Last weekend i cooked macaroni with sauce.There was uncooked macaroni left in my cupboard.So,i decided to cook macaroni again today but not the type with sauce.Erm...i'll fry it like 'mee goreng'.
MAKARONI GORENG PEDAS
Bahan
500 gm makaroni
300 gm daging cincang
1 tin cendawan butang [belah 4]
1 batang carrot [potong dadu]
3 biji buah tomato mengkal [potong dadu]
1 biji cili capsicum hijau [potong dadu]
5 biji cili merah [hiris kasar]
1 labu bawang kuning besar [potong dadu]
1 ulas bawang putih [cincang halus]
5 s/b cili mesin
3 s/b minyak
garam
daun sup & daun bawang [cincang halus]
Cara
1. Didehkan air dan rebus makaroni sehingga lembut. Siramkan dengan air dan toskan. Gaulkan dengan sedikit minyak.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dan bawang besar sehingga layu dan wangi.
3. Masukkan cili mesin dan kacau rata. Masakkan sehingga naik minyak.
4. Masukkan daging dan kacau lagi sehingga nampak naik minyak.
5. Masukkan carrot , garam dan sedikit air. Kacau rata dan masakkan sehingga carrot lembut.
6. Masukkan pula makaroni, cendawan, tomato dan cili capsikum. Kacau rata.
7. Bila dah nampak sebati dan masak boleh hidangkan.
8. Taburkan daun sup dan daun bawang.
MAKARONI GORENG
Ingredients:
- 100 gr makaroni, rebus sisihkan
- 15 ekor udang, buang kulit dan sisakan ekor
- 50 gr daging cincang
- 1 butir tlor, dibuat orak-arik
- sawi, dipotong lebar
- 2 sdm kecap
- 2 sdm sos tomat
- bawang goreng untuk taburan
- garam, vetsin, gula, minyak untuk menumis
Bumbu yang dihaluskan :
- 5 tangkai cili kering, rendam air panas
- 1 biji bawang merah besar
- 1 siung bawang putih
- 1/2 sdt jintan bubuk
Directions:
1. Panaskan minyak tumis bumbu halus, setelah harum masukkan kecap, sos tomat, garam, gula dan vetsin.
2. Kemudian masukkan daging cincang (masak hingga berubah warna), masukkan pula udang.
3. Setelah itu masukkan sawi dan tlor, aduk rata.
4. Yang terakhir masukkan makaroni, aduk kemballi hingga smua bumbu rata. Taburkan bawang goreng setelah siap.
Bahan-bahan :
1 packet macaroni direbus dan ditoskan
1 batang lobak merah dihiris
400g daging cincang
sedikit daun sop/bawang dihiris
1 cawan bawang goreng
2 biji telur
1 sudu besar tomato sos
sedikit minyak menumis
Bahan-bahan kisar:
10-12 batang cili kering dicelur
1 sudu kecil jintan manis
3 butir bawang besar
2 ulas bawang putih
Cara menyediakannya :
Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang digiling . Kacau hingga garing, lalu masukkan daging cincang. Sesudah daging empuk, masukkan macaroni yang sudah direbus dan hirisan lobak merah. Tumis sebentar. Masukkan tomato sos dan sesuaikan rasa (garam, pepper mengikut citarasa). Buatkan lubang ditengah kuali, lalu pecahkan telur. Masukkan bawang goreng dan hirisan daun sop/ bawang. Gaul rata.. dan sebati lalu dimatikan api. Boleh dihidang bersama limau kasturi.
Bahan-Bahan
500g makaroni (sudah direbus)
250g daging cincang
2 sudu besar gula madu
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar kicap cair
½ sudu kecil serbuk lada putih
1 biji bawang besar dihiris
minyak secukupnya
garam secukup rasa
2 sudu besar mentega
1 sudu besar bawang putih dikisar
½ sudu kecil serbuk buah pala
daun sup dan daun bawang secukupnya (hiris halus)
100g udang
100g lobak merah dihiris
Cara Cara
· Perapkan daging cincang dengan kicap cair dan gula madu.
· Panaskan sedikit minyak dan goreng daging. Masukkan sedikit mentega, serbuk lada putih, garam dan sos tomato. Gaul rata sebelum diangkat.
· Panaskan minyak di kuali baru dan tumis bawang putih kisar. Kemudian masukkan bawang besar diikuti dengan udang dan makaroni.
· Masukkan serbuk buah pala, serbuk lada putih dan sedikit mentega.
· Akhir sekali masukkan lobak merah dan daun sup dan daun bawang.
· Hidangkan makaroni dengan meletak daging cincang di atasnya.
Bahan
400g marcanoni(di rebus hingga kembang, toskan)
minyak untuk goreng
500g udang(dikopek kulit)
300g daging kisar
300g fish ball (potong 2)
400g sayur sawi(dipotong)
atau
200g mix vegetables
40 sen daun sup dan daun bawang (di hiris)
3 biji telur ayam
garam
serbuk perasa
bahan kisar
4 biji bawang merah
6 ulas bawang putih
100g lada kering
bahan kisar kena agak².. ader suka pedas... ader tidak
cara²nyer
1. panaskan minyak dalam kuali dan masukkan bahan kisar...
