- Welcome To My Kitchen -


There is no spectacle on earth more appealing than that of a beautiful woman in the act of cooking dinner for someone she loves.

Thomas Wolfe (1900–1938), U.S. author. The Web and the Rock, ch. 28 (1939).




Daisypath Anniversary Years Ticker

Weight Loss B4 The BIG Day

Monday, July 28, 2008

Percik - Chicken

Yesterday my fiance made something special; ayam percik.He used his family's recipe.It was so tasty.Yum Yum....

Ayam Percik Terengganu

Bahan-bahan:

A
15 biji cili kering, direndam
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia
3 batang serai
2 cm kunyit hidup

B
250 ml santan pekat
2 camca besar gula secukup rasa
1 camca besar tepung beras
2 Kiub Pati Ayam

1 kg ayam, dipotong ke 4 kepingan dan dihiris

Cara:

1. Campur ramuan A dan kisar hingga lumat. Dalam periuk, campur ramuan A dan B. Masak di atas api yang sederhana hingga kuah hampir pekat.Ketepikan dari api.


2. Sapu kepingan ayam dengan kuah rempah dan panggang atas dawai memanggang hingga kekuningan.Kemudian terbalikkan di sebelahnya, sapu lagi dengan kuah dan panggang hingga masak.Ulang proses ini dengan kepingan seterusnya.



Ayam Percik Kelantan



Bahan Utama
1 ekor ayam
1 mangkuk kecil santan (sebiji kelapa/satu pkt santan segera)
1 batang serai di ketuk

Bahan A)
3 ulas bawang putih
1 cm halia
sedikit garam

bahan B)
1 cm halia
3 biji cili kering (kalau tak nak pedas guna 2 sudu cili boh)
2 biji bawang merah
2 biji kuah keras
garam dan gula

Cara;
1. Tumbukkan bahan A dan gaulkan ayam bersama bahan tadi. Perap ia, sementara itu tumbukkan bahan B. Selepas itu panaskan santan dan masukkan bahan B ke dalam santan dan serai. Masak sehingga sedikit pecah minyak dan tambahkan garam dan gula mengikut selera sendiri. Sambil itu bakar ayam yang telah di perap tadi ke dalam ketuhar. Jika ayam tadi kelihatan hampir separuh masak (anggaran 1/2 jam) keluarkan ayam dr oven dan dilumurkan dgn kuah percik dlm periuk masak percik tadi.Bakar lagi selama 1/2 jam.
2. Lepas tu angkat dan lebihan kuah percik tadi di lumurkan sekali lagi pada ayam yang telah masak.sedia utk dimakan….

Ayam percik Kelantan

Bahan-bahan ( 4 orang )
1 sekor ayam yang dipotong 4
1 1/2 cawan santan pekat
2 biji bawang putih
1 labu bwg besar
2 cm halia
2 batang serai
1 camca kecil ketumbar
1/2 camca kecil jintan putih
1/2 cawan tepung beras
sedikit air asam jawa@asam keping
cili kering (optional... kalau nak kuah merah)
garam dan gula secukup rasa

Cara-cara
1. Blend bawang,halia,serai,ketumbar,jintan...pastu peraplah dlm 1/2 jam.
2. masukkan ayam diperap bersama tepung beras yang digaul sekali ngan santan beserta bahan lain ke dlm periuk dan masak sehingga ayam agak2 3 suku masak dan kuah agak pekat.
3. angkat ayam bersama sedikit kuah dan masukkan dlm loyang pembakar.
4. bakar dlm oven dengan suhu 200 darjah dlm 1/2 jam atau agak keperangan.
5. hidangkan ayam yang dicelup dengan kuah lebihan tadi...hiaslah ikut selera masing2



Ayam Percik Pasar Malam

Bahan-bahan ( Anggaran 2 ekor ayam )
500 gm bawang besar
50 gm halia - diblender
50 gm lengkuas - diblender
50 gm bawang putih - diblender
5 batang serai - diblender
2 cawan gula
3 sudu stok ayam serbuk
5 senduk cili mesin
5 senduk cili sos
1/2 kg santan

Cara-cara
1. Campurkan semua bahan dan dimasak sampai mendidih
2. Apabila sudah mendidih, masukkan ayam hingga separuh masak
3. Asingkan ayam dan siap untuk dibakar, kuah yang lebih disimpan untuk dicurahkan di atas ayam nanti
4. Bakar dan siap untuk menjamu selera



