- Welcome To My Kitchen -


There is no spectacle on earth more appealing than that of a beautiful woman in the act of cooking dinner for someone she loves.

Thomas Wolfe (1900–1938), U.S. author. The Web and the Rock, ch. 28 (1939).




Daisypath Anniversary Years Ticker

Weight Loss B4 The BIG Day

Thursday, April 16, 2009

Patty (Daging Burger)

I like burger. Some people may be prefer burgers at McD, but i prefer burgers sold at the stall. There is a stall in front of my office sold all kinds of burger. They even provide free house delivery service. In my opinion, the burgers were excellent & cheaper too compared to McD.
My hubby also love burger, but with no vege, onion, mayo of course. & he also a fan of spongebob squarepants tv programme. He always wonders how to make crabby patty sold by mr crab. Tp bukan la the exact crabby patty, just how to make the patty bcoz' slalu sgt mkn patty yg dibeli kt kedai, jd muak. I tried looking the recipes in the website & managed to fid a few simple & ez recipe. So, tnpa membuang masa, yesterday evening i made some & kept them in the freeze. Xde la susah mana pn even though nmpak rumit pd mulanya.


Daging burger
oleh: fendi75

Bahan-bahan ( 15-20 keping )
2 cawan daging cincang
1 cawan breadcrumbs(serbuk roti)
1 labu bawang besar-saiz kecil
2 ulas bawang putih
1 biji telur
1 sudu besar worcestershire sauce
garam dan gula secukupnya

Cara-cara
1. Gaul semua bahan-bahan di atas kecuali telur.
2. Pukul telur sekejap. Masukkan sikit demi sedikit. Agak-agak boleh bentuk, berhenti dari masukkan telur.
3. Ambik sedikit dan buat bentuk bulat. Kemudian leperkan/ nipis. Buat sampai habis
Lepas tu bolehlah digoreng.
4. Lagi nipis lagi sedap.. untuk dapatkan bentuk yang nipis boleh disimpan dulu dalam freezer. Kemudian potonglah nipis-nipis.



Burger daging dengan bawang karamel
oleh: aludra

Bahan-bahan ( 4 - 6 biji )

Untuk burger daging
500g daging cincang
1 biji telur dipukul
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu kecil serbuk jintan manis
sedikit garam

Bawang karamel
1 biji bawang besar dipotong sedikit tebal
2 sudu mentega
1 sudu besar gula perang

Lain-lain bahan
Mayonis - gaulkan mayonis dgn beberapa titik jus lemon
Salad, timun, tomato, olives, sos cili/tomato
1 biji telur goreng mata setiap burger (kalau nak)
sedikit olive oil & butter untuk goreng daging burger
4 biji roti burger berbijan - di toast sedikit

Cara-cara

1. Untuk daging burger
Campurkan daging dengan lada hitam, jintan manis dan garam. Gaulkan. Masukkan telur sedikit demi sedikit hingga daging boleh dikepal. Buat bulat dan dileperkan. Boleh dpt dlm 4-6 ketul ikut ketebalan. Letak dalam pinggan, tutup dgn wrap dan biar dlm peti sejuk selama sejam (penting kalau tak daging berderai bila digoreng). Lepas sejam, goreng daging dgn olive oil dan bila hampir masak, masukkan sedikit butter.

2. Untuk bawang
Panaskan kuali, masukkan mentega dan bawang yg dah dipotong. Masukkan gula perang dan goreng hingga layu.

3. Sediakan burger
Pada burger bun, letak mayonis, timun, tomato, salad, olive, daging, telur dan bawang goreng karamel tadi.. boleh juga tambah cheese kalau suka...ikut selera masing2 ya.. selamat mencuba!



