I still have lots of udang baring stock at my house. So today i decided to make Labu Air Masak Air which is my favorite. Usually i add in boiled fish or anchovies to sweeten the gravy but today i switched them to udang baring. Delicious. The recipe is as follows;
Sumber : My Mom
Bahan-bahan
1 biji labu air - dibuang kulit & dipotong dadu besar
1 biji bawang besar - ditumbuk hingga hancur
1 ulas bawang putih - ditumbuk hingga hancur
Sejemput lada hitam - ditumbuk halus (jika suka pedas, guna lebih)
Udang geragau secukupnya
Sedikit minyak
Air secukupnya
Garam & serbuk perisa secukup rasa
* Org trganu x bleh miss serbuk perisa aka ajinomoto in their cooking especially masak air, lecas rasanyer. I can't describe cmner rasa lecah tu tp apa yg bleh saya ckp, manis mcm x manis, masin mcm x masin. Conclusionnya, serba x kena.
Cara-cara
1. Panaskan minyak dalam periuk.
2. Tumiskan bawang besar yang ditumbuk bersama bawang putih & lada hitam hingga bawang garing.
3. Masukkan air secukupnya.
4. Masukkan labu air & udang baring.
5. Masukkan garam & serbuk perisa aka ajinomoto.
6. Bila labu air sudah lembut, bolehlah diangkat.
* Masakan ni klau x tumis pn xper, masukkn seme bahan dlm periuk sekali gus, biarkan labu air tu empuk. Lagi satu, klau letak budu dlm masakan ni, lg kick.
Labu Air Tumis Bersama Geragau
oleh: nOOrsha
Bahan-bahan ( 4 orang )
1 biji labu air
1 biji bawang sederhana besar
1 sudu besar geragau @ udang kering
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 kiub ikan bilis
sedikit minyak untuk menumis
Garam
air secukupnya
Cara-cara
1. bawang diracik halus & geragau@ udang kering ditumbuk @ dimesin halus. Tumis kedua² bahan ini menggunakan minyak yg sedikit.
2. Setelah wangi, masukkan kiub ikan bilis yang telah dihancur²kan terlebih dahulu. Kacau dengan cepat dan terus masukkan air secukupnya.
3. Masukkan labu air yang telah dibuang kulit dan dipotong ikut citarasa. Perasakan dengan garam.Biarkan sebentar.
4. Setelah labu empuk masukkan serbuk lada hitam. Kacau seketika dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment