Today,as usual i went to pasar malam & bought some prawn for dinner.I cooked a simple dish, sambal udang with petai coz' last week i bought this dish with nasi lemak but the portion was very small & i want to eat more.So, today i cook by myself so that i can eat as much as i want.
SAMBAL UDANG & PETAI
Bahan
500 gm udang [buangkan kulit dan bersihkan]
30 biji buah petai
1 labu bawang besar [potong gelang]
½ cawan jus asam jawa
3 s/b sos tomato
Minyak
Garam
Gula
Bahan Mesin
20 tangkai cili kering
10 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehingga naik minyak.
2. Masukkan jus asam jawa dan sos tomato. Kacau rata dn biarkan sehingga naik minyak.
3. Masukkan udang, petai , bawang besar dan garam serta sedikit gula. Masakkan sehingga pekat dengan api kecil.
4. Bila dah nampak pekat boleh tutup api dan masukkan dalam mangkuk hidangan.
SAMBAL UDANG PETAI
Resepi dari kak Diana
Sumber: Maklang
Bahan-bahannya
1/2 kg Udang basah
Bahan Kisar:
6 biji cili merah } maklang gantikan dengan cili kering
5 biji cili padi }
6 biji Bwg merah
3 biji Bwg putih
Belacan
2 sb Udang kering
4 biji Buah keras
2 btg Serai - buleh juga dititik2 jer...
2 papan petai
santan } maklang tak letak pun
Garam
Gula
Air asam jawa
Cara-caranya
Cara masak macam biasa...tumiskan bahan kisar sampai wangi, masukkan udang, air asam jawa,garam,gula...last sekali petai....
Spicy Fried Dried Prawns (Sambal Udang Kering)
By : Amy Beh
Ingredients
250g dried prawns, soaked and pounded finely
2 tbsp tamarind pulp combined with 100ml water (squeeze, then strain the tamarind juice)
4 stalks lemongrass, smashed
Oil for frying
Spice ingredients – blended
4 candlenuts (buah keras)
2cm piece fresh turmeric
2cm square piece shrimp paste (belacan)
8 fresh red chillies
5-6 dried chillies, soaked and seeded
80g garlic
150g shallots
Seasoning
4-4½ tbsp sugar or to taste
¾-1 tsp salt or to taste
Method
1. Heat a little oil in a wok and fry lemongrass until fragrant. Reduce the heat to low and add blended spice ingredients. Fry until fragrant.
2. Add dried prawns and continue to fry for a while. Mix in tamarind juice and fry over a low heat until mixture is almost dry. (Keep stirring while frying to prevent it from sticking to the base of the wok). Adjust seasoning to taste. Dish out and leave to cool completely.
Sambal Udang Bercuka
Bahan-Bahan:
½ kg udang (dicuci setelah itu digaul dengan sedikit garam kemudian dicucuk dengan lidi dari bahagian kepala ke ekor)
2 labu bawang besar
1 camca sedang cuka
1 camca kecil gula
6 biji cili merah dan hijau
½ cawan minyak
1 camca sedang ketumbar (digiling)
2.5 sm halia (digiling)
4 biji cili kering (digiling)
3 ulas bawang putih (digiling)
5 biji buah keras (digiling)
8 ulas bawang merah atau 2 labu bawang besar
1 camca sedang jintan manis
Cara:
Panaskan minyak di dalam kuali kemudian gorengkan udang sampai masak, angkat dan ketepikan. Kurangkan minyak untuk menggoreng udang tadi. Setelah itu tumiskan pula bahan-bahan yang digiling lumat. Bila telah naik baunya, masukkan 1/2 gelas air sambil dikacau-kacau hingga menjadi rata. Masukkan pula cuka, gula dan garam. Masukkan pula bawang yang telah dibelah empat. Setelah itu bolehlah diangkat.
Bahan-Bahan:
½ kg udang, sederhana besarnya
5 camca besar cili boh atau cili serbuk
4 ulas bawang putih
½ cawan air asam jawa
1 camca besar gula
¼ cawan minyak
1 labu bawang besar
1 batang serai
1 camca kecil garam
5 helai daun limau purut
Cara:
Kisar bawang besar, bawang putih dan serai hingga lumat. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bahan-bahan kisar bersama cili boh hingga wangi. Masukkan air asam jawa dan garam. Kacau hingga rata. Apabila pecah minyak, baru masukkan udang. Kacau lagi. Masukkan daun limau purut dan gula. Kacau hingga rata. Setelah cukup masak baru angkat dan hidangkan.
Bahan-bahan:
½ kilo udang sederhana besar
20 biji cili api
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih di tumbuk hingga lumat
½ inci kunyit hidup
6 sudu besar Tempoyak
1 helai daun kunyit – dihiris nipis
2 batang serai – diketuk
½ cawan air
Garam secukup rasa
-Another alternative:
gula dan garam secukup rasa
1 biji kelapa 3 cawan santan (gantikan air)- sukatan untuk 1 Kg udang.
Cara-caranya
Udang dibersihkan dan ditoskan.Panaskan kuali dan masukkan bahan-bahan yang ditumbuk, tempoyak, air dan serai, gaul hingga sebati.Kacau sehingga adunan tersebut pekatMasukkan udang dan daun kunyitBiarkan seketika hingga udang masak.Sedap dimakan dengan ulam petai atau kacang botol.
No comments:
Post a Comment