Botham Burger
oleh: mutiarazura

Bahan-bahan ( 4 orang )
500 gm daging kisar
1 biji bawang besar merah dicincang
1 biji telur saiz besar
1-2 genggam serbuk roti (breadcrumbs)
1/2 sudu besar serbuk ketumbar
secubit serbuk jintan manis
1 sudu kecil mustard (Dijon atau American)
Garam dan serbuk lada hitam secukupnya

Cara-cara
1. Campur dan gaul semua bahan-bahan. Gunakan breadcrumbs untuk "bind" adunan.
2. Bahagi empat dan bentukkan menjadi bebola daging burger mengikut citarasa. Lebih elok buat kecil-kecil.
3. Gunakan baking paper sebagai alas, tabur breadcrumbs dan letak daging burger sebelum menggoreng.
4. Goreng atas kuali leper menggunakan sedikit minyak hingga garing.
5. Hidang dengan bun burger dan sos serta cheese jika suka.


Daging Burger Mini
Written by siti rohani binti abd wahab

BAHAN-BAHAN:
-1/2 kg daging lembu }dicincang/dikisar
-6 ulas bawang putih }dicincang
-2 sudu makan serbuk lada hitam
-2 sudu makan garam
-50 gm daun bawang
-4 sudu makan minyak sawit/olive oil
-50 gm cendawan }apa-apa jenis boleh(goreng terlebih dahulu)

CARA MEMASAKNYA:
1.Campurkan kesemua bahan-bahan diatas tadi,gaul hingga rata.
2.Ambil daging tadi anggaran sebesar tapak tangan dan bentukkan bulat-bulat.
3.Kemudian leperkan dan boleh digoreng atas kuali.
4.Setelah masak,belah ditengah-tengah dan letakkan cendawan goreng tadi.
5.Hidang ikut cita rasa.



Burger
Sumber : Majalah Seri Dewi & Keluarga

Bahan2
500gm daging kisar
100gm bawang besar (dicincang)
50gm bawang putih (dicincang)
50gm serbuk roti
1 biji telur
5gm garam
3gm lada hitam (ditumbuk kasar)
secubit serbuk buah pala

Cara membuatnya:
1. Campurkan daging kisar yg sejuk dgn bahan2 yg lain.
2. Gaulkan adunan sehingga rata & sebati
3. Ambil segenggam adunan
4. Kepalkan & bentukkan bulat setebal 1 sm.
5. Kemudian bakar selama 5 minit.
6. Boleh dihidangkan bersama kentang goreng, sos lada hitam & sebagainya.

Tips utk menyimpan daging burger mentah
1. Masukkan burger ke dlm beg plastik yg kecil & bungkus dgn baik.
2. Masukkan burger ke dlm bekas kedap udara sebelum disimpan didlm peti sejuk.
3. Ia boleh tahan sehingga 3 bulan


Krabby Patty
Kiriman: Fizan

Bahan-Bahan:
2 sudu besar bawang yg dicincang
2 sudu besar daun saleri yg dicincang
4-6 sudu besar minyak sayur
½kg daging ketam yg dikisar
¾ cawan serbuk roti
1 sudu besar mustard
2 sudu besar mayonis
2 biji telur yg dipukul sedikit
Garan & serbuk lada sulah secukup rasa
3 sudu besar sos cili

Cara:
1.Goreng bwg & daun saleri sampai kekuningan.
2.Dlm mangkuk besar,masukkan daging ketam,bawang & daun saleri,serbuk roti,mustard,mayonis,telur,garam &serbuk lada sulah secukup rasa.sacau hingga rata.
3.Uli bahan itu dan bentukkan bulat macam daging burger.
4.Panaskan 3 sudu besar minyak sayur,lepas itu goreng daging ketam itu hingga kekuningan.
5.Panaskan oven hingga 400f.Pindahkan daging ketam yg dah digoreng tadi dalam dulang pembakar & bakar hingga 10 minit.
6.campurkan mayonis dengan sos cili sebagai pencicah.



Juiciest Hamburgers Ever
Sources :
zairul

Ingredients:
900 g ground beef/chicken
1 egg, beaten
80 g dry bread crumbs
45 ml evaporated milk
30 ml Worcestershire sauce
2g cayenne pepper
2 cloves garlic, minced or 1 tbsp of garlic powder

How to make:
1. Preheat grill for high heat.
2. In a large bowl, mix the ground beef, egg, bread crumbs, evaporated milk, Worcestershire sauce, cayenne pepper, and garlic using your hands. Form the mixture into 8 hamburger patties.
3. Lightly oil the grill grate. Grill patties 5 minutes per side, or until well done.



