- Welcome To My Kitchen -


There is no spectacle on earth more appealing than that of a beautiful woman in the act of cooking dinner for someone she loves.

Thomas Wolfe (1900–1938), U.S. author. The Web and the Rock, ch. 28 (1939).




Daisypath Anniversary Years Ticker

Weight Loss B4 The BIG Day

Monday, April 20, 2009

Manisan Mangga Bersantan

Hari2 mkn mangga tp nsib baik x muak. Last time i made mango pudding. Erm, ari ni nk kna masak apa lak guna mangga ni. Byk lg dlm peti tu. Fikir punya fikir, teringat la pasal satu resepi yg aku jumpe dlm internet. Mangga bersantan. Here i jot down the recipe & after this bila blik keje, bleh try. Very ez & semem bhn dh ada kt umah.

KUININ/MANGGA BERSANTAN
Resepi Asal : Tuty

bahan-bahannya:
2 biji buah mangga kuinin yang masak ranum - ganti dengan mangga
2 sudu besar gula kabung(dicairkan)
2 sudu besar gula pasir
1 cawan pati santan pekat
2 biji buah kembang semangkuk
atau biji selasih (ikut suka)
sedikit garam

cara-caranya:
1. Hiriskan mangga kuinin kecik-kecik berbentuk kiub
2. rendam buah kembang semankuk dalam air dan ambil isinya. Nak masukkan biji selasih pun boleh.
3. Campurkan buah kuinin, pati santan, gula kabung yang dicairkan ,gula pasir, isi kembang semankuk, garam ke dalam satu bekas. gaul hingga sebati.
4. Oiii... belum siap lagi laa...Jangan terus hidang.
5. Korang kena masukkan sekejap ke dalam peti sejuk, bila agak-agak dah sejuk tu.. barule hidangkan.



Manisan Mangga Bersantan

Bahan-Bahan:
6 biji buah mangga (dibuang kulit)
1 cawan santan pekat
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
½ camca teh serbuk pelaga
½ cawan badam (cincang)

Hiasan :
½ cawan krim
Sedikit Ceri

Cara:
Mangga dipotong-potong & dicetak hingga lumat. Tuang santan ke dalam periuk & masukkan garam, gula & mangga lecek. Kacau hingga pekat. Biarkan sejuk. Masukkan ke dalam peti sejuk. Apabila menghidang hiaskan dengan krim & ceri




Serawa Mangga
oleh: sofieza

Bahan-bahan ( 3-4 orang )
2 bj mangga - dipotong dadu
1 cwn santan pekat (segar)
1 cwn air
1/2 cwn gula
1 s/k garam

Cara-cara
1. Campurkan santan pekat dan air dalam periuk. Masukkan gula dan garam. Masak dengan api perlahan hingga gula dan garam mencair, sebati. Sentiasa dikacau agar santan tidak pecah dan meruap.
2. Mangga yang sudah dibuang kulit dan dipotong dadu diletakkan dalam cawan. Tuang kuah santan. Boleh juga ditambah ais ketul jika mahukan hidangan dingin.

No comments:


One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well.
Virginia Woolf (1882–1941), British novelist. A Room of One’s Own, ch. 1 (1929).