Happy birthday to abang.He already told me he didn't want any present for his birthday this year (bcoz' we're now saving money for our wedding), but i told him i want to do something to celebrate his last birthday as a bachelor. So, he told me to cook him his favorite dish, spaghetti.Ok my love....This time around, i seek another different recipe for a difference to please him. I wouldn't try all these recipe in one shot,but i'll keep them for my future reference. As i'm not going to use ready-made spaghetti sauce,i pick the first recipe to impress him.
Bahan-bahan:
2 ulas bawang holland - dipotong dadu
1 ulas bawang putih - dihiris
4 biji cendawan butang - dipotong empat
2 biji capsicum hijau - dipotong kecil
200 gm daging cincang
1 tin tomato puri
3 biji tomato - dipotong kecil
Garam secukup rasa
Serbuk perasa
Minyak untuk menumis
Spaghetti
Cara Membuat Kuah Spaghetti:
1. Tumis bawang holland & bawang putih. Apabila sudah naik bau, masukkan daging cincang.
2. Kemudian masukkan cendawan butang & capsicum hijau.
3. Selepas itu masukkan tomato puri & tomato yang telah dipotong kecil. Masak dengan api perlahan sehingga kuah agak kering.
4. Akhir sekali masukkan garam & serbuk perasa. Hidangkan bersama spaghetti.
Spaghetti Bolognese
Bahan-bahan ( 6 orang )
500 gram spaghetti (sepeket)
500 gram daging lembu cincang
200 ml susu
1 labu bawang besar kuning – dicincang halus
1 ulas bawang putih – dicincang halus
1 tin sedang tomato puri
4-5 tomato segar ranum - didadu
1 batang carrot – didadu kecil
2 batang celery – didadu kecil
1 tin cendawan butang – dihiris (optional)
1 kiub stok daging lembu (optional)
1/2 sudu teh herba Oregano kering atau Italian Mixed Herbs
Sedikit garam dan gula secukup rasa
3 sudu besar minyak zaitun (kalau taknak beli boleh pakai minyak masak biasa)
2 sudu besar butter
Parutan keju parmesan – untuk menghidang
NOTA : Semua bahan bernota optional tidak ada dalam resipi asal authentic Italian Bolognese. Tapi boleh ditambah ikut citarasa.
NOTA : Resipi asal juga ada masuk 200ml red wine. Saya selalu gantikan dengan prune juice kalau ada bahan kat rumah. Tapi kalau tak ada I tak masukkan pun, ok juga rasanya, tak banyak beza.
Cara-cara
1. Rebus 2 liter air dalam periuk besar, masukkan 2 sudu teh garam. Bila air mendidih baru masukkan spaghetti. Kacau sekali-sekala dan masukkan satu sudu teh minyak zaitun (atau minyak masak) agar pasta tak melekat. Bila pasta sudah lembut angkat dan toskan.
2. Sos Bolognese : Gunakan periuk yang tinggi dan dalam. Panaskan minyak zaitun,masukkan butter dan kacau. Bila butter cair dan berbuih masukkan bawang besar dan bawang putih cincang. Jangan dibiar garing, cukup sekadar bawang layu.
3. Masukkan daging cincang. Ketuk-ketuk daging biar semua hancur dan bentuk/saiznya seragam. Goreng hingga daging keperangan.
4. Masukkan semua sayuran, goreng lagi hingga sayur-sayur lembut.
5. Masukkan susu. Kuatkan api hingga susu mendidih, kacau selalu. Bila nampak semua susu telah diserap daging, masukkan tomato puri dan tomato segar. Guna tin tomato puri itu untuk sukat 2 tin air, tambah ke dalam kuah. Kacau sos sambil di tekan-tekan tomato yang nampak berbiji hingga hancur.
6. Masukkan herba, kiub (jika guna), garam dan gula secukup rasa.
NOTA : Jika guna kiub, bagi saya tak masuk garam pun takpe sebab dah masin. Gula cume perlu 1/4 sudu teh saja sebab susu telah memaniskan sos. Again, mesti dirasa dan timbang sendiri masam, manis dan masin sos.
7. Biar mendidih lebih kurang 7 minit, kemudian perlahankan api paling kecil. Renihkan dengan periuk separa tertutup hingga sos pekat.
8. Boleh hidang dengan parutan keju parmesan.
NOTA : Orang Itali secara tradisi, merenih sos Bolognese sampai 4 jam! Kalau nak jimat gas, 2 jam pun dah cukup lama hehe. Saya cuma renih 1 jam kali ni, sos jadi pekat dan menyalut spaghetti dengan cantik sekali. Dan yang penting, rasanya authentic Italian!
500 gram spaghetti (sepeket)
500 gram daging lembu cincang
200 ml susu
1 labu bawang besar kuning – dicincang halus
1 ulas bawang putih – dicincang halus
1 tin sedang tomato puri
4-5 tomato segar ranum - didadu
1 batang carrot – didadu kecil
2 batang celery – didadu kecil
1 tin cendawan butang – dihiris (optional)
1 kiub stok daging lembu (optional)
1/2 sudu teh herba Oregano kering atau Italian Mixed Herbs
Sedikit garam dan gula secukup rasa
3 sudu besar minyak zaitun (kalau taknak beli boleh pakai minyak masak biasa)
2 sudu besar butter
Parutan keju parmesan – untuk menghidang
NOTA : Semua bahan bernota optional tidak ada dalam resipi asal authentic Italian Bolognese. Tapi boleh ditambah ikut citarasa.
