- Welcome To My Kitchen -


There is no spectacle on earth more appealing than that of a beautiful woman in the act of cooking dinner for someone she loves.

Thomas Wolfe (1900–1938), U.S. author. The Web and the Rock, ch. 28 (1939).




Daisypath Anniversary Years Ticker

Weight Loss B4 The BIG Day

Sunday, April 26, 2009

Roti/Bun Burger

Last week i successfully made burger patty (daging burger). Today i'm trying out to make the bun bcoz' its hard to buy burger bun near my place except if u go to the supermarket. So most of the time, i used the usual/sandwich bread; its thin & too soft. Luckily i managed to find lots of recipes & its method. Since i've no bread maker, terpaksa la uli dgn tgn. Uih, berpeluh2 satu bdn. Erm, after this i can ask my hubby to buy one (tp pakai my money la).


Roti sandwich
oleh: yani

Bahan-bahan ( 5 biji )
130ml air
175g tepung roti warna putih
25g tepung roti warna perang
3g butter
10g gula
12g mentega
3g dry yeast
*sedikit butter utk sapu

Cara-cara
1. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam breadmaker. Pilih setting untuk doh.
2. Bila dah siap, keluarkan doh dr breadmaker. Tumbuk-tumbuk utuk keluarkan angin. Kemudian bahagikan kepada 5 bahagian. Buat bentuk bulat. Rehatkan 10 minit.
3. Ambik sebiji, tumbuk-tumbuk untuk keluarka angin. Canaikan seperti dalam gambar. Kemudian sapukan butter ditengahnya.
4. Lepas tu lipat roti kepada dua. Ulang sampai habis.
5. Kemudian penaikkan sehingga dua kali ganda atau selama lebih kurang 30 minit.
6. Bakar dengan suhu 200C selama 10 minit. Beginilah rupa roti setelah siap dibakar
7. Roti ni sesuai di isi dengan apa saja yang disukai.. mengikut selera masing-masing. Makan dengan aiskrim pun sedap..
8. Sedap juga dimakan dengan salad + cheese
NOTE: Texture roti ni kasar sikit sebab guna tepung warna perang. Kalau tak suka boleh guna semua tepung warna putih.



Roti Burger
Sumber :
Hana

Bahan-bahan
130ml susu segar
200g tpg roti
3g butter
10g gula
12g mentega
3g dry yeast
*sedikit butter utk sapu

Cara-cara
* sama spt di atas



Bun burger
oleh: yani

Bahan-bahan ( 6 biji )
250g tepung roti
15g butter
20g gula
4g garam
1 biji telur
170ml susu( jumlah sukatan susu campur dgn 1 biji telur)
1 sudu kecil(3g) dry yeast
------------------------------------
bijan secukupnya

Cara-cara
1. Masukkan semua bahan-bahan kecuali bijani ke dalam breadmaker.Pilih untuk buat doh. On kan.
2. Bila dah siap, keluarkan dr breadmaker. Tumbuk-tumbuk utk keluarkan angin. Bahagikan kepada 6. Buat bentuk bulat. Rehatkan selama 10 minit.
3. Ambik sebiji roti. Tekan-tekan untuk keluarkan angin. Buat semula bentuk bulat. Ulang sampai habis. Biarkan roti naik 2 kali ganda.
4. Sapu/semburkan permukaan roti dengan air. Kemudian taburkan bijan. Bakar dengan suhu 180C selama 12-13 minit.



Burger bun
oleh: junjs11

Bahan-bahan ( hmm...ikut size bun la..dlm 12 bun gitu )
550gm tepung roti/serbaguna
4 sudu besar gula
4 sudu teh garam
14gm yis
180ml susu
120ml air
3 sudu besar majerin/butter
3 biji telur (2 guna dlm adunan n 1 lagi untuk sapu)
bijan

Cara-cara
1. campurkan separuh tepung ngan gula, garam n yis dalam mixer.
2. panaskan susu, air n majerin hingga suam, masukkan kedalam tepung tadi. pukul kelajuan tinggi selama 2 min.
3. masukkan telur (2 biji) n separuh lagi tepung, pukul lagi selama 2 min.
uli adunan selama 4 min, jadi doh lembut n tutup ngan cling film. rehatkan selam 30-45min.
4.tumbuk2 adunan untuk keluarkan angin, bahagi 12 bahagian bebola. letak atas dulang bergris or guna baking sheet n leperkan sket. rehatkan selama 15-20 min lagi.
5. pukul 1 biji telur n sapu atas bun, tabur bijan jika suka. bakar selama 10-15min pada suhu 400'F..



