- Welcome To My Kitchen -


There is no spectacle on earth more appealing than that of a beautiful woman in the act of cooking dinner for someone she loves.

Thomas Wolfe (1900–1938), U.S. author. The Web and the Rock, ch. 28 (1939).




Daisypath Anniversary Years Ticker

Weight Loss B4 The BIG Day

Saturday, April 18, 2009

Kuah Rojak

We called this colek bcoz' we've to dip something into it in order to eat it. Colek means dip or cicah in east coast. The easiest colek is made of sugar, kicap manis & cili api. Mix them all & then eat with unrip mango or pauh muda. Yum yum but seriously i'm not a fan of sour fruit. But when eating sour fruit like mango, i'll put lots of sugar into it.
Last night i tried a new version of colek or kuah rojak (new to me but well known to others). I prefer kak liza's recipe bcoz' it's easier to make & most of all she used petis udang, one of my favorite (wp hidung ku gatal slps memakannya, aku tdk kesah as long as ia sedap).


Kuah Rojak Buah
Sumber : Hanieliza

Bahan
15 biji cili api tumbuk
1/2 cawan air asam jawa
1 s/b belacan
1 s/b petis udang
1 cawan kicap lemak biasa
3 s/b gula
1 s/b bijan goreng tanpa minyak
1/2 cawan kacang tanah, digoreng dan dtumbuk kasar

Cara
1. Mesinkan csemua bahan.
2. Masakkan sebentar.
3. Bila telah sejuk masukkan kacang tanah tumbuk dan bijan.




Kuah Rojak
Sumber: my SIL
Kiriman :
Hajar

Bahan-bahan:
1 botol cili sos (1/2 cawan)
1 botol tomato sos (1/2 cawan)
1 botol kicap (1/2 cawan)
20 biji cili padi-diblend (kita guna cili kering)
+- 1 kg gula atau terpulang (kita guna 1/2 cawan)
RM1 gula merah(1 cawan)
RM 1 belacan dibahagi 2-bakar (kita ganti dgn 1 tbsp pes otak udang)
1 cawan air (1/2 cawan)
RM1 bijan-digoreng tanpa minyak** (terpulang)
Kacang tanah goreng tanpa minyak & ditumbuk kasar**- lagi banyak lagi best

Cara-caranya:
1. Masak kesemua bahan (kecuali **) atas api sambil dikacau hingga mendidih
2. Bila agak pekat, masukkan bijan dan kacang tanah, angkat
3. Hidangkan bersama buah2an & sayuran yg disukai spt mangga muda, nanas, sengkuang dan mentimun (kat sini kita makan ngan buah apricot yg belum cukup masak, anggur hijau, nanas dlm tin, limau, mentimun dan karet...hentam sajalah labu )




KUAH ROJAK
Sumber : ALAF 21
Gambar : pakupakis

Bahan-bahan
40 g cili kering, direndam air panas
40 g belacan
75 g asam jawa } perah & tapis
150 ml air }
750 g gula merah
500 ml air
125 g gula pasir
75 g petis
75 g garam
65 g karamel (boleh dibeli)
50 g tepung pemekat/tepung sos
25 g serbuk perasa
12 g sodium benzoate*
125 g kacang tanah, digoreng & kisar

Cara membuatnya
1. Kisar cili kering dengan belacan dan sedikit air.
2. Jerang cili kisar, air asam, gula merah, air, gula pasir, petis, garam dan
karamel.
3. Kacau selalu hingga mendidih kemudian masukkan bancuhan tepung
pemekat, serbuk perasa dan sodium benzoate.
4. Bila sos mendidih semula, bubuh kacang kisar. Kacau lagi hingga mendidih
sekali lagi barulah diangkat dan biar sejuk.

