- Welcome To My Kitchen -


There is no spectacle on earth more appealing than that of a beautiful woman in the act of cooking dinner for someone she loves.

Thomas Wolfe (1900–1938), U.S. author. The Web and the Rock, ch. 28 (1939).




Daisypath Anniversary Years Ticker

Weight Loss B4 The BIG Day

Monday, April 6, 2009

Gulai Ikan Masin

2 days ago i got a parcel from my MIL. She sent it thru my hubby's cousin. When we opened it, wow, packets of dried keropok (keropok keping/kering) & varieties of home-made salted fish (ikan masin). They look very good since the salted fishes were made by my MIL herself & the fishes were caught by my FIL. Ikan talam, anak ikan talam (forgot what it's called but my hubby said they've different name), ikan gelama, etc. Erm, silap2 setengah thn x bleh abis ni.
Bcoz' of its tempting smell (i already wrapped them in newspaper & then tie them very tight in a plastic, then put them in the free, but still i can smell the salted fish smell from outside), i decided to cook gulai ikan masin. Actually i wanted to put the pineapple in it bcoz' i like it that way but my hubby disapproved it. Why? Hehehe...it's a secret.


Gulai Ikan Masin
Sumber : ninoz
Kiriman : Mak Lang Azie

Bahan
Ikan kurau or talang masin - isi n tulang or kepala ikan masin pun bleh..[rendam terlebih dahulu]
Nenas - potong
Terung- potong
Tomato - potong wedges
Cili hijau - belah memanjang

Dikisar halus
5 bwg merah
3 bwg putih
Halia (maklang tambah nih..)
Rempah kari sepeket kecik
Air barang 2-3 cawan [masa blend tu masuk santan sketttt je pun sedap gak]

Dimayang halus
5 bwg merah
3 bawang putih

1 tbsp jintan manis
Daun kari
Santan
Garam gula secukup rasa
Minyak utk menumis

Cara
1. Bahan yang diblend itu dimasukkan dalam periuk. Renih dengan api sederhana or perlahan sampai bau rempah dia hilang sket.
2. Daun kari tu masukkan sebahagian sahaja. Kemudian masukkan ikan masin dan nenas.
3. Kemudian masukkan terung dan kemudian tomato.
4. Kemudian masukkan santan. Kacau baik-baik jangan pecah minyak.
5. Perisakan garam gula secukup rasa.

Di dalam kuali lain
1. Masukkan minyak sikit sahaja, agak agak cukup nak tumis sahaja.
2. Tumiskan bawang yang dah dimayang beserta dengan jintan manis dan daun kari sehingga keemasan.
3. Kemudian curah ke dalam periuk gulai. Baru bau gulai tu jadi mengancam.
4. Kacau sebentar biar mesra. Kemudian bolehlah diangkat.




GULAI IKAN KERING NENAS TUMIS DARAT
Sumber : Kak Liza

Bahan:
Beberapa keping tulang dan isi ikan talang masin
3 sudu besar rempah kari ikan
5 cawan santan
1/4 biji nenas..............]
1 batang lobak merah...] dipotong kecil
2 biji terung bulat........]
4 batang kacang panjang] dipotong pendek
3 biji kacang bendir ]
2 biiji tomato buah.......belah 4

Bahan tumis:
2 tangkai daun kari
5 ulas bawang merah ........] mayangkan
3 ulas bawang putih............]
1 sudu kecil halba campur atau halba tumis

Cara:
1. Reneh semua bahan kecuali bahan tumis dalam periuk sehingga mendideh.
2. Tumiskan bahan tumis dalam kuali sehingga wangi.
3. Tuangkan bahan tumis kedalam periuk gulai ikan tadi.
4. Tutupkan tudung periuk dan biarkan sebentar.
5. Bila nak dihidang kacau perlahan gulai supaya minyak & bahan tumis kelihatan saperti naik minyak




Gulai Ikan Masin Terung Tumis Darat
Sumber : Kedaisiber

Bahan-bahan:
150 gm tulang ikan kurau/ikan talang masin
200 gm terung
2 biji kelapa(santan)
2 sudu besar serbuk rempah kari ikan
3 ulas bawang putih }dihiris dan di bahagi 2
6 ulas bawang merah }dihiris dan di bahagi 2
2 keping asam keping
daun kari
1 cawan air
2 sudu besar minyak masak

Cara-cara:
1. Masak tulang ikan, rempah kari, sebahagian bawang putih & merah, daun kari, asam keping dan air sehingga isi ikan lembut.
2. Masukkan terung dan santan dan biar sehingga mendidih.
3. Tumis baki bawang putih dan merah sehingga naik bau di dalam kuali berasingan.
4. Kemudian bawang tadi dimasukkan ke dalam masakan dan tutup periuk. Matikan api.



