- Welcome To My Kitchen -


There is no spectacle on earth more appealing than that of a beautiful woman in the act of cooking dinner for someone she loves.

Thomas Wolfe (1900–1938), U.S. author. The Web and the Rock, ch. 28 (1939).




Daisypath Anniversary Years Ticker

Weight Loss B4 The BIG Day

Tuesday, July 15, 2008

Period Pain + Cold Fever = Bubur

I've a very bad period pain today. My cold fever seems not to go away yet. From morning, i can't put anything in my stomach.So this evening,i bought 'kacang' hijau to make some bubur.To make it more delicious, i bought a packet of already peeled durian to add in the dish. My testerone is asking for sweet delicacies.So,here we are...bubur kacang...



Bubur kacang hijau dengan durian

Bahan-bahan ( 1 family )
1 cawan kacang hijau (direbus empuk)
10-12 ulas durian
1 1/2 cawan santan pekat
1/2 cawan gula pasir
1 1/2 cawan air
2 helai daun pandan
Sedikit garam

Cara-cara
1. Campurkan semua bahan2 kecuali durian. Kacau di atas api yg perlahan sehingga hampir mendidih.
2. Masukkan durian dan kacau lagi sehingga mendidih (Biasanya saya masukkan dengan bijinya sekali). Siap untuk dihidang.

Nota:
1) Jangan berhenti kacau mengacau kuahnya untuk mengelakkan santan pecah @ meruap.
2) Tahap kemanisannya mengikut citarasa sendiri.




BUBUR KACANG HIJAU
(Sumber : Rozzan)

Bahan A
250 gm kacang hijau (dibersihkan dan bilas)
3 cawan air
-rebus kacang hijau bersama air sehingga kacang ¾ empuk (lebih kurang 20 minit) dan air tinggal sedikit je

Bahan B
1½ cawan santan pekat (saya gunakan santan kotak)
1½ cawan air
70 gm gula melaka
50 gm gula pasir
½ sudu teh garam (atau secukup rasa)
2 helai daun pandan (disimpul)

Cara:
Setelah kacang ¾ empuk, masukkan kesemua Bahan B. Kacau sekali-sekala dan biarkan sehingga mendidih. Matikan api.

Nota:
1) Jangan bimbang jika pada awalnya sukatan kuahnya iaitu air/santan kelihatan banyak. Setelah bubur ni masak, kacang akan lebih mengembang dan menyerap kuah tu tadi.
2) Kemanisan bubur boleh anda sesuaikan dgn citarasa anda. Kalau nak kurangkan juga boleh. Ada yg bubuh sedikit durian dan adakalanya pisang juga digunakan (orang dolu2 laa)
3) Ada yg suka makan bubur ni sewaktu ianya masih panas manakala ada yg gemar menyimpannya dalam peti sejuk sehingga betul-betul dingin baru disantap.
4) Saya sendiri pernah makan bubur kacang hijau ni dgn roti perancis atau biskut tawar. Sedap…
5) Last...kalau dulu-dulu, bubur kacang ni boleh dibuat "air batu malaysia" cuma mungkin kuahnya cair sedikit. Tapi tak tau lerr kenapa disebut sedemikian walaupun yg buat org Spore dan dijual di Spore jugak, heheh...



Bubur Kacang Merah

Bahan-bahan:
Kacang merah ~ rendam dlm 2 jam
Gula merah
Gula
Santan/susu
Daun pandan
Secubit garam
Air untuk merebus kacang.

Cara penyediaan:
1. Kacang merah direbus sehingga kembang.
2. Kemudian masukkan santan atau susu bersama daun pandan.
3. Masukkan gula dan gula merah secukup rasa dan secubit garam.
4. Didihkan sebentar. Sedia dihidang..
*Utk rasa yg lebih enak, masukkan bubur ke dlm mangkuk, kemudian letaklah sedikit santan pekat yg telah dicampur dgn sedikit garam...

No comments:


One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well.
Virginia Woolf (1882–1941), British novelist. A Room of One’s Own, ch. 1 (1929).