Ayam Percik Kak Liza

Bahan:
2 kg ayam [potong 4 keping]
3 cawan santan pekat [perah gunakan air kelapa dari 1 biji kelapa ]
1/2 cawan air asam jawa
1 s/t gula
1 s/t halba
garam secukup rasa

bahan mesin halus
20 tangkai cili kering
4 biji bawang putih
3 cm halia
5 batang serai

Cara
1. Lumurkan sedikit garam dan tepung ubi kayu pada ayam dan bilas bagi menghilangkan bau hanyir.
2. Masak ayam dalam kuali bersama bahan mesin, santan, halba dan asam jawa sehingga sederhana masak (kuahnya tinggal sedikit). Tetapi pastikan segala rempah sebati dengan ayam.
3. Alihkan ayam ke ketuhar dan panggang pada suhu 200' C sehingga ayam masak dan berwarna perang keseluruhannya. [boleh juga panggangkan ayam menggunakan pemanggang ikan tu]
4. Hidangkan dan hiaskan dengan salad atau timun.



AYAM PERCIK

Bahan-bahannya
3 ketul dada ayam
4 cawan santan pekat
1 keping asam keping
sedikit bancuhan tepung jagung( untuk segera pekatkan kuah-tapi lebih sedap kuah pekat sendiri tanpa bantuan tepung jagung)
Garam secukupnya
Sedikit gula( kuah ni manis sedikit aje)

Bahan dikisar
2 inci halia
4 batang serai-dihiris halus baru dikisar.(kalau dititik pun boleh)
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih.

Bahan untuk rebusan ayam
3 ulas bawang putih-dititik
1 inci halia- dihiris2
Sedikit garam
1 keping asam keping.
Air secukupnya.

Cara Membuatnya
1. Ayam direbus separuh masak dengan bahan2 rebusan dan toskan
2. Dalam kuali, masak santan, bahan kisar dan asam keping sehingga mendidih.
3. Sentiasa kacau supaya kuah tidak berketul-ketul.
4. Masukkan garam dan sedikit gula. Kacau sehingga kuah pekat. (Untuk cepat memekatkan kuah, masukkan sedikit bancuhan jagung.)
5. Apabila sudah cantik kuahnya(berkilat sikit) angkat dan ketepikan.

Cara Bakar
1. Ayam yang direbus separuh masak dibakar dengan api yang sederhana.
2. Balik2kan ayam dan lumur ayam dengan kuah percik tadi sehingga ayam masak dan mesra dengan kuah tadi.
3. Apabila menghidang, tuangkan sebahagian kuah ke atas ayam bakar tadi. Siap untuk dimakan.


AYAM PERCIK

Bahan2:
1 ekor ayam - dipotong 4 & dikelar
500 ml santan (dari 1 biji kelapa)
1 keping asam gelugur
1 batang serai - dititik
sedikit garam & gula

Bahan Kisar:
10 biji bawang merah
4 biji cili merah
1 camb pes cili
1 batang serai
1 cm kunyit

Rempah (disangai & tumbuk/kisar)
1 sudu makan jintan putih
1 sudu makan jintan manis

Cara membuat:
1. Di dalam periuk besar atau kuali, satukan ayam, bahan kisar, santan, gula, asam gelugur dan garam.
2. Jerang di atas api sederhana dan kacau hingga ayam separuh masak.
3. Angkat ayam dan letak pada tempat pemanggang.
4. Bakar di atas bara api atau panggang di bawah gril.
5. Semasa memasak, percikkan kuah santan yg pekat ke atas ayam dengan serai.


AYAM PERCIK ALA INDONESIA
(sumberhttp://rinnchan.fotopages.com)

Bahan-bahan:
1 ekor ayam, dipotong 8

Dikisar
3 biji bawang besar
6 ulas bawang putih
2 inci halia
3 batang serai
6 biji buah keras
Santan pekat dari sebiji kelapa (Rinn guna satu packet santan serbuk)
*Rinn tambah 2 sudu cili kisar

Dikoyak2
2 helai daun kunyit
6 helai daun limau purut

Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara:
1. Masukkan semua bahan kisar dan santan dalam kuali dan kacau seketika.
2. Masukkan ayam dan kacau sehingga kuah agak mendidih. Perasakan dengan garam dan gula.
3. Keluarkan ayam dari kuali dan atur di atas dulang pembakar. Sementara itu, terus masak kuah hingga likat.
4. Bakar ayam pada suhu tinggi sehingga garing. Sesekali siramkan kuah percik ke atas ayam.
5. Hidangkan ayam bersama kuahnya.



