Daging tetel? Mcm kelakar je bunyinya. I swear that i never know what's tetel but after reading the blog & other info, now i know. Tetel is 'sisa lemak & daging' or meats with bits of fat, correct me if i'm wrong. If that so, i'm used to daging tetel. But i don't know what others call it. I called it lemak daging or daging cincang. My father likes it very much & almost every time he went to pasar manir at our place, he'll buy fresh daging tetel. But my mom will 'scold' him bcoz' there were lots of fat on the meat. My mom was worried bcoz' my father had lots of diseases; kencing manis, darah tinggi, etc. But my father said, that's the best thing about daging tetel. So whenever my mom had to clean up the meat, she will take off all the fat. She'll make gulai with it.
Actually i'm not a big fan of that kind of meat bcoz' of the fat. But i'll chose the meat with tough fat; lemak yg keras, bila kita mkn rasa dia sdikit ranggup. My brothers will absolutely won't eat that kind of meat.
So this recipe i dedicate to my loving father...
Actually i'm not a big fan of that kind of meat bcoz' of the fat. But i'll chose the meat with tough fat; lemak yg keras, bila kita mkn rasa dia sdikit ranggup. My brothers will absolutely won't eat that kind of meat.
So this recipe i dedicate to my loving father...
Sumber : My Mom
Bahan:
500g daging tetel - bersihkan lemak
4 biji kentang - dipotong 4
3 cawan air
minyak untuk menumis
garam secukupnya
1 sudu besar kerisik
1/2 cawan santan pekat
4 sudu besar rempah kari adabi
1 keping asam keping
Garam, gula & bahan perisa
Bahan-bahan dikisar:
1 biji bawang besar - ditumbuk halus
2 ulas bawang putih - ditumbuk halus
1 inci halia - ditumbuk halus
1/2 inci lengkuas - ditumbuk halus
12-14 tangkai lada kering di rendam sehingga lembut
Cara membuat:
1. Campurkan daging, bahan dikisar, rempah kari & kerisik di dalam sebuah mangkuk.
2. Panaskan minyak. Masukkan campuran tadi & tumis hingga bangkit baunya.
3. Masukkan garam, gula & bahan perisa secukupnya termasuk asam keping.
3. Tuangkan air dan renih pada api kecil hingga daging empuk.
4. Tuangkan santan pekat dan kacau, masak anggaran 2-3 minit sebelum memasukkan kentangnya. Masak sehingga kentang empuk.
Kari Tetel
Sumber: Lela Omar
Bahan-bahan:
1/2 kg tetel dibersihkan & buang lemak-lemak berlebihan
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
2 inci halia
5 sudu besar rempah kari daging
1 cawan air asam jawa (saya buat tu sederhana pekat je...kalau pekat sangat, nanti terlebih masam plak)
2 liter air
1 inci kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1/2 cawan santan (tak buh pun lela kata takpe....tapi, pada saya lebih sedap kalau ditaruh santan)
2 biji ubi kentang, dibelah empat
2 biji tomato, dibelah empat
1 tangkai daun kari
sedikit minyak untuk menumis
garam secukup rasa
gula secukup rasa (kalau suka)
Cara-cara:
1. Tumbuk/blend bawang besar, bawang putih & halia
2. Panaskan 4 sudu besar minyak dalam periuk & goreng rempah tumis bersama daun kari (saya masak hingga wangi atas api sederhana)
3. Gaulkan air asam jawa dengan rempah kari, kemudian masukkan ke dalam periuk.
4. Tuang air dan didihkan, kemudian masuk tetel dan dan rebus hingga empuk (kira2 1.5 jam)
5. Setelah empuk, masukkan garam, gula (jika taruh) dan ubi kentang. Masak hingga ubi kentang empuk.
6.Bila kentang dah empuk, masukkan santan dan tomato. (ikut resipi asal, terus tutup api. Tapi, saya biar hingga mendidih kembali baru tutup api)
Nota:
* Kalau nak lagi sedap, tambah sikit daging anggaran 150 gram ke (saya selalunya guna batang pinang)
* Kalau guna periuk tekanan (pressure cooker), boleh kurangkan air, perlahankan api & rebus selama 1/2 jam saja.
* Potong tetel tu jangan kecik-kecik sangat, nanti hancur. kalau saya buat, saya potong dadu lebih-kurang 1 inci besarnya....dah siap masak nanti, jadi 1/2 inci je.
Kari Daging Tetel
Posted by Tirana
Bahan-bahan
500gm daging - direbus hingga empuk
3 sudu cili giling - boleh tambah jika suka pedas
2 helai daun limau purut
sedikit serbuk kunyit
sedikit air asam jawa
sedikit minyak
garam secukup rasa
Bahan-bahan kisar
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
2 batang serai
1 inci lengkuas
Cara memasak
1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali dan tumis bahan kisar. Biarkan dan kacau sekali sekala hingga naik bau wangi.
2. Masukkan cili giling, serbuk kunyit dan daun limau purut. Kacau hingga pecah minyak.
3. Masukkan air asam jawa, kacau dan biarkan mendidih.
4. Bila telah mendidih, masukkan daging yang telah direbus tadi. Jika agak kering masukkan sedikit air.
5. Kacau rata dan masak hingga kuahnya agak pekat.
6. Sebelum tutup api, masukkan garam secukupnya.
7. Angkat dan sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment