putih dicincang
1 biji cili merah dicincang
1 batang serai dicincang
200g udang dan ayam dipotong kecil2
1 tin kecil cendawan butang di hiris
nasi yang sudah dimasak
1 sudu makan sos ikan
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan sos tomato
4 biji bawang kecil dihiris
sedikit daun selasih dihiris
sedikit daun ketumbar di hiris
sedikit kacang peas
gula secukupnya
Cara menyediakan nasi :
400g beras panjang
1/2 inci halia dititk
2 biji bawang putih dititik
1 sudu makan serbuk kunyit
air seperti memasak nasi biasa
1. Cuci beras bersih2. Kemudian masukkan semua bahan dan air secukupnya seperti memasak nasi. Jerang nasi seperti biasa.
2. Panaskan sedikit minyak untuk menumis dikuali. Masukkan perencah yang dicincang. Tumis hingga wangi baru masukkan udang, isi ayam dan cendawan butang. Setelah udang dan ayam masak.. masukkan nasi yang telah masak bersama sos ikan, sos tiram, tomato sos dan gula. Gaul hingga sebati dan masak dengan api yang sederhana. Akhir sekali, masukkan hirisan bawang kecil, kacang peas, daun selasih dan daun ketumbar.
Cara menghidangkan :
Pukul beberapa telur dan bubuh sedikit garam. Dadarkan telur di kuali leper sebesar pinggan makan. Letakkan sesenduk nasi pattaya dan bungkus sambil lipat hujung telur dadar ketengah.
No comments:
Post a Comment