Yesterday, my fiance was back home & he asked my to cook Udang Masak Lemak Cili Api.Yes sir! I used kak liza' recipe. This is our favorite's.
MASAK LEMAK CILIAPI UDANG DAUN KUNYIT
Bahan
500 gm udang besar [bersihkan]
2 cawan santan pekat [1 biji kelapa]
1 helai daun kunyit [mayang]
3 biji terung [belah 4]
8 biji belimbing buluh
garam
Bahan Mesin
20 tangkai ciliapi
3 ulas bawang merah
1 batang serai
3 cm kunyit hidup
1 cawan air
Cara
1. Masukkan bahan mesin , terung, udang, daun kunyt dan garam dalam periuk. Masakkan sehingga mendideh.
2. Masukkan santan pekat dan belimbing buluh dan kaicau sehingga mendideh lagi.
3. Rasakan garam dan tutup api.
4. Hidangkan.
500 gm udang besar [bersihkan]
2 cawan santan pekat [1 biji kelapa]
1 helai daun kunyit [mayang]
3 biji terung [belah 4]
8 biji belimbing buluh
garam
Bahan Mesin
20 tangkai ciliapi
3 ulas bawang merah
1 batang serai
3 cm kunyit hidup
1 cawan air
Cara
1. Masukkan bahan mesin , terung, udang, daun kunyt dan garam dalam periuk. Masakkan sehingga mendideh.
2. Masukkan santan pekat dan belimbing buluh dan kaicau sehingga mendideh lagi.
3. Rasakan garam dan tutup api.
4. Hidangkan.
(Source : MamaFami)
Ingredients :
Prawns ~ wash with tamarind juice or lemon juice
1 bunch bird eye chillie ~ the amount is up to you actually...
onion
garlic
1 tumeric leave
1 lemon grass ~ bruised
enough coconut milk
long beans ~ cut to 1 inch length
salt
1 anchovies cube
Method :
1. Pound bird eye chillie, onion and garlic.
2. Pour the coconut milk in a pot. Add in the pounded ingredients, lemon grass, tumeric leave and anchovies stock.
3. Simmer on a slow fire and always stir.
4. When boiling, add in the long beans.
5. When the long beans has soften, put in the prawns and add salt to taste.
6. Once the prawn has changed color, remove from heat.
Prawns ~ wash with tamarind juice or lemon juice
1 bunch bird eye chillie ~ the amount is up to you actually...
onion
garlic
1 tumeric leave
1 lemon grass ~ bruised
enough coconut milk
long beans ~ cut to 1 inch length
salt
1 anchovies cube
Method :
1. Pound bird eye chillie, onion and garlic.
2. Pour the coconut milk in a pot. Add in the pounded ingredients, lemon grass, tumeric leave and anchovies stock.
3. Simmer on a slow fire and always stir.
4. When boiling, add in the long beans.
5. When the long beans has soften, put in the prawns and add salt to taste.
6. Once the prawn has changed color, remove from heat.
(Sources : MamaFami)
Ingredients :
1 kg tiger prawns
15 bird eyes chillie*
3 shallots*
1 candle nut (buah keras)*
1 inch fresh tumeric*
2 cups thick coconut milk
2 pieces tumeric leaves
3 fresh tomatoes ~ quartered
salt to taste
Method :
1. Pound/blend all the * ingredients.
2. Put all the ingredients except the tomatoes in a pot and let it boil.
3. Add in the tomato and taste the salt.
4. Serve with plain white rice.
Note : The tomatoes can also be replaced with sliced pineapples for that tangy taste.
1 kg tiger prawns
15 bird eyes chillie*
3 shallots*
1 candle nut (buah keras)*
1 inch fresh tumeric*
2 cups thick coconut milk
2 pieces tumeric leaves
3 fresh tomatoes ~ quartered
salt to taste
Method :
1. Pound/blend all the * ingredients.
2. Put all the ingredients except the tomatoes in a pot and let it boil.
3. Add in the tomato and taste the salt.
4. Serve with plain white rice.
Note : The tomatoes can also be replaced with sliced pineapples for that tangy taste.
Resepi dari kak Diana
Bahan-bahannya
1 kg udang hidup
1 batang serai, dititik
4 cawan santan pekat
½ cawan air
½ biji nenas, dibelah dua dan potong mengikut selera anda
1 helai daun kunyit (setengah disiat dua untuk digunakan sewaktu menumis dan setengah dimasukkan bersama bahan lain untuk kisar)
1 sudu teh gula
Garam secukup rasa
Serbuk perasa jika suka
Minyak untuk menumis
Bahan untuk dikisar
25 – 30 tangkai cili padi
2 biji bawang besar
1 ½ inci kunyit hidup
1 ulas bawang puith
daun kunyit yang diketepikan untuk dikisar
Cara-caranya
1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan yang telah dikisar sehingga naik bau.
2. Masukkan setengah daun kunyit yang telah disiat bersama nenas dan ½ cawan air.
3. Masukkan juga gula, garam dan serbuk perasa dan gaul rata.
4. Bila nenas telah masak, masukkan santan pekat dan udang.
5. Bila kuah telah mendidih dan udang telah pun masak, padamkan api dan sedia untuk dihidangkan.
1 kg udang hidup
1 batang serai, dititik
4 cawan santan pekat
½ cawan air
½ biji nenas, dibelah dua dan potong mengikut selera anda
1 helai daun kunyit (setengah disiat dua untuk digunakan sewaktu menumis dan setengah dimasukkan bersama bahan lain untuk kisar)
1 sudu teh gula
Garam secukup rasa
Serbuk perasa jika suka
Minyak untuk menumis
Bahan untuk dikisar
25 – 30 tangkai cili padi
2 biji bawang besar
1 ½ inci kunyit hidup
1 ulas bawang puith
daun kunyit yang diketepikan untuk dikisar
Cara-caranya
1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan yang telah dikisar sehingga naik bau.
2. Masukkan setengah daun kunyit yang telah disiat bersama nenas dan ½ cawan air.
3. Masukkan juga gula, garam dan serbuk perasa dan gaul rata.
4. Bila nenas telah masak, masukkan santan pekat dan udang.
5. Bila kuah telah mendidih dan udang telah pun masak, padamkan api dan sedia untuk dihidangkan.
bahannya:
3 sudu pes bawang merah
1 sudu pes bawang putih
1 sudu pes serai
1 sudu pes kunyit hidup
1 sudu pes lada padi
sekilo udang besar/udang galah
setengah biji nenas yg di dadu besar ibu jari
segemgam daun kesum
garam secukup rasa
450ml air
santan kotak yg sederhana - saya pakai brand kara yg sedang
caranya:
1. buboh semua melainkan nenas ikan daun kesum santan dan air
2. jerang siatas api sederhana hingga mendidih
3. tambah ikan daun kesum dan santan dan air reneh kan sehingga masak rasakan dgn garam yg secukop rasa
3 sudu pes bawang merah
1 sudu pes bawang putih
1 sudu pes serai
1 sudu pes kunyit hidup
1 sudu pes lada padi
sekilo udang besar/udang galah
setengah biji nenas yg di dadu besar ibu jari
segemgam daun kesum
garam secukup rasa
450ml air
santan kotak yg sederhana - saya pakai brand kara yg sedang
caranya:
1. buboh semua melainkan nenas ikan daun kesum santan dan air
2. jerang siatas api sederhana hingga mendidih
3. tambah ikan daun kesum dan santan dan air reneh kan sehingga masak rasakan dgn garam yg secukop rasa
(Sumber : Chef Norzailina)
Bahan-bahannya :
400 gm udang sedang - dibuang kepala & urat
12-15 biji belimbing buluh - dibelah 2
600 ml santan (daripada 1 biji kelapa)
1 helai daun kunyit - disiat & disimpul
Gula, garam secukupnya
Bahan kisar
3 biji cili merah - dibuang biji
6-7 biji cili padi (ikut suka pedas)
3 biji buah keras
2 sm kunyit hidup
1 batang serai
Cara membuatnya
1. Tumbuk atau kisar cili merah, cili padi, kunyit dan serai.
2. Letak semua bahan di dalam periuk.
3. Jerang di atas api sederhana sambil dikacau.
4. Bila mendidih, campurkan gula dan garam.
5. Angkat dan hidangkan setelah udang masak.
Bahan-bahannya :
10 ekor udang(sedrhana besar)
8 biji cili kering
2 biji cili merah
½ biji nanas
5 ulas bawang merah
2 batang serai
1 inci kunyit hidup
½ inci belacan
2 cawan santan
sedikit kerisik
sedikit gula
Caranya :
Bersihkan udang dan toskan. Taburkan sedikit gula diatasnya. Tumbuk cili kering,cili hidup,kunyit hidup,serai,belacan dan bawang merah hingga lumat. Masukkan santan ke dalam kuali & biarkan sehingga mendidih, barulah dimasukkan rempah yang telah ditumbuk tadi, masukkan sedikit minyak masak dan masukkan udang lalu dibalik-balikkan. Angkat udangnya terlebih dahulu.Masukkan nanas dan sedikit garam. Bila kuahnya telah sebati masukkan udang dan kerisik. Angkat dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment