Yesterday i went to giant s/m at leisure mall. Dah lama x gi shopping kt cni. I bought a packet of telur puyuh. Beli ckit jer bcoz' my hubby x mkn telur puyuh. He only eat chicken egg. I thought of making sup sayur & telur puyuh. But after reaching home, i've changed my mind. I made acar telur puyuh instead. Tiba2 terasa nk mkn benda2 yg masam2...hehehe..jgn panik. Thanx kak liza for the recipe.
Acar Telur Puyuh
Sumber : Kak Liza
Bahan
20 biji telur puyuh rebus
1 batang timun
1 batang carrot
2 labu bawang besar
3 tangkai cili merah
3 tangkai cili hijau
80 ml cuka tiruan
30 gm gula
20 gm biji sawi
garam
kunyit
1 s/k kapur [dibancuh ngan 1 liter air]
Bahan tumis [mayang]
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
3 cm halia
80 ml minyak
Cara
1. Semua sayur dipotong kecil dan panjang.
2. Rendamkan dalam air kapur supaya rangup.
3. Toskan sayuran supaya kering
4. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis dan biji sawi sehingga layu.
5. Masukkan cuka tiruan, garam, serbuk kunyit dan gula.
6. Bila mendideh masukkan telur yang telah dikupas dan sayuran. Kacau rata.
7. Bila nampak pekat boleh angkat dan hidangkan.
ACAR TELUR PUYUH
Sumber : Kak Liza
Gambar : Kak Madiha
Bahan
20 biji telur puyuh [rebus dan goreng sehingga garing]
3 s/b cili mesin
10 biji bawang kecil [biarkan bulat gitu]
3 ulas bawang putih ]
5 ulas bawang merah ] mayang
1 inci halia ]
1 s/b cuka
1 s/b gula
1 s/b lobak asin [potong kecil]
3 s/b minyak
sedikit kismis
sedikit bijan [goreng tanpa minyak]
garam
Cara membuat
1. Panaskan minyak dan tuniskan bahan mayang sehingga layu.
2. Masukkan cili dan kacau rata. Bila sudah naik minyak masukkan gula dan cuka.
3. Masukkan semua bahan yg lain dan perlahankan api.
4. Biarkan reneh sehingga pekat sedikit. Sejukkan
5. Bila menghidang taburkan sedikit bijan.
ACAR TELUR PUYUH
Posted by Mat Gebu
BAHAN-BAHANNYA :-)
30 biji telur puyuh, cuci dan rebus hingga telur keras
1 camca besar udang kering, rendam 10 minit dan toskan
1 biji timun
3 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1 inci halia muda
2 biji cili merah
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
1 camca teh serbuk kunyit
1/2 camca teh garam
Gula secukup rasa
1/4 cawan cuka makan
CARA MEMBUATNYA :-)
1. Timun dikerat, belah dua, buang empulur dan hiris macam batang mancis, gaul dengan serbuk kunyit dan garam tadi. Kupas telur puyuh, kalau suka boleh goreng hingga telur berkulit. Bawang besar dibelah 4 setiap biji, bawang putih, dibelah 2 setiap ulas, halia muda dihiris halus dan udang kering ditumbuk kasar. Ketepikan
2. Panaskan minyak dalam kuali, tumis kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga hingga harum, masukkan udang kering tumbuk, bawang putih dan bawang besar, kacau rata dan tuang cuka makan. Tambah gula (anggaran 1/3 cawan) dan masak hingga pekat.
3. Masukkan telur puyuh dan cili hiris, kacau rata. Timun tadi ditoskan dan masukkan ke dalam kuali, kacau hingga rata dan rasa, jika perlu tambah garam atau gula ikut citarasa. Angkat dan hidangkan.
Acar Telur Puyuh
Sumber : Keluarga Edisi Pengantin 2000
Bahan
20 biji telur puyuh
250 g lobak merah
250 g timun
100 g kacang panjang
100 g bawang putih
10 biji cili padi
50 g buah keras
20 g serbuk kunyit
100 g cili boh
20 ml cuka
Garam dan gula secukup rasa
20 g biji sawi
20 g biji bijan
30 g cili merah
30 g cili hijau
20 g halia
50 ml minyak masak
Cara memasak
1. Potong memanjang timun, lobak merah, kacang panjang, cili merah dan cili hijau.
2. Kupas bawang merah dan bawang putih.
3. Rebus dan goreng telur puyuh. Tumis bahan-bahan seperti cili boh, buah keras yang telah dikisar, kunyit dan biji sawi, bijan dan halia.
4. Biarkan sehingga naik minyak. Masukkan bahan-bahan yang telah dipotong dan biarkan separuh masak.
5. Masukkan cuka, garam dan gula secukupnya.
6. Masukkan telur puyuh dan taburkan bijan di atasnya.
Acar Telur
oleh: rai
Bahan-bahan ( 2 orang )
2 biji telur rebus
1 biji bawang putih ( dipotong)
1 biji bawang besar (dipotong)
2 biji cili besar (ditumbuk)
sekuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
1/2 sudu jintan manis
1/2 sudu cuka
kicap, garam, gula
Cara-cara
1. Goreng telur rebus dan angkat.
2. Tumis bawang putih, bawang merah. Kemudian masukkan kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang, jintan manis.
3. Setelah bau wangi, masukkan cili yang telah ditumbuk tadi. Biar seketika.
4. Masukkan telur tadi, kemudian cuka & kicap. Tambah gula & garam sesedap rasa.
* Boleh tukar dgn telur puyuh
Acar Telur
Sumber: Keluarga - Masakan dan Kuih Traditional Malaysia
Bahan-Bahan:
15 biji telur ayam - Tukar kpd telur puyuh
10 biji cili kering
2 tin kecil tomato puri
5 biji buah pelaga
4 kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
2.5 sm kulit kayu manis
2 sudu kicap
Sedikit kacang peas
Bahan untuk digiling:
½ sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
2 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah - dimayang
Sedikit halia
Sedikit cuka, gula dan garam
Cara:
Telur direbus sampai masak, setelah itu buang kulitnya dan goreng sebiji-sebiji hingga kuning angkat dan ketepikan. Panaskan minyak kemudian tumiskan bawang yang telah dimayang, setelah itu masukkan pula bahan yang telah digiling tadi bersama air, cuka, gula, garam dan tomato puri serta serbuk perasa. Bila telah mendidih masukkan telur, cili merah, kacang peas dan bawang besar. Setelah itu bolehlah diangkat.
Acar Telur Puyuh
Resepi Asal : Kak Liza
Kiriman : Ann Zihan
Bahan2:
1 camca teh kapur mkn dibancuh dgn 1 liter air(aku tak letak)
80 ml cuka
sedikit garam
sedikit serbuk kunyit
30 gm gula
20 biji telur puyuh rebus
1 cawan air(saja aku letak nak dapatkan kuah)
bahan2 dipotong kecil memanjang
timun
carrot
2 biji bawang besar
3 tangkai cili merah
3 tangkai cili hijau(aku tak letak)
bahan tumis:
1 biji bawang besar
3 ulas bwg putih
3cm halia
20gm biji sawi(aku tak letak)
cili kisar(resepi asal tak letak)
80ml minyak
cara2:
Rendam timun dan carrot dlmm air kapur seketika,sementara itu tumis bahan tumis tadi hingga wangi, masukkan cuka,garam dan gula,serbuk kunyit dan air.bila mendidih masukkan sayur tadi dan juga telur puyuh rebus.masak hingga kuah pekat.habess!!
Acar telur puyuh (kaler merah)
Sumber : alismysara
Bahan-bahan
-bawang merah+putih (hiris)
-kulit kayu manis+b.lawang.
-Cili boh
-lobak+timun ramas ngan garam dulu cam biasa
-udang kering (tumbuk)
-kacang tanah siap goreng (wajibulghunnah TUMBUK)
-air asam jawa suku mangkuk
-gula garam adjust (tapi acar jenis nih kena manis sket)
-telur puyuh goreng.
Cara-cara:
-lebih kurang cam acar kampung…
-tumis cili boh dulu, then bawang merah+putih…
-campak kulit kayu manis+b.lawang..
-masuk udang kering tumbuk, kacau sampai naik bau udang kering tuh..
-pastu masuk air asam+gula+garam,
-pastu masuk timun+lobak
-pastu masuk telur puyuh tuh..
-last but not least, masukkan kacang tanah.. last, sebab nakkan rangup dia tuh~ sorga2..
-gaul2.. pergh… siap!
Acar Telur Puyuh
Oleh Cik Aidawati Mahat
Bahan-bahan
300 g timun, dibuang empulur dan dipotong memanjang
200 g lobak merah, dipotong memanjang
200 g nanas, dipotong dadu
100 g bawang merah, dibelah empat
100 g bawang putih, dibelah dua
1 biji cili hijau, dibelah enam
1 biji cili merah, dibelah enam
20 ml cuka
1 sudu besar kismis
10 biji telur puyuh, direbus dan dikupas
10 g biji sawi
30 g bijan
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak secukupnya
Bahan tumis
50 g bawang merah, dikisar
10 g bawang putih, dikisar
10 g halia, dikisar
50 g cili kering, dikisar
1 sudu kecil serbuk kunyit
Cara
1. Panaskan minyak masak di dalam kuali. Tumis bahan tumis hingga naik bau.
2. Masukkan biji sawi, cuka, garam dan gula. Kacau rata.
3. Masukkan pula sayur-sayuran, bawang merah, bawang putih serta cili merah dan hijau. Kacau rata.
4. Masukkan bijan, kismis dan telur puyuh. Kacau dan angkat.
No comments:
Post a Comment