Gulai Ikan Masin Bernanas
Kiriman: Nik

Bahan-Bahan:
2 ekor ikan masin gelama - sederhana besar
1 in lengkuas
1 in kunyit hidup
5 ulas bawang merah
3 cawan santan- jangan terlalu pekat 1 biji cili kering
2 keping nanas - potong ikut suka
1 keping asam keping
Sedikit garam
Sedikit gula
Serbuk perasa jika suka

Cara:
1- Blendkan lengkuas, kunyit, bawang merah dan cili kering.
2- Campurkan bersama-sama dengan santan, garam, gula dan serbuk perasa.
3- Masukkan nanas masak hingga mendidih.
4- Bila dah menddih masukkan ikan masin. kacau supaya santan tidak berketul.
5- Masak hingga ikan masak.



Ikan Masin Gulai Bersama Nanas
by: suziey

Bahan-bahan
2 ekor ikan masin gelama
1 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
5 ulas bawang merah
3 cawan santan

cili giling
2 keping nanas

1 keping asam keping
Sedikit garam
Sedikit gula
Serbuk perasa jika suka

Cara Membuatnya
1- Kisarkan lengkuas, kunyit, bawang merah .
2- Campurkan bersama-sama dengan santan, cili giling, garam, gula dan serbuk perasa.
3- Masukkan nanas masak hingga mendidih.
4- Bila dah menddih masukkan ikan masin. kacau supaya santan tidak berketul.
5- Masak hingga ikan masak




Gulai Nenas Ikan Kurau Masin
Sumber : Yusnida

Bahan – bahan
1 biji nenas masak
2 keping ikan kurau masin
1 biji kelapa
2 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
1 inchi kunyi hidup
10 biji cili api

Cara memasak
1. Tumbuk cili api ,bawang merah & putih dan kunyit hidup
2. Potong nenas mengikut kesukaan anda
3. Bersihkan ikan kurau
4. Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk bersama santan cair
5. Masakkan selama lebih kurang 5 minit , masukkan pula santan pekat.
6. Masukkan sedikit gula dan garam.
7. Jika ikan terlalu masin tidak perlu tambah garam lagi ke dalam kuah.
8. Biarkan sehingga agak pekat dan bolehlah dihidangkan.



Kari Ikan Masin

Bahan-bahan
300 gm ikan asin - dikerat 3 sm tebal.
400 gm terung bulat (warna ungu).
¼ sudu teh halba
2 tangkai daun kari
1 bungkus rempah kari ikan
2 sudu teh asam jawa, garam & gula secukup rasa
½ sudu teh jintan putih
sedikit serbuk kunyit

Dikisar hingga halus
30 tangkai lada kering
10 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu besar kelapa parut

Bahan-bahan untuk ditumis
1 tangkai daun kari
1 biji bawang besar
¼ sudu teh biji sawi
2 sudu besar minyak

Cara membuatnya
Campurkan bahan-bahan berikut dalam sebuah periuk: ikan asin, terung, halba, daun kari, jintan putih, serbuk kunyit, rempah kisar, air asam jawa dan garam. Tutup dan biarkan mendidih. Setelah airnya mendidih, dikacau dan kecilkan apinya. Direnih sehingga terungnya empuk, masukkan bahan tumis, ditutup anggaran 1 minit supaya rasa rempahnya menyerap.




Masak Lemak Ikan Masin with Yam Stalk
Source : Six, NST - 20 September 2008

Ingredients
- 500gm of yam stalks or batang keladi
- a handful of shallots, blended or finely chopped
- cili padi and red chillies, blended
- a generous pinch of turmeric powder
- half litre of coconut milk
- 8 pieces of asam keping
- 2 blades of lemongrass
- salted kurau fish

Method
1. Peel and cut the yam stalks into 4-5cm strips. Then boil them for around five minutes in water or until they are soft. Clean your hands with cooking oil to remove the sap from the stalks.
2. In a hot pot, dry-fry the shallots, asam keping and lemongrass.
3. Next, add in the blended chillies and stir until fragrant.
4. Mix in the coconut milk.
5. Just as the coconut milk begins to simmer, sprinkle in the turmeric powder. Go easy with it. Turmeric can be pungent and bitter if it is too much. Two pinches should be sufficient.
6. As the mixture boils, add in the yam stalks and the salted fish. Remember to soak the fish in some water for a few minutes before cooking to dilute its saltiness.
7. There is no need to add in salt but season to suit your taste. You can replace the salted fish with chicken, beef or any seafood. The yam stalks can be replaced with pucuk ubi, carrots, potatoes and the like. If you omit the chillies and the turmeric powder, you can use fresh prawns and cabbage instead. Still, just for colour and a little more flavour, add in a few chunky slices of red chilli after the dish is cooked. Yummy!

No comments:


One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well.
Virginia Woolf (1882–1941), British novelist. A Room of One’s Own, ch. 1 (1929).