AYAM PERCIK TOYOSU

Bahan2:
1/2 ekor ayam dibahagikan 2 bahagian
2 cm halia ( agak-agak je lah)
1 biji bawang putih
1/4 biji bawang besar
2 sudu kecil jintan manis
1 sudu besar madu
sedikit garam
sedikit kunyit serbuk

Cara2:
Semua bahan di atas dikisar halus dan perap pada ayam selama lebih kurang 2 jam atau lebih, kemudian bakar pada suhu 180 darjah selama 40 minit atau satu jam, baki perapan ayam tadi dimasak dlm periuk dan tambah dengan santan pekat, kacau hingga pekat dan sesuaikan lah rasanya, tambah sedikit gula atau garam. akhir sekali curah pada ayam yang dipanggang tadi dan enak dimakan bersama nasi putih. Selamat Mencuba.


AYAM GORENG PERCIK BERKUAH

Bahan-bahan ( 6 - 8 orang )

Bahan A
1 ekor ayam (dipotong sederhana) - dilumurkan kunyit, garam & digoreng (jgn terlampau garing)

Bahan B (* digiling/tumbuk halus)
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
****
2 batang serai (dititik)
15 tangkai cili kering (dikisar)
1 biji kelapa (diambil santannya)
asam keping (4-5 keping)
gula & garam secukup rasa

Cara-cara
1. Mula-mula gorengkan ayam dan ketepikan
2. Kemudian tumiskan bahan B hingga wangi
3. Masukkan 2 sudu besar cili kisar & serai dan tumiskan hingga naik minyak
4. Masukkan santan, ayam goreng, asam keping
5. Masukkan juga garam & gula secukup rasa
6. Masakkan dengan api perlahan sehingga kuah pekat & hidangkan



AYAM PERCIK

Bahan2:
Ayam(direbus separuh masak)
tempat grill/ oven

Bahan Blender:
Bwg putih
Bwg merah
Lengkuas
Belacan
Lada kering
Serai
Buah keras

Bahan lain:
Santan
Serbuk kunyit
batang buluh utk penyepit(klu nak guna grill)
minyak utk menumis
gula
ajinomoto
garam

Cara2
Tumis bahan blender smpai pecah minyak. Campurkan santan dgn serbuk kunyit. Kacau rata. Masak kejap, lepas tu lainkn sikit kedlm mangkuk utk menggrill nanti. Masukkn ayam separuh masak yg dipotong x besar, x kecik... kacau rata. Agak2 dh rata kuah dgn ayam tu, tutup api.
Klu rajin, cucuk ayam guna btg buluh tu dan grill. Sambil bakar/ grill renjis2kan dgn serai titik yg dicelup ke minyak masak. Klu maleees, bakor je dlm oven. Kuah yg dilainkn tadi tu diratakn atas ayam sebelum dimasukkn ke oven... dah siap dah....


Ayam Percik

Bahan-Bahan:
1 ½ kg ayam (dipotong)
2 inci halia (dimesin)
4 ulas bawang putih (dimesin)
1 camca kecil garam
3 cawan kelapa parut atau 1 peket santan serbuk (ambil santan)
1 camca besar tepung beras
8 biji cili kering (digiling)
½ inci halia (digiling)
1 inci belacan (digiling)
1 camca besar asam jawa (dibancuh dan tapis)
4 camca besar air
1 camca kecil garam
1 camca kecil gula

Cara:
Perap ayam bersama bahan mesin dan garam selama 1 jam. Campurkan santan, tepung beras, bahan giling dan air asam, didihkan dengan api yang perlahan. Masukkan garam dan gula, masak hingga ia menjadi pekat. Celupkan ayam ke dalam kuah pekat dan panggang sambil itu dipupuk selalu dengan kuah selama kira-kira 15 minit. Masak ayam hingga kekuningan.


