- Welcome To My Kitchen -


There is no spectacle on earth more appealing than that of a beautiful woman in the act of cooking dinner for someone she loves.

Thomas Wolfe (1900–1938), U.S. author. The Web and the Rock, ch. 28 (1939).




Daisypath Anniversary Years Ticker

Weight Loss B4 The BIG Day

Thursday, April 30, 2009

Gulai Telur Ikan

Everytime i went to the wet market or pasar mlm, i saw fish roe (telur ikan). I'm a big fan of telur ikan. When my hubby cleaned the fish, if there was any telur ikan (big or small), he'll keep them for me, special for me. He is also a fan of telur ikan. I still remembered when her mother bought telur ikan to our house during her first visit. My hubby ate them a lot. At that time my MIL cooked sambal telur ikan.
A few times i asked my hubby to buy the telur ikan but he refused bcoz' he was not sure its sources. I mean what kind of fish doest it came from; fish from the sea or fresh water fish? He doesn't eat fresh water fish & yg sewaktu dgnnya, so he didn't want to take the risk.
But yesterday i'm sure i bought telur ikan tenggiri at econsave. I remembered my mom usually make gulai with it but i forgot how. Nak call mak, time tu plak dia xde kt umah. So i tried to find the recipe in the internet. Nasib baik ada...next time la tnya recipe mak. My hubby came home today bcoz' tomorrow is public holiday. So masak yg special ckit la. At first he kept on asking 'telur ikan apa'. I've to assure him a zillion time that it's telur ikan tenggiri & i even showed him the packaging. Thank goodness he ate them at the end. He said, sedap...


Gulai Telur Ikan
Sumber: Majalah Jelita Mac 1992
Gambar :
Ruzalila

Bahan-Bahan:
600 gm telur ikan
200 gm serbuk kari
20 gm halba campur
50 gm air asam jawa
2 tangkai daun kari
300 gm minyak masak
1 liter santan, daripada sebiji kelapa
4 tangkai cili merah, dibelah empat
4 tangkai cili hijau, dibelah empat
4 biji tomato, dibelah empat
Garam secukupnya
250 gm bawang merah - dihiris halus
150 gm bawang besar - dihiris halus
60 gm bawang putih - dihiris halus
20 gm halia - dihiris halus

Cara:
Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis daun kari dan halba campur sehingga wangi. Masukkan bahan-bahan hiris. Kacau hingga garing. Perlahankan api dan masukkan sedikit air. Kacau lagi hingga pecah minyak. Masukkan air asam jawa, garam dan santan. Biarkan mendidih baru masukkan telur ikan, cili hijau, cili merah dan tomato.




TELUR IKAN MASAK LEMAK CILI API
Sumber :
shahrose76

Bahan-bahan:
~ 2 genggam telur ikan
~ cili api segenggam
~ kunyit hidup dalam seinci
~ 2 batang serai di ketuk
~ 2 keping asam keping
~ kentang 2 biji di potong lapan
~ santan pekat setengah biji
~ garam

CARA-CARANYA:
1) Tumbuk cili api dan kunyit hidup sampai lumat kemudian masukkan dalam periuk, masukkan sedikit air...panaskan periuk...
2) Seteleh mendidih masukkan serai, asam keping dan santan, kemudian masukkan ubi kentang dan telur ikan, kacau perlahan-lahan sehingga kentang empuk, bubuh garam...angkat dan hidangkan...




Gulai Lemak Telur Ikan
Sumber :
aties1899

Bahan-bahannya:
300 gm telur ikan
1/2 biji kelapa - ambil santannya
2 biji kentang
1 biji buah tomato
kiub ikan bilis
garam

Bahan kisar:
5 biji cili padi
2 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
daun kunyit

Cara:
1. Tumiskan bahan kisar dengan sedikit minyak sampai naik bau.
2. Masukkan sedikit santan cair, daun kunyit, kentang dan kiub ikan bilis.
3. Agak-agak kentang hampir empuk, masukkan telur ikan, kentang dan tuang baki santan.
4. Rasakan garam dan masak hingga telur ikan cukup masak. Angkat dan hidang dengan nasi panas.




Gulai Telor Ikan Sembilang
Sumber :
dapur-cantik

Belanja dulu yukz :
1 kg telor ikan Sembilang
1 lembar daun kunyit, dipotong-potong
2 lembar daun salam
1 batang serai, dimemarkan, dipotong menjadi 2 bagian
1 siung bawang bombay yang kecil, diiris tipis
air secukupnya
garam secukupnya
bumbu penyedap secukupnya
minyak goreng untuk menumis

Bumbu halus :
15 biji cabe merah, dipotong kasar
5 siung bawang merah, dipotong kasar
4 siung bawang putih, dipotong kasar
1 cm jahe
1 cm kunyit
1 sendok teh merica bulat

Sekarang ke dapur yukz :
1. Telor ikan yang bulat-bulat dikeluarkan dari kulit pembungkusnya, lalu dibersihkan dan sisihkan.
2. Semua bahan bumbu yang akan dihaluskan dicuci bersih lalu digiling menggunakan chopper hingga halus. Sisihkan.
3. Siapkan panci agak besar, tumis bawang bombay hingga harum.
4. Lalu masukkan bumbu yang sudah dihaluskan, tumis kembali hingga harum.
5. Setelah itu baru masukkan air, daun kunyit, daun salam, serai dan tunggu hingga mendidih.
6. Baru masukkan telor ikannya, beri garam dan bumbu penyedap
7. Masak hingga matang atau setengah matang.

Tips :
- Jika suka juga dengan kulit telurnya, jangan dikupas, langsung dimasak saja dengan kulitnya.
- Saran dari kami, telor ikannya akan lebih enak terasa jika dimasak hanya setengah matang saja bagian dalamnya, benar-benar enak!!
- Saat ini memang sudah tidak ada dijual di pasar (Bandung dan Cirebon), tetapi mungkin di daerah Anda yang lain masih ada, selamat mencoba saja :)
- Terimakasih untuk keluarga di Dumai, khususnya Mama yang pulang liburan membawa oleh-oleh gulai telur ikan Sembilang ini. Ngiler yang bertahun-tahun kemarin kini sudah terobati huehehe :D.

No comments:


One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well.
Virginia Woolf (1882–1941), British novelist. A Room of One’s Own, ch. 1 (1929).