*sejenis bahan pengawet



Kuah Rojak Buah
Sumber : Norhalimah Idris

Bahan-bahan
1 botol besar kicap manis
1 botol besar kicap masin
1 genggam cili padi (kalau nak lagi pedas bubuh lebih)
1-2 sudu cili mesin (kalau nak lagi pedas bubuh lebih)
1 keping belacan (lebih kurang RM1.00)
600gm gula tebu (molases sugar)
kacang tanah digoreng tanpa minyak (buang kulit dan tumbik kasar)
bijan yang digoreng tanpa minyak

Caranya
1. Blend cili padi, belacan dgn sedikit kicap hingga betul-betul lumat.
2. Masukkan bahan blend, cili mesin, kicap dan gula tebu dalam periuk dan masak hingga sedikit likat (lagi lama lagi likat kuah rojak). Padamkan api.
3. Bila nak digunakan, gaulkan kuah rojak dengan buah-buah yg sudah dihiris,taburkan kacang tumbuk dan bijan diatas.
4. Kuah rojak boleh disimpan dlm fridge dlm bekas yg bertutup.




Kuah Rojak
Sumber :
sherryna1003

BAHAN2
Kacang Tanah (1/2 kg)
Biskut Merry
Cili kering
Gula Merah (50 sen)
Gula Pasir
Asam
Garam (secukup rasa)

CARA2NYA
1) Goreng kacang tanah dan cili kering
2) Kisar kacang tanah dan cili kering yang dah digoreng bersama biskut merry dan gula merah
3) Campurkan bahan2 diatas dengan air dan masak
4) Kacau bahan2 tersebut dan jangan biarkan ianya terlalu pekat atau cair




ROJAK BUAH
Sumber : Kak NoorMasri

Bahan-bahan:
Sengkuang
Nenas
Timun
Mangga muda } semua buah dipotong/hiris kecil2
Jambu batu
Epal hijau
Buah belimbing

Bahan utk kuah rojak:
10 tangkai cili api } ditumbuk
1.5 cm belacan }dibakar
1/2 cawan kacang tanah } digoreng kemudian tumbuk kasar
1 sudu besar bijan } digoreng tanpa minyak hingga perang
air asam jawa secukup rasa
1 sudu besar petis udang
1-2 sudu besar gula melaka/gula pasir atau secukup rasa
2 sudu besar kicap manis
garam secukup rasa

Cara membuat kuah:
Campurkan semua bahan-bahan jika pekat tambah sedikit air panas.

Nota: Kalau tak nak guna cili api boleh juga gantikan dgn cili kering tapi pastikan cili kering tu digoreng sebiji2 (tanpa potong) dgn sedikit minyak barulah ditumbuk atau boleh juga guna cili serbuk (akak kalau malas guna cili serbuk jer..)
Kalau suka kacang banyak boleh lebihkan mengikut citarasa.



Kuah Rojak
oleh: medai_76

Bahan-bahan A:
1 botol besar kicap manis kipas udang
1 pek cili boh besar (RM 2.00)
1 botol kecil sos tomato
1 botol kecil petis udang
1 kg gula pasir
1/2 kg gula merah
1 sudu kecil garam
1/2 ketul belacan besar (RM 2.00)

Bahan B:
tepung jagung 1 senduk besar
kacang tanah 1 kg (digoreng dan di kisar)

Cara-cara
1. campur semua bahan A dalam periuk dan kacau sebati di atas api sederhana sehingga mendidih (1/2 jam)
2. bancuh tepung jagung dengan sedikit air dan kacau hingga berkilat dan sebati. agak agak pekat dan sejukkkan.
3. Lepas tu tunggu hingga suam dan masukkan kacang kisar serta digaul hingga rata.
4. Pas tu bolehlah makan dengan buah.