Roti Burger
Kiriman : sudipkayu
Sumber : mamafami

Bahan2:
1 cawan (235 ml)susu
1/2 cawan (120 ml) air
1/4 cawan (55grm) mentega
4 1/2 cawan (560 grm) tepung serbaguna
7gm instant yeast
2 sudu besar (25gm) gula halus
1 1/2 sudu kecil (10 gm) garam
1 biji telur
Bijan utk hiasan

Cara2:
Panaskan susu,air dan mentega hingga betul2 panas. Kemudian, masukkan tepung, yeast, gula dan garam dlm mangkuk adunan.Gaulkan. Campurkan adunan yg dipanaskan tadi ke dalam adunan tepung sedikit demi sedikit. Uli sehingga lembut dan elastic. Anggaran menguli 8 minit. Bahagikan kepada 12 bhgn di atas dulang pembakar dan biar doh naik 2 kali ganda. Sapukan sedikit campuran telur dan susu diatas doh yg dah kembang tadi dan taburkan bijan.Bakar sampai masak...(x ingat la berapa darjah celcius kena bakar tp gas oven: 6 (api sederhana).



Roti Burger (Burger Bun)
Sumber : alfahanum

Bahan

(A)
400g tepung roti (kakak gune tepung gandum biase)
20g gula (2tbsp)
6g garam (1tsp)
1 tbsp tepung susu
2 tsp yis segera

(B)
250ml air

(C)
30g lelemak sayuran (shortening)

Cara
1. Adun (A) sehingga sebati. Campur (B) dan uli sehingga menjadi doh.
2. Tambah (C) dan uli doh sehingga lembut.
3. Biar ia naik selama 45 minit atau berganda saiznya.
4. Bahagikan doh menjadi 80g sebahagian. Bentukkan menjadi bebola dan letak di atas dulang pembakar yg telah di gris.
5. Biar ia menaik selama 15 minit. Kemudian ratakan sedikit dan biarkan ia menaik selama 30 minit.
6. Sapu dgn air dan tabur sedikit bijan ke permukaan.
7. Bakar pada suhu 190'C selama 12-15 minit.
8. Siap untuk di buat burger.

* Kakak tak ikut cara 1-3 sebab kakak gune bread maker, serupe je hasilnye.



Burger King.
Sumber :
recipe2u

Dari resepi rorupan utk breadmaker : ( menghasilkan 5 buku roti burger )

Bahannya
1 s/k dry yis(3 gm)
2 s/b gula
200 gm tepung
1 s/k garam
1 s/b tepung susu
20 gm butter
1/2 biji telur
95 ml air suam

Caranya:
Ikut langkah seperti menguli roti,...cuma masa nak bentuk tuh bahagi 5 bahagian sama byk dan bentuk macam pau tapi smooth atasnya ...tunggu la kembang sekali ganda...pastu spray ngan air kat atasnya dan taburkan bijan n then bakar pada suhu 200 darjah lebihkurang 20 minit rasanya



Burger Bun
Resipi asal : http://food-recipes.blogspot.com/
Di ambil dari :
http://zairul.fotopages.com/
Kiriman :
Suzana

Ingredients
550g all-purpose flour ( saya guna high protien flour )
4 tbsp sugar
2 tsp salt
2 packages Active Dry Yeast ( roughly about 14g )
180ml milk ( saya guna fresh milk )
120ml cup water
3 tbsp butter or margarine ( saya tukar ke shortening)
3 eggs, at room temperature

How to make
1. In large bowl, combine half of the flour, sugar, salt and undissolved yeast. Heat milk, water and butter until very warm. Gradually add to dry ngredients; beat 2 minutes at medium speed of electric mixer, scraping bowl occasionally.
2. Add 2 eggs and 3/4 of the remaining flour. Beat at high speed 2 minutes, scraping bowl occasionally. With spoon, stir in enough additional flour to make soft dough.
3. Knead on lightly floured surface until smooth and elastic, about 4 minutes.( This is an important step! )Place in greased bowl, turning to grease top. Cover; let rise until doubled in size, about 30 to 45 minutes.
4. Punch dough down. Divide into12 equal pieces. Form into smooth balls. Place on 2 greased baking sheets. Flatten balls with hand to 4-inch rounds and cover.
5. Place baking sheets over pans. Let rise until doubled in size, about 15 to 20 minutes.
6. Lightly beat remaining egg; brush on rolls. Sprinkle with sesame seeds. Bake at 400ºF for 10 to 15 minutes or until done.
7. Remove from baking sheets and cool on wire racks. Lightly brush the top of the buns with milk and cover with a clean cloth. This will soften the top of the bun and give it a nice shinny gloss to it.


Burger or Hot Dog Buns
Sources : allrecipes.com
Written : maisya
Submitted by: Sally

INGREDIENTS:
1 cup(235ml) milk
1/2 cup(120ml) water
1/4 cup(55g) butter
4 1/2 cups(560g) all-purpose flour
7g instant yeast
2 tablespoons(25g) white sugar
1 1/2 teaspoons(10g) salt
1 egg

DIRECTIONS:
1.In a small saucepan, heat milk, water and butter until very warm, 120 degrees F (50 degrees C).
2.In a large bowl, mix together 1 3/4 cup flour, yeast, sugar and salt. Mix milk mixture into flour mixture, and then mix in egg. Stir in the remaining flour, 1/2 cup at a time, beating well after each addition. When the dough has pulled together, turn it out onto a lightly floured surface, and knead until smooth and elastic, about 8 minutes.
3.Divide dough into 12 equal pieces. Shape into smooth balls, and place on a greased baking sheet. Flatten slightly. Cover, and let rise for 30 to 35 minutes.
4.Bake at 400 degrees F (200 degrees C) for 10 to 12 minutes, or until golden brown.
5.For Hot Dog Buns: Shape each piece into a 6x4 inch rectangle. Starting with the longer side, roll up tightly, and pinch edges and ends to seal. Let rise about 20 to 25 minutes. Bake as above. These buns are pretty big. I usually make 16 instead of 12.


ROTI BURGER
Oleh : maisya

Bahan-2
2 cawan tepung gandum
2 camca besar susu tepung
1 camca teh yis kering
1/4 cawan gula
1 camca besar marjerin/butter
1/2 cawan air suam
1 biji telur

CARA
1.Campurkan tepung, susu tepung dan yis. Gaul rata.
2.Larutkan gula dlm air suam.
3.Campurkan telur dan air gula kepada campuran tepung tadi. Gaul rata hingga dapat dikepal jadi doh. Air yg diperlukan mungkin lebih atau kurang dari sukatan...bergantung pada saiz telur yg digunakan.
4.Campurkan marjerin/butter kepada adunan. Uli rata hingga lembut dan elastik lebih kurang 15 - 20 minit.
5.Rehatkan doh 15 minit.
6.Buangkan angin dan uli sebentar doh. Bahagikan kepada beberapa bahagian kecil(maisya bahagikan kepada 6).
7.Rehatkan doh 10 minit.
8.Bentukkan doh bulat-bulat dan leperkan sikit supaya cantik rupa roti burger tu nanti( dia tak membukit). Susun dalam loyang.
9.Rehatkan doh 30 minit atau hingga naik 2 kali ganda.
10.Sapukan kuning telur yang dah dicampur sedikit susu atau air pada permukaan roti. Taburkan juga bijan.
11.Bakar dalam oven yg dah dipanaskan ( suhu dan masa membakar bergantung pada oven masing-masing ).



Oshin’s Juicy Queen Burger
Sumber ;
pakupakis

bahannya:
400 gm tepung roti
2 s/k dry yis(3 gm)
3 s/b gula
1 s/k garam
2 s/b tepung susu@susu pekat(abaikan pun takpa sbb guna freshmilk)
40 gm butter
1 biji telur
200 ml (100ml air suam +100 ml fresh milk )

caranya:
Sama juga step dengan roti sebelum nih…cuma masa nak bentuk tuh bahagi 6-8 bahagian sama byk dan bentuk macam pau tapi smooth atasnya …tunggu la kembang sekali ganda…pastu spray ngan air kat atasnya dan taburkan bijan 2 jenis warna n then bakar pada suhu 200 darjah lebih kurang 25 minit(oven mesti dipanaskan terlebih dahulu)

No comments:


One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well.
Virginia Woolf (1882–1941), British novelist. A Room of One’s Own, ch. 1 (1929).