Burger Daging@Ayam
Sumber :
pakupakis

Bahannya:
350 gm daging/ayam tanpa lemak@guna yg minced
50 gm bawang besar(1/4 biji)
1 biji telur
2 s/b fresh milk
1 1/2 s/k garam
1/2 s/k serbuk lada sulah/kosho/lada hitam
sedikit minyak zaitun
sedikit serbuk parsley,oregano jika suka
10 gm panko/serbuk roti boleh diletak jika mahu

Caranya:
-Semua bahan dimasukkan ke dalam food prosessor,di mesin dlm 30-50 saat sehinnga semuanya hancur.
-Ambil dan bahagikan kepada 6-8 bahagian.Kepal2kan dan dileperkan berbentuk isi burger.
-Boleh digoreng dengan sedikit minyak.Balikkan kedua2nya.
-Bolehlah dihidangkan dengan bun burger dan lapiskan mengikut kesukaan..contohnya sos cili,tomato ,mayonis dan salad,kubis hiris serta timun potong,hirisan tomato dan bawang tambahan mengikut citarasa.



Homemade Burger
Sources :
1001resepi

Ingredients
2 shallots, chopped
450g lean minced (ground) beef
2 tbsp chopped parsley
2 tbsp tomato ketchup
1 garlic clove, crushed
1 fresh green chilli, finely chopped and seeded
1 tbsp olive oil
400g can ratatouille
4 burger buns
lettuce leaves
salt and ground black pepper, to taste

Directions
1) Put the shallots in a bowl with boiling water to cover. Leave for 1-2 minutes, then slip off the skins and chop the shallots finely.
2) Mix half the shallots with the beef in a bowl. Add the chopped parsley and tomato ketchup, with salt and pepper to taste. Mix well. Divide the mixture into four. Knead each portion into a ball, then flatten it into a burger.
3) Make a spicy relish by cooking the remaining shallots with the garlic and green chilli in the olive oil for 2-3 minutes, until softened.
4) Add the canned ratatouille to the pan containing the vegetables. Bring to the boil, then simmer for 5 minutes.

Variation
Set these burgers on individual plates with spicy corn relish on the side. To make the relish, heat 2 tbsp oil in a pan and fry 1 onion, 2 crushed garlic cloves and 1 seeded red chilli until soft. Add 2 tsp garam masala and cook for 2 minutes, then mix in a 320g can whole kernal corn and the grated rind and juice of 1 lime.

5) Preheat the grill and cook the burgers for about 5 minutes on each side, until browned and cooked through. Meanwhile, split the burger buns. Arrange lettuce leaves on the bun bases, add the burgers and top with warm relish and the bun tops.



BURGER
Sumber : Alaf21

Bahan-bahan:
10 g mentega
1 labu bawang besar, dicincang halus
2 ulas bawang putih, ditumbuk halus
300 g daging cincang
90 g serbuk roti
1 biji telur, dipukul sedikit
1 camb herba campuran (ikut suka)
2 camb minyak
garam, serbuk lada sulah secukupnya

Cara-cara:
Cairkan mentega, goreng bawang besar dan bawang putih hingga layu. Angkat dan biar sejuk kemudian campurkan dengan semua bahan lain kecuali minyak. Bentukkan menjadi 6 burger, letak atas dulang dan simpan di dalam peti sejuk selama 30 min. Panaskan minyak dalam kuali leper, goreng burger di kedua-dua belah hingga keperangan dan masak.

Nota: Pastikan minyak cukup panas (guna kuali non-stick sebaik-baiknya), kemudian perlahankan api sedikit dan letak daging burger. Biar ia cukup keperangan sebelum diterbalikkan, jangan kerap diubah kedudukannya di dalam kuali atau membalikkan sebelum ia cukup perang kerana ini boleh menyebabkan ia pecah.

No comments:


One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well.
Virginia Woolf (1882–1941), British novelist. A Room of One’s Own, ch. 1 (1929).