2. sudah agak garing dan aroma dah naik, masukkan daging kisar hingga sedikit empuk
kemudian masukkan udang dan fish ball
3. gaul. masukkan macaroni, sayur, daun sup dan daun bawang
4. masukkan garam dan serbuk perasa ikut selera memasing. gaul lagi. masukkan pula telur.
5. matikan api, bila agak telur sudah sebati.
Bahan:
Makaroni Buittonni
sardin cap ayam
bawang
cili mesin
asam keping
sos cili
garam
gula
ajinomoto
Cara:
1) rebus makaroni Buittonni selama 3minit kat atas dapur, kalau makaroni tu dah nampak kembang dan lembut, angkat, toskan
2) cincang bawang merah.sambil2 tu panaskan minyak kat dalam kuali.buka 2 tin ikan sardin cap ayam.
3) tumis bawang dalam kuali, masukkan cili yang dah diblender. pastu masukkan 2 keping asam keping
4) gaul sebati bahan2 yang kat dalam kuali.kalau dah sebati, cili pun dah nampaak pekat, masukkan pulak sos sili megi, sikit je, xmo banyak2.dalam 2 sudu besar cukup
5) ikan sardin dalam tin tu cincang.dengan sos2 dia sekali.wen ikan tu dah hancur, masukkan dalam kuali, gaul lagi..
6) dah sumenye sebati, masukkan makaroni yg di toskan tadi, gaul lagi sekali
7) bila sume dah siap, angkat, pastu boleh hidang..
p/s: tak payah letak garam, gula, ajinamoto.sos cili tu dah cukup manis. kalau nak letak jugak, sukati...dijamin puas ati..
MAKARONI GORENG BEREMPAH
Sumber: Famili Azam
Bahan-bahannya
200gm makaroni maggi
3 camca besar minyak masak
Bahan A
1 labu bawang besar, dihiris
2 ulas bawang putih, dicincang
1 tangkai daun kari
1 camca teh biji sawi
Bahan B
2 pek perencah bihun goreng maggi
1 camca besar serbuk kari
100 gm daging ayam dipotong dadu
11/2 camca teh kicap pekat maggi
1 camca teh serbuk pati ayam maggi
3 pokok daun sawi, dipotong 3 cm panjang
Garam dan gula secukup rasa
Bawang goreng, hirisan cili merah dan hirisan daun bawang
Cara-caranya
1. Masak makaroni mengikut arahan pada pek
2. Panaskan minyak, goreng ramuan A sehingga kekuningan.
3. Masukkan pes maggi dan serbuk kari, tumis hingga terbit bau.
4. Tambahkan daging ayam dan goreng selama 2 minit.
5. Masukkan kicap maggi, serbuk pati maggi, makaroni dan daun sawi.
6. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
7. Hiaskan dengan bawang goreng, hirisan cili merah dan daun bawang.
bhn2:
1 pkt makaroni (any shape to your liking)
minced beef
rempah kari
mixed vege
1 kiub ikan bilis
1/2 labu bawang besar (potong dadu)
method:
1. rebus makaroni hingga kembang
2. tumis bawang & kiub bilis
3. masukkan rempah kari
4. setelah meletup-letup masukkan daging & air to dissolve kepekatan
5. then masukkan mixed vege & makaroni
6. kacau rata & balance the taste with garam
Bahan-Bahan
200 gram Makaroni
Sebiji bawang Besar dihiris-hiris
203 ulas bawang putih, ditumbuk lumat
2-3 helai daun kari
i camva biji sawi
Satu sudu besar serbuk kari
Daging ayam yang dipotong-potong dadu
1/1/2 sudu kicap pekat
serbuk pati ayam
sayuran seperti sawi dipotong-potong
Garam dan gula secukup rasa
Untuk hiasan: Bawang goreng, hirisan cili merah dan daun bawang yag siap dihiris.
Minyak secukupnya.
Cara Membuatnya
1. Panaskan minyak. Setelah itu masukkan bawang besar yang telah dihiris, bawang putih yang ditumbuk lumat, daun kari dan biji sawi ke dalam kuali. Tumis sehingga naik baunya.
2. Masukkan daging ayam dan biarkan untuk seketika. pastikan anda membalik-balikkkan ayam agar sebati dengan rencah yang ditunis itu.
3. Masukkan kicap pekatm serbuk pati ayam, makaroni dan daun sawi dan kacau sehingga sebati.Setelah itu masukkan garam dan gula secukup rasa.
4. Setelah segala-gala bahan telah sebati dan masak bolehlah diangkat dan dihidangkan. Taburkan diatas makaroni ini dengan hirisan cili merah, bawang goreng dan daun bawang.