Ayam Percik Bermadu


Bahan-bahan :-
1 kg Ayam, dibuang tulang dan dicincang halus
sedikit serbuk lada putih
1 sudu besar madu
1 sudu besar minyak masak

Bahan Dikisar :-
20biji cili kering
10 ulas bawang merah
4 kuntum bunga cengkih
2.5cm halia
2.5cm lengkuas
1biji kelapa, ambil santan
sedikit garam, serbuk perasa
2 batang serai, dititik

Cara-caranya:-
1. gaulkan ayam dengan serbuk lada putih, madu dan minyak masak dan perap selama 20 minit.
2. Bentukkan menjadi bebola kecil. Cucuk 3-5 bebola pada sebatang lidi.
3. Masak 10 bebola pada batang lidi pada tahap HIGH selama 5 minit.
4. Untuk membuat sos, campurkan Bahan A dan masak pada MEDIUM HIGH selama 10 minit.
5. Tuang sos ke atas bebola Ayam dan hidang.

AYAM PANGGANG PERCIK

Bahan-bahan:
1 kg ayam } dipotong 4

Bahan kisar:
6 ulas bawang merah
1 cm. halia
1 cm. lengkuas
1 batang serai
1 cm. kunyit hidup
2 ulas bawang putih
garam secukup rasa
sedikit gula

Cara membuat:
1. Lumurkan ayam dgn bahan kisar dan perapkan selama selama 1 jam
2. Letakkan ayam di dalam loyang dan bakar dlm di dalam oven pada suhu 200'C selama 40 minit atau sehingga 3/4 masak

Kuah percik:
2 1/2 cawan santan pekat
6 ulas bawang merah } dikisar
1-2 batang serai }dikisar
2 biji buah keras }dikisar
2 cm. halia }dikisar
2 ulas bawang putih }dikisar
1 sudu besar cili kering kisar
1 keping asam gelugur
1 sudu kecil tepung jagung dibancuh dengan 1/4 cawan air
garam dan gula secukup rasa

Cara membuat:
1. Masukkan ke dalam periuk bahan kisar, santan, cili kisar, asam gelugur, garam serta gula secukup rasa
2. Masak sehingga mendidih seketika kemudian masukkan bancuhan tepung jagung Kacau sebati sehingga pekat
3. Kemudian bolehlah diangkat
4. Keluarkan ayam dari oven, siramkan kuah diatas ayam sehingga sekata.
5. Masukkan ayam semula ke dalam oven, panggang/bakar sehingga kuah kering Kemudian ulang dgn menyiram semula kuah diatas ayam sehingga ayam masak.
6. Sedia untuk dihidang

AYAM PERCIK KUAH PUTIH KAK LIZA


Bahan:
2 kg ayam [potong 2 keping]
3 cawan santan kelapa pekat dari 1 1/2 biji kelapa
1/2 cawan air asam jawa
1 s/t gula
garam secukup rasa

Rempah ratus..mesin halus
4 biji bawang putih
3 cm halia
3 batang serai
2 camca makan ketumbar
1 camca makan jintan putih
1 camca teh lada hitam

Cara
1. Lumurkan sedikit garam dan tepung ubi kayu pada ayam dan bilas bagi menghilangkan bau hanyir.
2. Masak ayam dalam kuali bersama campuran rempah ratus, santan dan asam jawa sehingga sederhana masak (airnya tinggal sedikit). Tetapi pastikan segala rempah sebati dengan ayam dengan beberapa kali.
4. Alihkan ayam ke ketuhar dan panggang pada suhu 200' C sehingga ayam masak dan berwarna perang keseluruhannya.
5. Hidangkan dan hiaskan sedikit bersama telur yang dimasak.