NOTA : Resipi asal juga ada masuk 200ml red wine. Saya selalu gantikan dengan prune juice kalau ada bahan kat rumah. Tapi kalau tak ada I tak masukkan pun, ok juga rasanya, tak banyak beza.
Cara-cara
1. Rebus 2 liter air dalam periuk besar, masukkan 2 sudu teh garam. Bila air mendidih baru masukkan spaghetti. Kacau sekali-sekala dan masukkan satu sudu teh minyak zaitun (atau minyak masak) agar pasta tak melekat. Bila pasta sudah lembut angkat dan toskan.
2. Sos Bolognese : Gunakan periuk yang tinggi dan dalam. Panaskan minyak zaitun,masukkan butter dan kacau. Bila butter cair dan berbuih masukkan bawang besar dan bawang putih cincang. Jangan dibiar garing, cukup sekadar bawang layu.
3. Masukkan daging cincang. Ketuk-ketuk daging biar semua hancur dan bentuk/saiznya seragam. Goreng hingga daging keperangan.
4. Masukkan semua sayuran, goreng lagi hingga sayur-sayur lembut.
5. Masukkan susu. Kuatkan api hingga susu mendidih, kacau selalu. Bila nampak semua susu telah diserap daging, masukkan tomato puri dan tomato segar. Guna tin tomato puri itu untuk sukat 2 tin air, tambah ke dalam kuah. Kacau sos sambil di tekan-tekan tomato yang nampak berbiji hingga hancur.
6. Masukkan herba, kiub (jika guna), garam dan gula secukup rasa.
NOTA : Jika guna kiub, bagi saya tak masuk garam pun takpe sebab dah masin. Gula cume perlu 1/4 sudu teh saja sebab susu telah memaniskan sos. Again, mesti dirasa dan timbang sendiri masam, manis dan masin sos.
7. Biar mendidih lebih kurang 7 minit, kemudian perlahankan api paling kecil. Renihkan dengan periuk separa tertutup hingga sos pekat.
8. Boleh hidang dengan parutan keju parmesan.
NOTA : Orang Itali secara tradisi, merenih sos Bolognese sampai 4 jam! Kalau nak jimat gas, 2 jam pun dah cukup lama hehe. Saya cuma renih 1 jam kali ni, sos jadi pekat dan menyalut spaghetti dengan cantik sekali. Dan yang penting, rasanya authentic Italian!
Bahan-Bahan: [Ingredients]
- 300-400 grams (10.5-14 ounces) mince meat
- 1 medium onion
- 1 tin tomatoes
- 1 pepper
- 1 tablespoon tomato puree
- 1 beef stock cube
- 300 grams (10.5 ounces) spaghetti
Cara Memasak: [Cooking Instruction]
- Prepare vegetables.
- Cut meat into chunks, put in a large pan and cook on high power until brown.
- Add the cut onion and let it brown.
- Next add the cut pepper and put a lid on the pan. Leave for 5 minutes.
- Stir then take lid off and, if its ready, add the tin of tomatoes, stock cube and tomato puree.
- Put lid on again and turn to low power.
- Boil a pan of water. Add spaghetti and turn down the heat a little. Leave until the spaghetti is soft and cooked.
- If bolognese sauce is ready, drain the boiling water from the spaghetti and put the spaghetti on a plate.
- Add sauce on top and you will have the perfect Italian, spaghetti bolognese.
Bahan-Bahan
1 bungkus speggetti
300g daging cincang
1 biji bawang besar (potong dadu)
2 biji bawang putih (cincang)
2 sudu cili boh
½ tin tomato puri
1 tin cendawan butang (dihiris-hiris)
2 biji tomato (potong dadu)
2 kiub ayam maggi
2 sudu sos tiram
4 sudu minyak
Air
Gula
Garam
Cara
1. Speggetti direbus sampai lembut. Tambah mentega sedikit sebelum ditos. Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan bawang besar sampai kekuningan.
2. Masukan cili boh dan tumis sampai garing. Kemudian masukkan daging kisar dan goreng sampai garing. masukkan tomato pure, air, kiub ayam, sos tiram, gula dan garam secukup rasa.
3. Bila mendidih baru masukkan cendawan dan tomato. biar masak seketika. tuang sos atas speggetti dan hias dengan daun sup/ketumbar.
Tambahan
Daging boleh diganti dgn ayam.
tumis cili boh tampa air sampai kering untuk menghilangkan bau cili.
Kalau tak suka masam boleh kurangkan tomato.
spaghetti daging ringkas
Bahan-bahan ( 1 orang )
100g mi spageti
150g daging hancur (minced meat)
1/2 tin tomato puri
2 ulas bawang putih
garam
minyak zaitun (pakai minyak masak biase pon ok)
parmesan cheese dan sedikit daun basil utk hiasan
Cara-cara
1. Rebuskan mi kira-kira 15 minit atau sehingga lembut. Tambahkan sedikit garam dan minyak masak supaya mi tak melekat2.Toskan.
2. Potong bawang putih menjadi kecil2.
3. Panaskan kuali beserta minyak zaiton dan masukkan bawang putih tadi.
4. Apabila bawang putih mula menjadi kuning-perang, masukkan daging dan goreng sehingga masak.
5. Kemudian tambahkan tomato puri, garam dan gula secukup rase.Biarkan mendidih selama 2minit.
6. Setelah siap, hidangkan mi di dalam mangkuk diikuti daging tadi.Tambah parmesan cheese dan daun basil mengikut citarasa sendiri.Siap.
No comments:
Post a Comment