MAKARONI GORENG SEAFOOD
(Sumber: Kak Cik)
Bahan-bahan :
200 gram makaroni (bentuk siput)
100 gram ayam (dipotong kecil)
50 gram udang basah (dibuang kulit)
50 gram sotong (dipotong bulat)
1 sudu besar pes cili
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
2 sudu besar kicap mee
1 sudu besar sos sotong
4 ulas bawang putih (dicincang halus)
sedikit garam
sedikit lada sulah
sedikit kobis (dipotong kecil)
1 tangkai daun bawang (dipotong 1/2 inci)
p/s : Makaroni direbus hingga lembut. Angkat dan toskan. Letakkan beberapa titik minyak zaiton ke dalam makaroni supaya ia tidak melekat. Jika tidak ada minyak zaiton, boleh juga digunakan minyak masak ataupun majerin.
Cara penyediaan :
Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih. Apabila agak garing, masukkan pes cili, sos cili, sos tomato, sos tiram, kicap manis dan garam. Goreng hingga agak kering dan masukkan potongan ayam dan udang yang telah dibuang kulit. Masukkan kobis dan kacau hingga sebati. Kemudian campurkan makaroni yang telah dimasak dan ditoskan tadi, kacau lagi hingga semuanya bercampur. Akhir sekali masukkan hirisan daun bawang dan lada sulah.
200 gram makaroni (bentuk siput)
100 gram ayam (dipotong kecil)
50 gram udang basah (dibuang kulit)
50 gram sotong (dipotong bulat)
1 sudu besar pes cili
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
2 sudu besar kicap mee
1 sudu besar sos sotong
4 ulas bawang putih (dicincang halus)
sedikit garam
sedikit lada sulah
sedikit kobis (dipotong kecil)
1 tangkai daun bawang (dipotong 1/2 inci)
p/s : Makaroni direbus hingga lembut. Angkat dan toskan. Letakkan beberapa titik minyak zaiton ke dalam makaroni supaya ia tidak melekat. Jika tidak ada minyak zaiton, boleh juga digunakan minyak masak ataupun majerin.
Cara penyediaan :
Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih. Apabila agak garing, masukkan pes cili, sos cili, sos tomato, sos tiram, kicap manis dan garam. Goreng hingga agak kering dan masukkan potongan ayam dan udang yang telah dibuang kulit. Masukkan kobis dan kacau hingga sebati. Kemudian campurkan makaroni yang telah dimasak dan ditoskan tadi, kacau lagi hingga semuanya bercampur. Akhir sekali masukkan hirisan daun bawang dan lada sulah.
(Sumber: Junaidah Jaafar)
Bahan-bahannya
1 bungkus makaroni
3 batang karot (cuci bersih dan parut kasar)
50 gram lada kering dibuang biji
10 biji bawang putih
3 biji bawang besar
1 sudu makan kicap
2 tin kecil tomato puree
1/2 kilo udang yang sederhana besarnya
1/2 kilo daging dihiris
1/2 kilo tauge
minyak untuk menumis
Bahan taburan
bawang goreng
hirisan daun sup dan daun bawang
4 biji telur (dijadikan telur dadar dan dirampai)
Cara-caranya
Rebus makaroni dengan sedikit garam dan minyak jagung sehingga 1/2 empuk dan toskan. Bawang putih dan bawang besar dikisar halus dengan kicap. Panaskan minyak dalam kuali, tumis rempah kisar sebentar sahaja, masukkan tomato puree, gaul rata dan masukkan hirisan daging,. Masak sehingga daging empuk. Kemudian masukkan parutan karot dan udang. Bila udangnya 1/2 masak, masukkan makaroni dan sedikit garam. Gaul rata sehingga makaroninya lembut dan udangnya masak. Mauskkan tauge dan terus matikan api. Gaul rata agar sebati bahan-bahannya. Semasa menghidang taburkan bahan-bahan taburan.
Bahan-bahannya:-
- 1 Bungkus makaroni
- Segenggam isi udang
- Segenggam isi ayam
- Segenggam irisan daging
- 2 batang daun bawang dipotong kecil
- 2 batang lada besar dimayang-
- lobak merak dipotong ikut suka
- Sedikit kobis bunga
- 2 sudu bawang goreng
- 2-3 biji limau kasturi dibelah dua
- Sedikit cili boh/cili kisar sendiri
Bahan-bahan tumbuk :-
- 2 biji bawang kecil
- 1 biji bawang putih
- Serbuk ikan bilis
Cara-Menyediakannya:-
1. Rebuskan makaroni, masa merebus tu masukkan sedikit planta dalam 2 sudu kecil untuk menyedapkan lagi dan supaya tidak melekat.
2. Tumiskan pulak bahan tumbuk tadi bersama cili boh,bila dah kekuningan dan naik baunya
3. Masukkan isi ayam,udang dan daging gaul rata masukkan juga sedikit air supaya ramuan itu tidak kering.
4. Kemudian masukkan lobak merah, kobis bunga dan makaroni gaul rata-rata masukkam sedikit garam dan perasa bila dah masak tutuplah api
* hidangkan makaroni dengan taburan daun bawang,bawang goreng, lada besar yang dimayang,hirisan telur dan beberapa biji limau kasturi.
No comments:
Post a Comment