Ayam Percik
Sumber: Jurumasak Masakan Melayu, Hotel Grand Continental Kuala Lumpur, Chef Harun Mat Yusop



Bahan-bahan:
1 ekor ayam (1 kg), dipotong empat
1/2 cawan minyak masak
2 cawan santan yang diambil daripada sebiji kelapa
Garam secukup rasa
1/2 cawan gula
2 keping asam keping

Bahan kisar:
5 batang serai
2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
50 g halia
5 tangkai cili kering, direbus sehingga lembut
2 biji buah keras
50 g kunyit hidup

Cara membuatnya:
1. Bersihkan ayam yang telah dipotong dan lumurkan garam secukup rasa dan lima camca besar bahan kisar pada ayam tadi. Perapkan hingga lebih lima jam.
2. Panaskan minyak di dalam kuali dan tumis bahan kisar sehingga naik bau.
3. Kemudian masukkan santan, garam, gula dan asam keping. Kacau sehingga pekat.
4. Keluarkan ayam yang diperap tadi dan panggang ia di atas bara sehingga separuh masak.
5. Kemudian celupkan ia ayam di dalam kuah percik.
6. Panggang sekali lagi sehingga ayam masak sepenuhnya. Enak dimasak bersama kuah percik sesuai untuk berbuka puasa.


Ayam Percik Sri Puteri
Sumber : Nor Emilia Amran



Bahan-bahan
1/2 kg ayam dipotong
300 ml santan
6 sudu makan cili boh
2 keping asam keping
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menggoreng
Air untuk merebus (dicampur sedikit halia dan bawang besar)

Bahan kisar
1 1/2 biji bawang besar
1 batang serai
1 cm kunyit hidup
1 cm halia

Cara Memasaknya
1. Rebus ayam dengan air campuran sedikit halia dan bawang besar hingga masak.
2. Kemudian goreng ayam hingga garing. Angkat dan ketepikan.
3. Untuk membuat sos, panaskan kuali dan masak santan sambil dikacau selalu.
4. Kemudian masukkan cili boh. Kacau sebati. Kurangkan cili boh jika tidak suka pedas.
5. Masukkan pula semua bahan kisar tadi. Kacau dan masak lagi.
6. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
7. Masukkan pula asam keping. Sesuaikan rasanya.
8. Akhir sekali masukkan ayam goreng tadi dan gaul seketika dan biar kuah pekat.

Note: Langkah2 penyediaan boleh didapati di sini : http://koleksiresepi.blogdrive.com/archive/26.html

Ayam Percik Keluarga
Sumber : Keluarga Edisi Pengantin 2000


Bahan
1 ekor ayam
200 g halia
280 g bawang merah
200 g bawang putih
400 g cili boh
600 g santan kelapa
50 g serbuk jintan manis
50 g serbuk kunyit
200 g serai
100 g lengkuas
200 g buah keras
200 g minyak untuk memasak
50 g serbuk jintan putih
50 g serbuk ketumbar
Garam dan gula secukup rasa

Cara memasak
1. Bersihkan ayam dan toskan.
2. Kisar serai, lengkuas, buah keras, bawang merah, bawang putih dan halia hingga hancur.
3. Gaulkan semua bahan di atas bersama ayam. Simpan sedikit untuk membuat sos.
4. Kemudian penggang ayam dengan suhu 220oC selama 45 minit.

Sos
1. Panaskan minyak. Tumis lebihan bahan kisar tadi, masak dengan api perlahan.
2. Setelah masak, tuangkan ke atas ayam yang telah dipanggang tadi.

Ayam Percik Lagoon
Sumber : Keluarga Edisi Pengantin 2000


Bahan A
1.6 kg ayam
5 gm kunyit hidup
80 g bawang besar
10 g bawang putih
10 g halia
Garam secukup rasa

Bahan untuk kuah
100 g cili kering
250 g bawang merah
6 batang serai
2 biji kelapa - santan pekat
20 g gula halus
2 ikat daun kunyit
Garam secukup rasa

Bahan untuk hiasan
Daun pegaga
Cili merah
Lemon
Timun

Cara memasak
1. Ayam dicuci dan dipotong empat.
2. Kisar semua bahan A.
3. Sapukan bahan A di atas ayam yang telah dipotong. Perap selama 1/2 jam.
4. Sapukan sedikit minyak ke atas ayam dan dibakar atau dipanggang sehingga masak.
5. Sementara itu campurkan semua bahan untuk membuat kuah percik ke dalam periuk. Jerang atas api sederhana sehingga mendidih.
6. Kacau sedikit demi sedikit sehingga larutan menjadi pekat. Masukkan garam secukup rasa.
7. Curahkan kuah percik ke atas ayam yang telah dibakar. Hias dengan hirisan lemon, timun, cili dan daun pegaga.

No comments:


One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well.
Virginia Woolf (1882–1941), British novelist. A Room of One’s Own, ch. 1 (1929).