Kuah Rojak
Posted by Poyo

Bahan-bahan ( 3-4 org )
1 biji timun
1 biji nenas
1 biji sengkuang
1 biji mangga muda
1 biji jambu batu or jambu air

Untuk Kuah
1 botol otak udang ataupun petis
1 botol kicap pekat
sedikit gula merah
sedikit gula pasir
cili padi secukupnya
kacang tanah
bijan
sedikit cili boh atau cili mesin

Cara-cara
1. Mula-mula hendaklah masak kuahnya dahulu, campurkan kesemua bahan-bahan tadi seperti otak udang, kicap pekat, cili boh, gula merah, gula pasir dan tumbuklah atau blenderlah cili padi tu masakan kesemua bahan tadi diatas api hin gga pekat, gorangkan kacang tanag tadi dan apabila sejuk bolehlah di tumbuk ataupun di blender.
2. setelah selesai barulah mula memotong buah-buah tadi , campukan kesemua buah-buhan tadi dan gaul kan dgn kuanya gaul kan hingga rata dan akhir sekali taburkan kacang tanah yg ditumbuk dan bijan , siap .




Kuah Rojak Ver 2
oleh: Delila

Bahan-bahan ( Sebotol )
Segenggam cili api
1 kg gula perang
1 botol sos cili
1 botol kicap pekat masin
1/2 botol cuka
Belacan sebesar 2 ibu jari
1 gelas air
Kacang tumbuk dan bijan goreng secukupnya

Cara-cara
1. Kisar cili api, kicap, belacan dan cuka hingga lumat.
2. Masukkan bahan kisar tadi dalam periuk.Tambah sos cili, gula perang dan air.Masak atas api sederhana.Sentiasa kacau hingga pekat.
3. Bila sudah pekat padamkan api.Boleh lah di masukkan kacang tumbuk dan bijan goreng utk menyedapkan rasa.




Kuah Rojak--kaw punyer
oleh: syam

Bahan-bahan ( dpt 15 bekas dadih )
Buah-buahan: Mangga, kedondong, jambu, nenas dll

Bahan kuah:
2 botol sos cli (Aminah Hassan)
1 botol kicap manis
1 kilo gula
1/2 buku gula kabung /gula melaka
1 genggam cili api
sedikit belacan -dibakar
Untuk taburan: Kacang digoreng - dikisar kasar

Cara-cara
1. Campurkan ke semua bahan kuah.
2. Nyalakan api sederhana dan sentiasa kacau bahan tersebut (Jangan sampai hangit). Kacau sehingga pekat
3. BIla dah pekat. Sejukkan. Dan boleh hidangkan bersama-sama buah-buahan yang telah dipotong kecil dan taburkan kacang .



Kuah Rojak
oleh: Ruhil.no5

Bahan-bahan ( 5 orang )
1 cawan kacang tanah
1/2 cawan gula
1/2 cawan gula merah
3 sudu cuka
5 tangkai cili kering
2 sudu bijan
2 sudu petis/otak udang/
1 sm belacan bakar

Cara-cara
1. kacang tanah di goreng hingga masak/ranggup
2. cili kering direbus dan dikisar lumat
3. Bijan di goreng tanpa minyak
4. kisar kering kacang goreng. Isikan ke dalam mangkuk dan gaul dengan bahan-bahan lain. tak perlu ditambah air. gunakan kicap untuk mencairkan.
5. Jika suka pedas tambah cili api
6. Gaulkan dengan buah dan taburkan bijan
7. kuah akan cair apabila digaul dengan buah
8. Kuah boleh disimpan di dalam peti sejuk. tahan sebulan tanpa bahan awet



kuah rojak (senang punya)
oleh: mynameisapit

Bahan-bahan ( 4 orang )
60gm Cili boh
3 sudu Gula melaka
1 sudu Bijan
Air, Garam & Petis

Cara-cara
1. Masuk kn cili boh dlm periuk dulu, hidup kn api, masak sampai naik bau (jaga api bebaik...sbb x pakai mnyk).
2. Campur gula melaka sedikit demi sedikit (lbh kurang 3 kpg).
3. Blh campur air & petis pd masa ni...bila kaler campuran dh nampak agak keperangan, campur garam dan rasa.
4. klu OK biar dlm 2 minit dgn api sederhana, pastu campur ngan bijan...angkat dan biarkn sejuk. Siap

No comments:


One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well.
Virginia Woolf (1882–1941), British novelist. A Room of One’s Own, ch. 1 (1929).