- Welcome To My Kitchen -


There is no spectacle on earth more appealing than that of a beautiful woman in the act of cooking dinner for someone she loves.

Thomas Wolfe (1900–1938), U.S. author. The Web and the Rock, ch. 28 (1939).




Daisypath Anniversary Years Ticker

Weight Loss B4 The BIG Day

Thursday, July 31, 2008

It's Durian Season

It's durian season,king of the fruit.Every where i go,even when i was at home,i can smell the durian.Usually when i reach home,whenever i open the door,i can smell it from my upstairs neighbour's house.Even,there was a lorry parked in front of my office selling durians.I read newspaper a few days ago,the durian was very cheap in my hometown & they said it has no value bcoz' of the humongous quantity.I can't wait to go home next month.Boleh la kenduri durian.
2 days ago,my friend,farah stopped by at my office.After a long chit chatting,we went to night market infront of my office.I bought 2 durians (enough la for one person).I ate one yesterday & the other half of it i cook it with 'bubur kacang' & the balance,i keep it for tomorrow.I'm thinking of making pengat durian.Yum yum...

BUBUR KACANG DURIAN

Bahan-Bahannya:-
2 cawan kacang hijau, cuci bersih dan toskan
4 - 6 ulas durian
1 ketul gula melaka, dipotong kecil*
1/2 cawan gula pasir*
2 cawan air*(*dimasak hingga larut dan tapis)
200 ml pati santan
1500ml air
1/2 camca teh garam
2 helai daun pandan, disimpul

Cara membuatnya:-
1. Rebus kacang hijau hingga empuk dengan air secukupnya. Atau rebus menggunakan periuk tekanan mengikut arahan periuk masing2.
2. Bila kacang empuk, tambah air dan masukkan air gula yg telah ditapis tadi, daun pandan dan masak hingga mendidih menggunakan api sederhana.
3. Kemudian masukkan pati santan, durian dan garam. Masak hingga mendidih sambil terus mengacau. Rasa kuahnya, jika kurang gula boleh ditambah sedikit lagi.
4. Angkat dah hidangkan bersama roti atau biskut kering...

Bubur Kacang Hijau Durian


Bahan-bahan:
1 kg kacang hijau
100 gm biji sagu
10 gm gula halus
5 gm durian
3 ketul gula melaka
1 liter santan segar

Cara Memasaknya:
1. Didihkan air kemudian masukkan kacang hijau dan masak sehingga lembut.
2. Kemudian masukkan biji sagu.
3. Setelah biji sagu kembang, masukkan santan, daun pandan dan garam.
4. Sedia untuk dihidang.
This one is my fiance's favorite; 'bubur pulut hitam'.He used to buy it but i've no opportunity to cook it yet but i will.

BUBUR PULUT HITAM DURIAN

Bahan
1 cawan pulut hitam [rendam beberapa jam]
4 cawan air
1 cawan gula
3 cawan santan pekat [1 biji kelapa]
1 cawan susu cair
daun pandan [simpulkan]
garam
durian

Cara
1. Rebuskan pulut hitam dengan air sampai pulut pecah dan kurang air.
2. Masukkan 2 cawan santan, daun pandan gula dan garam.
3. Kacau supaya tidak pecah minyak dan masakkan sampai mendideh. Tutup api.
5. Hidangkan dengan susu cair dan durian.

I was quite amazed when i found this recipe,'bubur kacang merah with durian'.I never thought of it b4.I guess i'll try it someday.

BUBUR KACANG MERAH DURIAN

Bahan2
250 gm kacang merah ~ rendam semalaman
1 biji durian ~ ambil isinya
Air secukupnya utk merebus kacang
½ sudu kecil garam
2 helai daun pandan
1 biji kelapa ambil santan pekat (MaDiHa guna 1 kotak santan Ayam Brand)
gula pasir secukupnya ikut citarasa anda

Cara Menyediakan
1. Rebus kacang hingga betul2 empuk.. (agak lama & menggunakan air yg banyak... kalau nak cepat guna pressure cooker) testing dengan jari atau mulut dah lembut ke belum..
2. Bila kacang dah empuk.. masukkan santan, daun pandan, garam, gula dan isi durian.
3. Masak sebentar hingga mendidih sambil dikacau2 sentiasa.. isi durian tu jgn terlalu lunyai.. nanti tak nampak rupa durian pulak
4. Rasakan apa yg kurang.. kalau kurang manis tambah gula lagi.. siap utk dihidangkan samada panas atau sejuk.

This one,my mum used to cook it & my fiance said he knows how to make it.I taste really good,pure durian.

PULUT SERAWA DURIAN
Bahan-Bahan
10-12 ulas durian
300 ml santan pekat (saya gunakan santan KARA)
400-450 ml air
80 gm gula pasir (kurangkan atau tambah mengikut citarasa anda)
1 sudu teh garam (atau secukup rasa)
2 helai daun pandan (disimpul)
1 biji telur dikocok sedikit (saiz kecil)- optional

Cara:
Isi durian dilecek dan dimasukkan ke dalam periuk. Bubuh santan, air, gula, garam dan daun pandan. Kacau sebentar sehingga rata. Kemudian tenggekkan periuk di atas api dan kacau dgn api yg sederhana. Bila kuah mendidih sedikit, masukkan telur dan kacau lagi hingga rata. Biarkan kuah mendidih sekali lagi sebelum diangkat dari api. Hidangkan bersama pulut kukus.

Penyediaan Pulut Kukus
300 gm beras pulut (dicuci bersih, bubuh dalam mangkuk kecil & tandakan aras pulut)
air biasa (sukatannya sama dgn aras pulut tadi)
2 sudu besar santan pekat
garam secukup rasa
1 helai daun pandan (disimpul)

Cara:
Panaskan kukusan. Bubuh pulut kedalam loyang bersama air, santan, garam dan daun pandan. Kukus hingga masak (kira-kira 20-25 minit).

Nota:
1) Bagi yg tidak gemar dgn durian, bolehlah ditiadakan. Telur juga boleh ditiadakan.
2) Anda juga boleh bubuh sedikit gula melaka jika suka. Pastikan anda kurangkan sukatan gula pasirnya.
3) Kalau anda sukakan kuah yg lebih cair, lebihkanlah sukatan airnya.


PULUT KUAH DURIAN

Bahan-bahannya
2 cawan beras pulut (dibersih dan ditoskan)
sedikit garam
sehelai daun pandan - disimpul utk mewangikan pulut waktu dikukus
3 1/2 cawan santan

Kukus pulut... campurkan garam ngan santan dan gaulkan pada pulut.
Kukus sampai masak

Kuah
isi durian - terpulang
60 gm gula melaka - dihancurkan
3 cawan santan
1 sudu besar gula - terpulang ikut rasa
2 helai daun pandan- disimpulkan utk mewangikan
sedikit garam

campur kesemua bahan tadi dan masakkan dlm periuk sehingga mendidih hidangkan bersama pulut... letak pulut dlm pinggan dan curahkan kuahnya.


The simplest recipe of them all.I like it very much.I like the taste of the durian & its sweetness.I like to eat it on its own.Sometimes our family eat it with bread.Yum yum....


KUAH PENGAT DURIAN

Bahan-Bahan:
2 mangkuk isi durian
1 cawan santan pekat
2 cawan santan cair
2 keping gula melaka
2 senduk gula pasir [mengikut rasa]
1 s/b sagu mata ikan [jika suka]
2 helai daun pandan
Sedikit garam

Cara:
1. Masukkan isi durian ke dalam periuk bersama gula melaka, gula pasir, garam dan daun pandan.
2. Masukkan santan cair dan renehkan sehingga mendideh.
3. Bila mendideh masukkan santan dan sagu mata ikan.
4. Bidehkan sikit lagi dan tutup api.
5. Hidangkan bersama roti jala atau boleh juka dimakan ngan pulut tanak atau putu mayung.

No comments:


One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well.
Virginia Woolf (1882–1941), British novelist. A Room of One’s Own, ch. 1 (1929).